Imagen, Audiovisuales y espectáculos


La marcha del millón de hombres; Spike Lee Joint


20-5-2002

1-Fitxa Técnica.......................................................................................................Pàg 1

2-Tema Principal...................................................................................................Pàg 2

3-Temes secundaris...............................................................................................Pàg 2

4-Principals personatges i descipció dels seus perfils........................................Pàg 3, 4

5-Argument...........................................................................................................Pàg 5

6-Opinió personal.................................................................................................Pàg 6

1-Fitxa Técnica

Títol: La marcha del millón de hombres

Gènere: Drama

Director: Spike Lee Joint

Productor: Bill Borden, Reuben Cannon, Spike Lee, Barry Rosenbush

Guió: Reggie Rock Bythewood

Any: 1996, Octubre

Títol original: Get on the Bus

Nacionalitat: Estats Units

Duració: 121 minuts aproximadament

Música: Terence Blanchard, Kenneth Edmons

Fotografia: Elliot Davis

Actors principals: Rick (Richard Belzer)

Evan Junior “Suave” (De'aundre Bonds)

Flip (André Braugher)

Sr. Evan Thomas “Perro” (Thomas Jefferson Byrd)

Jamal (Gabriel Casseus)

Jeremiah (Ossie Davis)

Randall (Harry Lennix)

Kyle (Isaiah Washington)

Gary (Roger Guenveur Smith)

Xavier (Hill Harper)

George (Charles S. Dutton)

Spike Lee

2-Tema Principal

Està clar que el tema principal de la pel·lícula es el racisme, ja que és per aquest motiu que els homes pujen a l'autobus, per anar a reivindicar els seus drets a la marxa d'un milió d'homes, que es celebra a Washington. Volen igualtat amb l'home blanc, tenir els mateixos drets, les mateixes lleis. A la pel·lícula podem veure actes de racisme; El conductor de l'autobus que envien quan el primer s'espatlla, en Rick, un home blanc, els abandona perquè diu que no hi pinta res ell a la marxa d'un milió d'homes. Ell diu que l'hi és igual el color, però se l'hi nota que no és així. També hi ha actes de racisme dels negres cap als blancs; Els negres de l'autobus es queixen quan veuen que el seu conductor es un home blanc, i diuen que no volen que sigui un blanc qui els porti a la marxa. També critíquen al policía mulato perquè la seva mare es blanca encara que ell diu que es considera negre com el seu pare.

3-Temes secundaris

Hi ha diversos temes secundaris, hi s'ha d'estar atent a la pel·lícula per saver entendre quins són. L'homosexualitat n'és un, aquest es veu clarament quan els passatgers del bus descobreixen que entre ells hi ha una parella d'homosexuals, en Kyle i en Randall; Llavors mostren el seu rebuig cap als gays, fins al punt, d'arribar a barallar-se amb un d'ells pel sol motiu de ser homosexual. Hi ha un moment de la pel·lícula on un dels gays diu una frase que em va resultar graciosa: “Soy tan gay como ancho es el Nilo”.

Un altre tema són les bandes de carrer que maten per plaer; En Jamal explica que havia estat al front i havia vist morir molta gent, i que havia acabat amb la vida de gent innocent. El pare d'un dels passatger, en Gary, un policía mulato de Los Angeles, havia sigut assesinat a la per una d'aquestes bandes i, per aquest motiu, discuteix amb ell i d'alguna manera li dona les culpes de la mort del seu pare. Li diu que quan baixin del bus allà a Washington, el farà arrestar.

L'altre tema es la relació pare-fill; En Perro porta a en Suave (Junior), el seu fill, lligat amb una cadena perquè no s'escapi, ja que està sota fiança. A en Suave no li agrada el seu pare perquè quan la seva mare es va quedar embaraçada en Perro va fugir, però ha tornat per fer-se càrrec del seu fill perquè s'ha donat compte del seu error i vol que en Suave confii en ell i que l'accepti com a pare. En Perro l'obliga ha anar a la marxa perquè aprengui algo de profit sobre la vida.

També hi ha el tema de les bandes de carrer, aquells adolecents que roben a les botigues i es revolten constantment; En Suave abans de ser alliberat pel seu pare, era a la presó per haver robat en una botiga amb una d'aquestes bandes.

El masclisme també seria un tema secundari; Quan en Flip i el policía baixen a la parada per parlar amb les dues noies, comenten que no estan d'acord en que les dones vagin a la marxa, pensen que això es cosa d'homes.

Crec que un altre tema sería la religió, perquè són molt religiosos i tots creuen en Déu.

4-Principals personatges i descripció dels seus perfils

Jeremiah: És l'ancià del bus. En Jeremiah porta amb ell un tambor que toca diversos cops durant el viatge i li ensenya a un altre passatger a tocar-lo. En una de les parades comença a cantar junt amb la resta de passatgers i va tocant el seu tambor. Quan en Xavier li pregunta que perquè va a la marxa ell explica una trista història. Ell abans tenia fama, tenia molts diners, tenia múltiples cotxes i diverses cases, tenia una dona i un bon treball. L'home blanc el volia fer fora del treball però ell va insistir en quedar-se i al final s'hi va quedar, però només cobrant un 30% del que hauria de cobrar. Més tard el van fer fora definitivament i la seva fama, els seus diners, els seus cotxes, les seves cases i fins-i-tot la seva dona es va esfumar, es va quedar sol, sense res. Per això decideix anar a la marxa, van ser els blancs els que el van deixar sense res. Desgraciadament, el seu viatge no tindrà retorn.

Evan Junior “Suave”: És el fill d'en Perro i està sota fiança. No va a la marxa per pròpia voluntat, hi va per obligació, el seu pare l'hi fa anar perquè aprengui algo de profit a la vida. En Suave està sota fiança per robar a les botigues amb la banda de carrer amb la que va, el seu pare el va treure de la presó per emportar-se'l al viatge.

En Junior va lligat al seu pare amb una cadena perquè no s'escapi, però en un moment del viatge, un dels passatgers el comvenç perquè li tregui la cadena, li diu: “No puedes ir a la marcha del millón de hombres teniendo a tu hijo esposado”. En Perro decideix desencadenar-lo i durant la baralla d'en Flip amb un dels homosexuals, en Suave s'escapa, s'en va corrents cap al bosc.

Sr. Evan Thomas “Perro”: És el pare d'en Suave i porta al seu fill a la marxa. Va abandonar la seva dona i el seu fill quan ella es va quedar embaraçada, i ara a tornat per fer-se càrrec del seu fill, vol recuperar el temps perdut, però abans haurà de fer que el seu fill confii en ell. Quan en Suave s'escapa al bosc durant la baralla, en Perro surt corrents darrera seu i l'atrapa, llavors parlen de pare a fill deixant anar els seus sentiments, en Perro li diu que a tornat perquè l'estima i vol que l'accepti com a pare. Pare i fill deixen anar unes llàgrimes i s'abraçen.

Flip: És un actor és molt cregut i repelent. En una parada del bus, intenta lligar-se un parell de noies utilitzan la seva fama (no gaire gran). En Gary l'acompanya i és ell, sense fer res, qui s'acaba lligant les dues noies, però no hi vol res amb elles perquè ell està casat. Dins el bus es comença a insultar a un dels gays, en Kyle, s'empenyen, el bus para i tothom baixa. Paren a una esplanada i l'actor i l'homosexual es començen a barallar i encara que al començament sembla que guanyarà l'actor, l'homosexual acaba sent el vençedor.

Kyle i Randall: Són la parella d'homosexuals que van al bus. Aquests dos personatges són criticats durant tot el viatge per la seva declinació sexual. Durant el viatge aquesta parella discuteix i es separa, cadascun s'assenta a seients diferents, però més tard parlen i es reconcilien.

George: Assoleix el paper de conductor quan en Rick decideix no acompanyar-los a la marxa, després ja fa de conductor fins que arriben a Washington.

Gary: És un policía mulato de Los Angeles, el seu pare es negre i la seva mare blanca. Per aquest motiu, ser mulato, un dels passatgers s'atrebeix a qüestionar la seva raça. Ell expressa que es un germà, que es concidera negre com la resta de passatgers. Porta una mala relació amn en Jamal i amenaça amb arrestar-lo quan arribin a Washington.

Xavier: És un estudiant universitari que fa i firma entrevistes, per la seva tessis doctoral, als passatgers del bus sobre els motius que els impulsen a anar a la marxa.

Rick: És el conductor blanc del segón autobus, el que envien quan l'atre s'espatlla. En Rick els abandona a meitat de camí perquè no es sent cómode, ja que els passatgers expressen la seva negativa a que sigui un home blanc el que els porti a la marxa d'un milió d'homes negres.

Wendel: És un ric venedor de cotxes que troben en una de les parades i que els demana que el portin a la marxa. Decideixen portar-lo però no saven bé el que fan. Més tard descobriran el veritable motiu pel qual ell vol anar a la marxa, com que té molts diners no li interessen els drets dels negres, ell no rep cap tipus de discriminació, ell només va a la marxa perquè allà hi haura molta gent i podra vendre força cotxes. Quan descobreixen això paren i el fan fora del bus.

Jamal: És un jove que en un moment del viatge explica que era d'una banda de carrer que matava gent innocent per plaer, per aquest motiu es crea una mala relació amb en Gary, que més endevant es veura obligat a detenir-lo.

Randall (esquerra) El vell Jeremiah tocant el seu

Kyle (dreta) tambor

En George indica al conductor del primer

autobus, el camí cap a Washington

Última parada: Washington!!!

5-Argument

Ens situem a l'Octubre de 1995, Los Angeles, una colla d'uns 20 passatgers negres són assignats a un bus per anar a “La marcha del millón de hombres”, que se celebra a Washington el 16 d'aquest mes. Cadascun d'ells te els seus motius, les seves raons per anar a aquesta marxa. Entre els passatgers hi han els nostres protagonistes: un ancià (en Jeremiah), un adolescent (en Suave), el seu pare (en Perro), un policía (en Gary), un actor (en Flip), un estudiant universitari (en Xavier), un home de mitjana edat (en George), una parella d'homosexuals (en Kyle i en Randall) i un jove al que es podria catalogar d'assesí (en Jamal). Quan porten poca estona de camí recorregut, el bus es queda clavat en un forat i els passatgers han de baixar a treure'l, però el primer intent es en va. Després d'un petit discurs de'n Jeremiah, els passatger tornen a provar-ho amb més ganes i aquest cop aconsegueixen treure l'autobus del forat. El conductor intenta moure'l però descobreixen que té la transmissió trencada i demanen un altre bus. Els passatgers es sorprenen al veure que el seu nou conductor es un home blanc, en Rick, i al principi no volen pujar, però després un d'ells els comvenç perquè pugin i segueixin el viatge. Dins l'autobus descobreixen que en Keyl i en Randall són una parella d'homosexuals i començen a criticar-los de manera abusiva, cosa que, es clar, molesta a la parella i fa que acabin discutint i separant-se, sentant-se cada un a una punta. En una parada que fan en Rick li diu a en George que no pot seguir, que no els pot portar a la marxa perque no es troba comode entre ells, llavors en George decideix conduïr ell el bus. Més endevant, en una altre parada, troben a en Wendel, un venedor de cotxes, que també vol anar a la marxa i el deixen pujar al bus. Uns quilometres més enllà en Wendel deixa clar que a ell no li importen els drets dels negres, que només va a la marxa per vendre cotxes, llavors paren el bus i el fan fora. En una de les diverses parades que fan, en Jeremiah treu el seu tambor i el comença a tocar, cantan, i la resta del grup canta amb ell. Dins el bus, en jeremiah ensenya a en Xavier a tocar el tambor. Durant el viatge en Xavier va entrevistant i gravant amb la seva camara els motius pels quals els passatgers van a la marxa. En la pròxima parada, em Flip veu una parella de noies i intenta lligar-se-les, sense èxit. Com que en Flip es un busca raons, va insultant a en Kyle per la seva sexualitat fins que aquest es farta i l'empeny, llavors paren el bus a una esplanada i allà es barallen. Aquest moment de distracció, en que tothom mira la baralla, es aprofitat per en Suave, que fuig corrents cap al bosc. El seu pare, en Perro, no triga en donar-se'n compte de la seva absebcia i corre a buscar-lo, enxampan-lo en un moment. Allà parlen i decideixen confiar l'un en l'altre. Quan tots tornen a pujar al bus, troben en Jeremiah inconcient al seu seient, a tingut una parada cardiaca, el porten corrents a un hospital ja a Washington i esperen allà. Finalment en Jeremiah mor, llavors en Xavier agafa el tambor i el comença atocar, trist. Al final es queden sense anar a la marxa, però el viatge els serveix per aprendre una lliçó, a viure en pau com germans. Al baixar del bus. En Jamal és arrestat pels policíes.

6-Opinió personal

És una pel·lícula que m'ha agradat molt, trobo que mostra la veritat sobre temes com el racisme o l'homosexualitat. Crec que el final és una mica tragic, perquè en Jeremiah mor i és com si aguessin fet to el viatge només per veure com perden un dels seus, però ja les tenen coses així les pel·lícules de drama. Jo recomanaría a la gent veure aquesta pel·lícula, perquè segur que agrada.
Descargar
Enviado por:Sodapop
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar