Literatura


La Metamorfosis; Frank Kafka


LA METAMORFOSI DE FRANZ KAFKA

LA HISTÒRIA

L'estructura.

- L'argument

Plantejament

Gregor es un viatjant de comerç, que desperta un dia transformat en un insecte. Comença creient que es un somni, que allò no era veritat, però se dona compte de que no era un somni, de que era realitat.

Gregor perdia el tren de les cinc i també la oportunitat de anar-se'n en un segon tren. Veient que Gregor no hi havia anat a fer el seu treball, el gerent va anar a casa de Gregor, a vore que es el que passava amb ell. La seua mare i la seua germana ja li avisaven de que tenia que aixecar-se, però ell no feia mes que descobrir el seu nou cos, la manera de moure el cos d'insecte i de perdre el temps per inventar-se alguna forma d'eixir.

Nus

La mare descobreix a Gregor, i va començar a cridar com una boja, al veure a Gregor amb aquell aspecte d'insecte, i avisà al pare, que amb un bastó a la mà anava fins a Gregor, aquest encara no sabia recular molt be i anava caminat d'esquenes, tenia por de dona un gir brusc i rebre un cop fatal del bastó del pare, però al final es girà, i amb “l'ajuda” del pare es va introduir a la cambra on es passa pràcticament tota la història.

La mutació de Gregor va fer que en casa no entraren molts mes diners dels que ell portava, perquè Gregor era el que portava els diners, i quan el feia, la família es sentia feliç, també ell es sentia orgullós de lo que havia donat a la família.

Els primers dies Gregor no s'assabentava de cap noticia de la família, però si que escoltava veus a les cambres contigües. La germana, que era la persona que a mes prop estava de Gregor, li portava el menjar, però es donà compte de que lo que li havia agradat tota la vida ja li produïa fàstic, fins que un dia, quan ningú li veia, eixí de la cambra, i es donà de que lo que de veritat li agradava eren les restes del menjars de la seua família. Gregor es donava compte que a la seua germana encara li feia fàstic la imatge de ell com a insecte, així que Gregor agarrà un llençol per al sofà, i va dur a terme un transport que durà quatre hores.

Durant la primera quinzena els pares no s'havien atrevit a entrar a la cambra a vore a Gregor, fins que la mare aconseguí vore-lo, i va caure rodona, de manera que quan arribà el pare, i aquest no estava d'humor, va anar rere d'ell, com perseguint-lo, i el pare li tirava pomes suaument, fins que una se li clavà en l'esquena, i va anar correguent a la cambra, ahí es va quedar, sense forces de res, la poma la duria ja fins a la mort, perquè ningú familiar es atrevia a traure-li-la, la seua cambra també es quedà sense netejar, a soles ho feren una vegada, i per mes que Gregor volia un poc d'atenció, la seua família no li la donava, i quasi no menjava.

Per la falta de diners, la família llogà una habitació a tres senyors, aquests exigien silenci, tant com si fora un hotel. Un dia, els homes estaven a la casa, i escoltaren a Grete, la germana de Gregor, tocar el violí, i estos feren que Grete baixara a la sala a tocar per a ells, Gregor escoltà la música, i s'enrecordava de lo que li deia a la seua germana de portar-la al conservatori, i en eixos moments, Gregor a soles volia que Grete tocara per a ell a soles en la cambra, i quan es donà compte, Gregor estava amb el cap dins de la sala, i de repent els homes que estaven de lloguer, se n'adonaren de l'insecte, i van anar-se'n a les seues habitacions, amb la intenció de no pagar res a la família.

Grete digué al seu pare que ja n'hi havia prou, que estava farta de viure amb eixe monstre, i que hi havia que acabar amb l'insecte com fora, no es podia pensar que era Gregor, perquè si fora ell, es haguera anat, pensant en ells, i que el seu germà estava en la memòria, Gregor es posà darrere del pare, i aquest va estendre els braços com per a protegir la seua filla, pero Gregor no tenia intenció de fer mal a ningú, i molt menys a la seua germana

Desenllaç

Gregor, amb molt d'esforç, aconseguí arribar a la cambra, i allí, sense que es donara compte, el tancà el pare. Baixà el cap, i pel nas va exhalar dèbilment el seu últim alè.

De bon matí fou descobert el cadàver per l'assistenta.

  • El tema

Un voluntariós agent de segurs, descobreix al despertar un matí que s'ha convertit en un insecte.

- Els actans

Narrador omniscient

La felicitat

La família

Grete

Gregor

L'aspecte de Gregor, l'insecte

  • Les seqüencies

Capitol I, inicial: Es el despertar de Gregor, quan es veu transformat en un insecte.

Medial: el nus està en que Gregor no sap be lo que li ha passat, el gerent de la seua companyia i els seus familiars tracten de averiguar que es el que li pasa a Gregor, fins que el descobreixen.

Final: El pare de Gregor lìntrodueix en una cambra, on es passa quasi tota la història.

Capitol II, inicial: Gregor desperta a la cambra, fosca, i te les cames llastimades.

Medial: Gregor està descrobint el seu cos, lo que pot fer amb ell, lo que li agrada, i inicialment conta amb l'ajuda de la seua germana. L'assistenta, llança tot a la cambra de Gregor, el que fa que cada vegada estiga mes bruta. Fa que la seua mare es desmaia al vore a Gregor.

Final: El pare de Gregor li clava una poma en l'esquena, i cada vegada Gregor esta pitjor.

Capitol III, inicial: Gregor ha perdut gran part de la seua agilitat, i la poma a l'esquena era un testimoni de com el tractava la família

Medial: Ara Gregor no menja pràcticament res, i els senyors que estan de lloguers a casa de Gregor el veuen, i açò desatà la irà de la seua família contra Gregor, pensen que es un monstre, però Gregor no te intenció de fer mal a ningú.

Final: Es la mort de Gregor, quan mor de pena.

Els personatges

- Atributs i caracterització

Gregor: es el protagonista de la història, viatjant de comerç, que un matí es despertà transformat en un insecte, però amb els sentiments de una persona, que mostra qui es i com es Gregor en realitat. No li agrada la soledat, i li feia feliç donar als seus, i se sentia orgullós del que havia fet per ells, tot el que els havia donat. Era un home treballador que mai s'havia posat malalt, i mai havia faltat al treball.

Grete: Es la germana de Gregor, i en un principi la que mes ajuda a Gregor amb la seua nova vida, però també es després la que primer li dona l'esquena, al dir-li que es un monstre. Toca el violí, i Gregor la anava a portar al conservatori, els seus pares estaven contents pel que estava fent pel seu germà.

Pare de Gregor: Es el senyor Samsa, pare de Gregor, i el que menys accepta al seu fill tal com es ell, li clava una poma a l'esquena, que després portarà tota la vida fins la mort, i també qui el tanca a la cambra.

Mare de Gregor: no entra molt en la història, però a ella li costa acceptar al seu fill, ho intenta, però li costa molt, encara que no intervé pràcticament en res.

Altres personatges: apareixen també dos assistentes, una de elles es la que troba a Gregor mort, i tres senyors que estan de lloguer a casa de Gregor, però que no tenen molta importància, a soles perquè son els últims que veuen a Gregor i fa que el familiars “exploten” amb Gregor.

- Les transformacions:

La transformació que sofreix Gregor es una transformació DRAMÀTICA, perquè degut a la seua transformació canvia tot el transcurs d'una família, i trau tot l'egoisme del familiars.

Espai:

L'espai es tancat, pessimista, amb un final totalment infeliç per a Gregor, però segurament feliç per a la família. La majoria de la història ocurreix a la cambra de Gregor, on hi ha foscor i soletat, i els fets mes relevants ocurreixen a la casa.

Temps:

El temps es molt llarg, dura mesos, pero no diu exactament quants.

5
Descargar
Enviado por:Barhvo
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar