Literatura


No emprenyeu el comissari; Ferran Torrent


1-Fes un breu resum de l'argument de l'obra. (15-20 línies aprox.)

Fede, un cambrer, ha de cuidar del seu germà Nis que sofreix esquizofrènia i desitja tenir un televisor en color i un vídeo. Com a única forma d' obtenir els diners necessaris per a la compra dels objectes, comet un robatori en un xalet, que casualment, resulta ser el del comissari Cap García.

García aconsellat pel subcomissari Tordera encarregat al detectiu Butxana la recuperació del secreter i l' Omega robat. Aquest detectiu tenia una particular forma d'actuar: recuperava l' objecte del robatori però mai no delatava el delinqüent.

Al mateix temps Enrique Cababuig planeja obtenir diners del seu pare Daniel Calabuig i encarrega al seu soci Branon el segrest del seu pare president del Consell d'Administració de Cofinsa i quan formaven la banda per a portar-lo a cap contacten amb Fede pensant que es tractava d' un delinqüent habitual. Al mateix temps l'organització Terra Lliure , planeja el segrest de l' Enginyer responsable de la central nuclear de cofrentes, que es vés frustrat per un accident que sofreix fill del mateix.

Butxana ajudat pels seus amics el penjoll i la Colometa, frustra els plans d' Enrique Calabuig i salva a Fede de caure en el món de la delinqüència , tornant lo robat i cobra una recompensa per salvar Daniel Calabuig. Finalment el detectiu lliura Garcia els objectes robats i amb els diners obtinguts pel treball tindria per uns mesos.

2.Explica breument els personatges principals que apareixen a l'obra.

Toni Butxana: detectiu privat de gran cor, procedent de la classe humil, practica el principi d'atendre al client però mai no delata al delinqüent. Es una persona dotada de gran humilitat, és la víctima de la societat en què viu, abandonat per la seva dona però sempre actua fidel als seus principis. Es gran coneixedor de l' ambient dels barris marginals de València i dels habitants dels mateixos. La seva vida estén a la inseguretat, coneix profundament l' ambient dels comissaris de la seva època.

Frederic---} “Fede”: jove cambrer que havia promès cuidar de Nis (el seu germà) i com a única forma de satisfer les seves “necessitats” intenta un robar, amb la mala sort que la víctima del seu robatori és el comissari García. Es un jove enginyós pressionat per la necessitat, absolutament lluny en el art de la delinqüència.

El comissari García: víctima del robatori.

Tordera, subcomissari: la seva qualitat principal és la constància i astúcia encara que manca de brillantor professional i personal.

3.Explica breument com és l'ambient que presenta Ferran Torrent en la seva obra (quins aspectes de la societat presenta, quins llocs, personatges, professions, ambients...)

Diferents ambients:

Escenari: Cafeteria

- Cafè, cambrer, cafetera, donuts, barra de la cafeteria.

Escenari: tràfic

- moto, cotxes, conductors, tub d' escapament ,vehicles, asfalt.

Escenari: Ciutat

- habitants, edifici, ajuntament, plaça, carrer.

Podem dir que hi ha dos tipus d' oració:

- una oració vulgar amb malsonàncies: Ni bon dia ni hòsties p.28

- una oració escrita correctament: Però la vida continuava... p.29

El narrador es subjectiu i omniscient.

Normalment el temps de l'obra es lineal però també té coses del passat.

4.Fes un breu resum de l'estil narratiu que presenta l'autor (si hi ha molta o poca descripció, com són aquestes descripcions, tipus de lèxic i recursos que utilitza, diferents registres de llenguatge, perquè, si es àgil, entenedor, avorrit...)

Quan hi ha diàleg és produeix un registre vulgar. Es el llenguatge dels personatges.

Exemples:

“Ni bon dia ni hòsties” p.28

“Collons, no sigues mamó” p.28

“Ets un fera, Polpet” p.30

“Ací el que passa és que no hi ha collons” p.31

“¡Malparit!” p.33

“que ben parit estàs, Polpet”

“Collons, quin impacte t' han fet ui les bufes de Míriam”

Quan hi ha narració és produeix un registre Standard. És el llenguatge de l'autor.

Podem dir que hi ha dos tipus d' oració:

- una oració vulgar amb malsonàncies: Ni bon dia ni hòsties p.28

- una oració escrita correctament: Però la vida continuava... p.29

El narrador es subjectiu i omniscient.

Normalment el temps de l'obra es lineal però també té coses del passat.

5.A partir de tot el que explica l'autor de Frederic i de Butxana (com actuen, què pensen,...) fes una descripció d'aquests dos personatges.

Butxana: pel que diu Ferran Torrent, podríem dir que aquest personatge és una mica tímid i vergonyós, ja que quan es produeix el robatori e primer que diu es que no se'ls digui res a la premsa, però aquests ja ho sabien.

Frederic: és una persona segura del que fa, ja que tot el que fa, sap perquè i com es durà a terme, i quines repercussions tindrà sobre el seu treball.

6.Valoració personal de l'obra. Aspectes positius i aspectes negatius.

Ferran Torrent pretén fer un a novel·la amena i divertida amb personatges còmics que mantingui la intriga fins al final i és el que aconsegueix.

Se m'ha fet molt divertida per totes les expressions col·loquials i populars que utilitza, fa que el llenguatge resulti molt viu. Els personatges queden perfectament descrits, estan dotats de gran realisme.

I com a aspectes negatius, vull dir que la obra és molt llarga, però gràcies al vocabulari i la intriga que té se m'ha fet més amena.

L'autor ha arribat a escriure una obra molt INTERESSANT!!!

ÍNDEX

Pagines 1, 2, 3 ---------------------------------------------------------------------ACTIVITATS

Pagina 4 ------------------------------------------------------------------------BIBLIOGRAFIA

BIBLIOGRAFÍA

Algunes paraules les he trobat a alguns diccionaris per internet.

Bàsicament he utilitzat el llibre de lectura per fer el treball.
Descargar
Enviado por:Loli Pop
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar