Literatura


La primera de la classe; Rodolf Sirera


GÈNERE LITERARI I SUBGÈNERE:

  • Teatre (comèdia)

TEMA GENERAL:

  • Les vertaderes amistats sempre es tenen present

ARGUMENT:

  • S'estructura narrada linealment, amb el diàleg com a base.

Anna és una dona de trenta-tres anys, és professora de dansa en una acadèmia i viu sola en un pis.

Una nit, inesperadament, truca a la porta la persona que més havia estimat en la seua vida i que ja feia dotze anys que no tenia noticies d'aquesta, la seua millor amiga de l'infància, Olga, que decideix anar-hi perquè necessita el consell d'una amiga que no ha oblidat mai, ja que se n'ha anat de casa per que estroba confusa. Necessita pendre una decissió. Ella té un amant, Jaume, que també havia sigut el d'Anna. El problema és que, està casada i té dos fills.Aqueixa nit, les dues amigues recorden la seua infància. Sembla mentida que l'Olga recorreguera a l'ajut de la seua amiga, ja que ella semore havia sigut la primera de la classe i era estrany que es trobara en aquest problema.

A la fi, Olga decideix anar a parlar amb Jaume, per aclarir les coses i, demana a l'Anna que truque al seu marit, Enric, per dir-li que no es preocupe, que a l'endemà tornarà.

NARRADOR:

  • Hi ha dos narradors; l'Anna i l'Olga.

Són narradors interns, participen en l'obra, són els protagonistes. No existeix un mateix narrador, sinó que canvia.

TEMPS:

  • Extern; la novel·la fou publicada en gener de 1985.

  • Intern; a) Es desenvolupa en l'actualitat.

b) Els fets duren cinc hores aproximadament, una nit d'estiu.

Hi ha xicotetes retrospeccions, en l'obra, a l'hora de recordar el passat de l'infància de les dues protagonistes.

ESPAI:

  • L'espai és evocat, ja que els fets de l'acció ocorren en un pis, cituat a la part vella

d'una ciutat, la qual no diu el nom però pot existir.

PROTAGONISTA I PERSONATGES PRINCIPALS:

  • L'Anna; és una dona de trenta-tres anys,és professora de dansa i viu sola en un pis.

És una persona amb un bon tipus, forta i una persona a la que li agrada fer el que no puc dir és que siga una persona saludable, ja que fuma moltíssim i beu alcohol. És una persona molt nerviosa, però sap controlar el que fa. Ha sigut amant d'un home casat, Jaume, i encara li agrada un poc. És agradable quan li ve en gana, ja que pot ser prou susceptible. Li agrada llegir i escoltar música.

  • L'Olga;és una dona de trenta-dos anys i és llicenciada enfilosofia i lletres, però no exerceix. Ës una persona presumida, li agrada causar bona impresió als demés i sempre va pintada i molt ben vestida. És una persona convencional: està casada, dependent econòmicament del seu marit, Enric, amb dos fills i un amant, Jaume; i tanmateix, és molt divertida. Llig les cartes del tarot com a hobbie i li agrada fer massatges. És molt sensible, plora molt a sovint, però és una persona encantadora.

OPINIÓ PERSONAL I RAONADA:

La meua opinió sobre l'obra és molt positiva, ha estat molt bé, és senzilla i, per tant, fàcil de llegir; tanmateix, és molt entretinguda. L'argument ha estat molt bé, m'agrada el tema del que tracta, l'amistat. És un tema del que tothom o quasitot el món tracta. Tots o quasitots tenim un amic/a al que estimem moltíssim i confiem amb ell/a, el temps no té perquè fer morir una gran amistat.

Els personatges han estat molt bé. Són dues dones amb prou d'humor, quan cal, amb molta tendresa l'una per l'altra, però també tenen les seues discussions de vegades, com qualsevol amistat.

El personatge que més m'ha agradat potser siga l'Anna, ja que m'identifique amb ella per ser una persona molt nerviosa i a la que li agrada la dansa.

No podria escollir una part de l'obra la qual m'haja agradat més, ha estat molt bé tota, encara que sí puc dir que el que més m'ha sorprés ha sigut l'arribada de l'Olga a casa de l'Anna, després de tants anys.

1er BAT -D
Descargar
Enviado por:Aglae
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar