Literatura


Mirall trencat; Mercé Rodoreda


Índex

Pàg. 2 Resum argumental de les parts i estructura de la novel·la

Pàg. 3 Arbre genealògic de la família Valldaura

Pàg. 4 Personatges principals

Pàg. 6 Simbologia de Mirall trencat

Pàg. 7 El secret desvetllat i la tragèdia familiar

Resum argumental de les parts i estructura de la novel·la

Mirall trencat és una novel·la dividida en tres parts, que narra el principi i el final d'una família, els Valldaura-Farriols, que representen un temps i un país concret.

La primera part, formada per divuit capítols, té una funció de presentació tant pel que fa als personatges com pel que fa a l'escenari, per tant la narració de fets i esdeveniments hi són predominants. Es presenten els fundadors de la família: Teresa Goday i Salvador Valldaura, personatges que pertanyen a un món burgès. Comença amb un embolic per part de la Teresa per l'assumpte de la venta d'una agulla seva per ajudar la seva antiga família, de la qual el seu marit, Nicolau, no en sap res.

Mor aquest i la Teresa es casa amb en Salvador Valldaura, que havia tingut una relació amb una violinista que es va suïcidar. En Salvador compra una torre a sant Gervasi amb un jardí enorme i tenen una filla, la Sofia.

Els Valldaura tenen una finca a Vilafranca i la Teresa no vol que en Salvador la vengui a un amic de la família, en Joaquim Berguedà.

El temps passa. En Salvador mor i la Sofia creix i es casa amb l'Eladi Farriols, que resulta que té una filla d'una altra relació, però la parella adopta la nena com si fos seva. Aquests creixen junts amb els fills de la parella, el Ramon i en Jaume en torn de la seva institutriu, la Rosa.

La segona part, estructurada en vint-i-un capítols, no explica tant els fets externs i es centra més en la intimitat dels personatges.

Ena aquesta part la relació de l'Eladi i la Sofia és desastrosa: ell té relacions amb les minyones i ha envellit força.

l'Eladi és enganyat per la Rosa, la qual està ressentida per la mala relació amb el matrimoni d'en Ramon i la Maria. Llavors els va a buscar a la platja on estiuegen però fa una revisió de la seva vida i torna enrera. Decideix que quan tornin els dirà la veritat: que són germans. Tots dos veuen la seva vida enfonsada.

La Maria es suïcida tirant-se damunt del llorer, farta de tantes pressions.

La última part, de tretze capítols, continuarà amb la descripció de la història familiar. La Teresa és la protagonista i mor acompanyada dels records més estimats. Esclata la guerra i la família ha de viatjar a París. L'evolució de la història queda reflectida, també, en la torre on viuen, que es comporta com si fos un ésser viu que va envellint i al final és enderrocada per construir-hi uns blocs de pisos.

El tema central de l'obra és la mort, tractat de manera simbòlica. És, també la història d'un període de Catalunya, burgès i adinerat trencat per la Guerra Civil. El temps no és lineal però gira sempre al voltant del pas del temps. Pel que fa als personatges cal dir que mantenen dues constants: la soledat i l'existència humana.

Alterna l'estil directe amb l'indirecte. La veu predominant és en tercera persona

Arbre genealògic de la família Valldaura

+ Amadeu Riera + Constància

+ Nicolau Rovira

Miquel + Teresa

+ Salvador + Bàrbara

Jesús

Sofia + Eladi + Pilar

Jaume Ramon Maria

O EL color blau significa les relacions extramatrimonials o els antics amors que no van acabar en matrimoni.

Personatges principals

Amadeu Riera:

És el notari casat amb la Constància i serà l'amant de la Teresa, relació que recordarà per sempre.

Armanda:

És la cuinera dels Valldaura que té un estret lligam amb la família i té una relació amb l'Eladi, el qual li va regalar unes arracades. Descobreix alguns secrets de la família.

Bàrbara:

És una violinista que coneix Salvador Valldaura a Viena. No suporta els miralls i li agrada molt el color violeta, per això en Salvador li regala unes violetes amb les que es suïcida tirant-se a un canal.

Eladi:

Botiguer casat amb la Sofia per interessos econòmics. Té una filla d'una altra relació amb la Pilar Segura.

Eulàlia:

Esposa de Rafael Berguedà i amiga de la Teresa. El seu marit mor assassinat sortint de la fàbrica i ella s'ajunta amb el seu cunyat, en Quim.

Jaume:

Fill de la Sofia i l'Eladi. És l'únic que té accés als objectes personals de la Teresa. Mor ofegat a l'estany del jardí de la torre.

Jesús Masdéu:

Fill de la Teresa i del fanaler Miquel. Treballa de pintor i viu força malament. A la guerra entra com a milicià a la torre dels Valldaura i mor al front.

Joaquim Berguedà:

Amic d'en Salvador és qui li present ala violinista vienesa.

Quan en Rafael mor assassinat, s'emporta l'Eulàlia a París i acaben junts.

Maria:

Filla de l'Eladi i la Pilar és adoptada per aquesta. Quan sap que és germana del seu propi marit decideix suïcidar-se llançant-se damunt del llorer.

Marina Riera:

Germana del notari Riera que té una filla a la que li posarà el mateix nom que ella.

Miquel Masdéu:

El xicot fanaler de la Teresa, de joventut. Tindran un fill, el Jesús Masdéu.

Nicolau Rovira:

El primer marit de la Teresa. Gràcies a ell, ella puja de nivell social ja que posseeix una gran fortuna. Regala una joia a la Teresa i aquesta la revèn per ajudar el fill de la relació amb el fanaler.

Pilar Segura:

Cupletista de Paral·lel. S'enamora de l'Eladi i té una filla amb ell, la Maria. Mor en un hospital després de ser la reina del Paral·lel.

Rafael Berguedà:

Marit de l'Eulàlia i germà d'en Quim. Mor assassinat pels obrers de la seva fàbrica.

Ramon:

Fill gran de la Sofia. El seu pare li revela que és germà de la Maria i aquesta es suïcida. Té una malaltia força estranya que li fa venir vertigen a l'aigua.

Rosa:

La institutriu que revela falsedats a l'Eladi sobre els nens, com a venjança per les vexacions a les que és sotmesa per la Maria i el Ramon

Salvador Valldaura:

Abandona la carrera diplomàtica per casar-se amb la Teresa i viurà tota la vida recordant la violinista vienesa. Hi haurà una estreta relació amb la seva filla Sofia.

Sofia:

Filla de la Teresa i en Salvador, aquest li promet fer-la hereva de tota la fortuna familiar però al final resulta no ser així.

Es casa amb l'Eladi i aquest li revela que té una filla (la Maria). Quan comença la guerra marxa a París i es casa amb un industrial però queda vídua. Torna a Barcelona per veure enderrocar la torre i construir-hi pisos.

Teresa:

Té una aventura amb un fanaler de la qual en neix un fill. Desprès es casa amb en Nicolau sense que aquest sàpiga la relliscada de l'altre fill per pujar de nivell social.

Simbologia de Mirall trencat

Mirall trencat és una obra plena de símbols. La majoria d'ells fan referència al pas del temps i la decadència de la família, així com també la mort o la joventut.

Un exemple clar el trobem a la torre: Aquesta es comporta com si d'un ésser viu es tractés i neix, creix i mor com els personatges. És el símbol del temps que passa i de la vida dels adults, al contrari del jardí, que representa la vida infantil.

Aquests jardí emplaçat a la torre representa doncs, la joventut, la infantesa viscuda a la torre.

En aquest jardí hi ha un llorer que simbolitza la mort, ja que és on cau el llamp i on la Maria, representant per excel·lència de la infantesa, se suïcida.

També al jardí hi podem trobar un petit estany ple d'aigua que també simbolitza la mort perquè és on mor ofegat en Jaume. De fet l'aigua és ja un símbol de mort a l'obra que també trobem en l'estranya malaltia d'en Ramon.

A banda de la torre i el seu entorn també hi ha altres símbols més petits físicament però alguns amb més rellevància.

L'armari japonès d'en Nicolau és un moble que el veiem de nou i el tornem a veure quan ja és un moble corcat i vell. Representa el pas del temps que tot ho fa malbé.

En aquesta mateixa línia tenim també el mirall, que fa de testimoni de la vida de la protagonistes i reflecteix l'expenedor i la decadència de la família. Però no només simbolitza el pas del temps sinó que és una mena de metàfora, ja que durant l'obra els personatges donen la seva visió personal d'un conjunt d'esdeveniments que passes, de la seva vida, dels seus amors, de les morts, etc. Aquestes visions formen un tot que està fragmentat, com el mirall, en els diferents personatges. També simbolitza la mort de la família en trencar-se quan comença la guerra civil, ja que aquesta s'esmicola entre l'exili, la guerra i altres fets.

Uns altres símbols de la mort són la tórtora o la perla de la corbata que es desenganxa i que la Teresa agafa d'en Salvador.

Les flors tenen també una simbologia a Mirall trencat. Les violetes que porta la Bàrbara simbolitzen la mort d'aquest personatge romàntic, abocat al desastre des del principi. Però les flors representen, més que un fet, un personatge de la novel·la o una relació entre dos personatge. Així per exemple la flor de cirerer representa la parella Teresa-Amadeu Riera, i la de la pomera, la Teresa i en Salvador. També les violetes de la Bàrbara representen un unió de parella entre ella i en Salvador.

Les roses color carn ens fan referència a la Teresa i les de color vermell, al notari Riera.

I el símbol final de la decadència de la família i el final de tot ho trobem a l'últim capítol amb la rata. Aquesta ofereix una visió objectiva del final de la torre i la crema dels records com els mobles i altres objectes extrets de la torre. La rata presència el final de la torre i al final és trobada morta a la soca d'un arbre. Simbolitza el final de tot: la família, la torre, els records, etc.

El secret desvetllat i la tragèdia familiar

Eladi Havia tingut una relació amb una cupletista anomenada Pilar. D'aquesta relació en neix una filla que es diu Maria. Quan es casa amb la Sofia tenen dos fills un dels quals mor, i el que sobreviu, en Ramon, arriba més enllà de la simple amistat amb la Maria.

La institutriu Rosa decideix venjar-se dels maltractes als que es sotmesa per la Maria i en Ramon fent unes revelacions a l'Eladi que ella dona per certes. Llavors ell va a buscar als nois a la platja on passen les vacances però a la meitat del camí se'n desdiu i torna a casa. Decideix que ja els dirà que són germans quan tornin.

Quan els nens saben la veritat s'enfonsa el seu mon: en Ramon destrueix les joguines per trencar amb el seu passat. Per la seva banda, la Maria decideix suïcidar-se llençant-se daltabaix de la teulada al llorer.

La Sofia intenta oblidar l'episodi de Maria i l'Eladi es refugia a la biblioteca llegint llibres de Proust, on troba una llibreta amb les confessions de Valldaura.

Mor misteriosament i l'Armanda i en Jesús Masdéu conversen sobre la seva mort i la història de la família.

Es pot dir que el desvetllament del secret que la Maria i el Ramon eren germans es el desencadenant de la tragèdia familiar, ja que a partir de la revelació comencen a passar una sèrie de fets que porten a la família a la decadència i la perdició.

Per altra banda es veu la fortalesa de la Sofia en voler trencar de seguida amb el record de l'Eladi i de la Maria i la voluntat de continuar amb la seva vida tranquil·la.
Descargar
Enviado por:Víctor L
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar