Literatura


Mala terra; Jordi Serra i Fabra


TREBALL DE CATALÀ

LLIBRE :

“MALES TERRES”

de JORDI SIERRRA I FABRA

1.OPINIÓ PERSONAL

- Què t´ha semblat?

M´agradat molt, perquè és un llibre realista, un drama, que encara que no acaba bé del tot arriba a fer que t'agradi el llibre. És un llibre dedicat a la gent jove ja que té un to seriós però amb tocs d'emoció, amor, un concert, és a dir, situacions característiques de gent de la nostre edat. M'agrada també la manera de parlar dels personatges ja que es de l' argot dels joves però amb un llenguatge cuidat. A més els personatges són gent amb unes situacions que semblen que podien ser com coneguts o amics teus.

- Amb quin personatge t' identifiques més ?

Jo personalment m' identifico amb la Lali, encara que surt poc, jo he estat en una situació semblant a la seva.

- Grau d'interès al llarg del llibre.

El pròleg i el començament del llibre són una mica ensopits, ha sigut el tros que m' ha costat més llegir ja que no sé quantes vegades m'ho he llegit de tants cops que he començat el llibre i l'he deixat perquè m' avorria, però un cop he vaig passar aquestes pàgines m'hi he enganxat, ja que es posa molt emocionant .

- Actualitat del tema o dels temes.

Tots els temes són d' actualitat ja que, per exemple, l' amor , la malaltia de la Maria, l' amistat ,la relació de pares i fills, suposo que sempre hi seran.

- Relació amb altres llibres que has llegit.

Té relació amb el llibre: “Sólo era una niña...” de Lourdes González que també hi surt una noia amb una malaltia, encara que la protagonista en aquest segon es menys afortunada.

- Relació amb pel·lícules o fets reals.

No , no em sona gaire. Encara que n'estic segura que n'hi ha hagut casos.

2.TEMES I SUBTEMES

L'amor.

La amistat.

L' adolescència.

La malaltia.

La relació de pares i fills.

Els estudis.

La casualitat.

La música.

Els accidents de tràfic.

La desesperació de les persones.

3. ESTRUCTURA DE LA HISTÒRIA I REUM DE L' ARGUMENT.

  • Estructura

L'estructura d'aquest llibre és molt complexa :

Tot el llibre globalment es divideix en:

  • un pròleg

  • 1a part

  • 2a part

  • 3a part

Després es divideix en capítols amb números àrabs, que són els que hi ha segons el punt de vista de la Cati, l'Oriol i en Marc; els capítols amb números romans són els del punt de vista del Joan Albert; i hi ha el que diu:” València, i “x” hores” que son els que narren al història de la Maria.

- Argument

Capítols amb números àrabs.

La Cati, una universitària de 18 anys, el divendres, es prepara al concert de en Bruce Springsteen amb els seus amics: en Marc, un guitarrista, l'Oriol, que dilluns té que anar a la mili i que avui li faran l' acomiadament ,i la Lali. Tan l' Oriol com en Marc estan enamorats de la Cati. La Lali, al final no hi va perquè la castiguen i els demana que venguin la seva entrada.

Quan arriben al concert, la Cati busca algú per vendre-li l' entrada, i veu una noia hippy que no porta entrada i li ven. La noia se'n fa amiga ja que li està molt agraïda, ella es diu Neli hi és de Lleida. Tot el grup van viure el concert del seu ídol amb molta intensitat.

Després del concert, tot el grup se'n van a prendre una copa. El cambrer del bar, en Llorenç, proposa a en Marc de que toqui la guitarra . A la Neli li comença a agradar en Marc i esposa a cridar i xiular com una boja en veure el talent que ell té per tocar la guitarra. Més tard , van marxar, per anar a un altre local i per al camí veuen com uns joves atropellen un gos, la Cati molt sensible i que, amés de que estudia veterinària, en veure el pobre animal va corrents a curar-lo encara que és massa tard i el pobre gos es mor.

Quan van arribar a l' altre pub , la Cati es troba amb les seves amigues i en Fèlix i parlen sobre els seus records. Més tard ,quan surten del bar, troben a l' Elisenda , una amiga de la universitat de la Cati, i els convida a anar a la festa de la Vanessa, una pija de Pedralves , també companya de universitat de la Cati.

Un cop a la festa, la Neli, que ja anava una mica tocada dels altres bars i de tan fumar, va anar a buscar més cervesa, de cop i volta, una noia que es deia Melissa es va endur l' Oriol i en Marc i la Cati es van cada sols . Ell va estar a punt de confessar-li els seus sentiments, però va pensar que avui era el dia de l' Oriol i que ell ja li diria més tard. Va aparèixer la Neli ven borratxa i li va demanar a en Marc per ballar i se'l va enduu . Va tornar l' Oriol i es va cada sol amb la Cati. Ell va decidir aprofitar l'ocasió i li va confessar els seus sentiments ,però la Cati li va dir que no perquè encara volia veure més món.

En Marc i la Neli, degut a l'ambient es van fer un petó mentre ballaven . La Neli es començava a trobar malament, i de cop i volta es va desmaiar . En Marc la va portar fins a la vora de la piscina i la va intentar reanimar. La Neli quan es recupera li pregunta qui li agrada més en Marc o l' Oriol, ella li diu que cap perquè els considera com amics. La Neli confessa que està enamorada d'en Marc, però que sap que ell esta enamorat d'ella. Després tota la colla va continuar ballant, però al final, ja cansats i apunt de fer-se de dia ,la colla, va marxar. Van acomiadar-se de la Neli i la van deixar a prop d'una parada de taxis.

Després ells anaven cap a casa quan un boig va començar a anar en direcció contraria fins que de sobte els va envestir. En Marc, va sortir disparat, però tot i així, no es va fer mal, l'Oriol estava una mica atrapat i tenia el braç ferit, però també era viu, la Cati, era viva però quan la van portar a l'hospital ella va morir.

La Cati era donant d'òrgans i gràcies a això la Maria es va salvar.

Capítols amb números romans

En Joan Albert, un home separat, no vol passar el cap de setmana sol i , per això, truca a la seva ex-dona perquè surti amb ell, però ella diu que no perquè ja té plans. Ell truca a les seves amigues però totes tenen altres compromisos. Una d'elles li diu que truqui a la Pepa si està tan desesperat . Ell ho fa però la Pepa li diu que no perquè no li agrada anar amb separats. Ell s'enfada ,però com que no té ganes d'estar sol se'n va a un bar on veu una noia amb classe i li tira els trastos però ella el deixa estar i l'ignora. Enfadat borratxo i desesperat va a veure a la seva ex-dona, l' Elena, però ella li diu que marxi.

Cansat de tot i borratxo, comença a corre i va amb direcció contraria fins que xoca amb el cotxe de l'Oriol, la Cati i en Marc.

Història de València.

La Maria una noia que té una malaltia al cor, si no li fan un trasplantament de cor amb 24 hores es morirà. Els seus pares, la Mercè i en Paulí, estan molt preocupats per ella i, fins i tot, donen un missatge per la televisió. Tot i que pateixen molta estona , al final li aconsegueixen fer un trasplantament de cor, amb el cor de la Cati.

4. LÍNIA ARGUMENTAL

La línia argumental és múltiple ja que es desarrollen vàries històries a la vegada; la de la Cati , la de l'Oriol, la d'en Marc , la d'en Joan Albert i la de la Maria.

5.PERSONATGES PRINSIPALS I SECUNDARIS I PAPER QUE DESENVOLUPEN CADASCUN

- Cati: protagonista de la història. Estudia per veterinària .Té divuit anys. Li cauen molt bé els seus amics ,però no vol relacions sentimentals amb ells. Ella mor al final de la història.

- Oriol: És tímid, esta enamorat de la Cati i li vol confessar el seus sentiments avui perquè dilluns se'n va a la mili.

- Marc. És esbojarrat , li agrada tocar la guitarra i demà té una prova molt important. Està enamorat de la Cati.

- Maria: Noia que té una malaltia al cor i que si no li fan un trasplantament es morirà.

- Neli: Hippy que volia entrar al concert d' en Bruce Springsteen, però no duia entrades , però la Cati la va veure i com que tenia la entrada de la Lali li va vendre. Després es van fer amigues i van de festa amb ella.

- Joan Albert: Home divorciat i desesperat, que no vol passar el cap de setmana sol. Provoca l'accident de tràfic en què mor la Cati

- Esperança: Germana d'en Marc.

- Lali : Amiga de la Cati, l'Oriol i en Marc que tenia que anar al concert ,però no hi va anar perquè la van castigar.

- Elisenda : Amiga de la Cati que els convida a una festa.

- Elena: Ex-dona d'en Joan Albert.

- Paula : Amiga de la Cati.

- Mercè : Mare de la Maria. Vol passar el màxim de temps possible al costat de la Maria.

- Paulí :Pare de la Maria.

- Vanessa: Noia de classe alta que viu a Pedralves i que fa una festa. És companya de la Cati i l'Elisenda.

- Llorenç: Cambrer del primer bar que van, i un amic.

- Fèlix: Amic de la Cati.

6.ESTUDI DEL LLENGUATGE

- Nivells de llenguatge

El llenguatge al llarg del llibre va variant segons qui parla:

La Neli utilitza un llenguatge vulgar, típic de la gent jove. estripa-me-la bé, tio, que la penso emmarcar!” “Escolta, de que vas?” “Amb els

moros! Bufa... Quina putada, noi!”

La Cati, l'Oriol i en Marc tenen un parlar molt semblant, a vegades una mica vulgar, però casi sempre estander.

La mare i el pare de la Maria parlen amb l' accent de València. Ex:”- Només els demane la... la vida de la meua filla- a començar la mare de la malalta-.No la coneixen,però sí que tenen fills,o d'altres fills ,i no cal que els diga que ella és tota la nostre vida . Per favor..., eixe cor ...”

En Marc utilitza molt l'argot de la música. Ex: “riff”.

- Dificultat de comprensió

Les paraules que han aparegut la majoria les he entès, menys aquestes:

- brandar: esgrimir

- foragitar: allunyar , distanciar.

- esgarip : xiscle

- fat : destí, averany.

- Recursos literaris

Antítesis

“passaven de la actualitat a l'oblit” pàg. 9

“de la carn per ell i la de peix per ella” pàg. 9

“...sortís d'una realitat plàcida per caure a una altre de llòbrega i tenebrosa,...” pàg.86

Comparacions

“ Tan morta com la moral del seu amo”pàg.25

“La Maria jeia,... com un animaló” pàg.25

“Se'ls hauria de ventar com mosques”pàg.29

Metàfora

“El televisor es va convertir en una caixa màgica” pàg.9

“Va tirar la corbata...La serp de roba...” pàg.25

Frases fetes

“ De vegades la Cati la trobava a faltar” pàg.14

“...et visitaré de franc...” pàg.15

“ Està fet caldo.”pàg.16

“A cara o creu” pàg.21

“Toco el dos” pàg.31

“et tancaran amb pany i forrellat” pàg.75
Descargar
Enviado por:Mimiko
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar