Literatura


La aventura de Saïd; Josep Lorman


INDEX

Resum de la novel·la 2

Descripció psicològica de Saïd 4

Valoració de la novel·la 4

Que canviaria de la novel·la? 4

L'estat i els emigrants 5

Collage 6

RESUM DE LA NOVEL"LA

Saïd es un noi marroquí que viu a Xauen. Treballà en un forn. Un dia, un amic seu de tota la vida torna de Barcelona amb un cotxe i rega per tothom. Llavors Saïd decideix d'emigrar cap a Barcelona. Es va embarcar en una llanxa per poder creuar l'estret. Quan estaven a molts metres de la costa, el patró els volia obligar a saltar. Van saltar tots els ocupants de la embarcació menys Saïd. Saïd que es negava completament, perquè no sabia nedar, es va barallar amb al patró i el seu acompanyant i els va tirar a tots dos a l'aigua. Saïd no podia engegar el motor. Desprès de un parell de dies, un vaixell de pesca el va trobar i el va portar fins a la platja.

Allí va anar fins a un poble i es va trobar a un noi i una noia que el van acollir. Eren de Barcelona i al acabar l'estiu el van portar a Barcelona al pis on vivia el seu amic Hussein. A Barcelona va trobar treball de venedor de catifes. Quan va arribar, i va saber en que treballava Hussein es va rebre una decepció i es va barallar amb ell. Es va unir a un grup de musica marroquina, que li va presentar l'Ahmet, un company de pis. Allí va conèixer l'Anna una noia catalana que estudiava periodisme. Saïd va trobar feina al camp.

Un dia l'Anna va venir veure un assaig i va aprofitar per fer un article sobre l'emigració. Quan van acabar Saïd, Ahmet van acompanyar a l'Anna a casa seva. Quan anaven pel carrer un grup de skins va començar a perseguir-los i van atrapar Ahmet el primer, perquè anava amb el llaüt. El van començar a pegar molt violentament. Saïd i l'Anna buscaven un taxi per poder escapar d'allí. Van parar un i després el van fer marxa enrera Saïd va agafar Ahmet. Ahmet estava greument ferit i el van portar de seguida al hospital. L'Anna al dia següent es va posar en contacte amb SOS racisme. Allí van denunciar l'agressió. Ahmet estava molt greument ferit, havia perdut la memòria.

La policia havia agafat un grup de skins i li van demanar a l'Anna que anés a testifica, en va reconèixer a dos. El taxista també els va veure però no volia anar a testificar perquè l'havien amenaçat. A l'Anna també la van amenaçar per telèfon i al cap d'un dies al pàrking de casa seva un skin la va amenaçar personalment. Van sospitar que a la oficina hi havia un infiltrat i hagi era. Llavors Saïd li va demanar a Hussein que vigiles l'Anna per tenir-la protegia. L'Anna també tenia uns guardaespatlles. Un dia quan anaven a la facultat els guardaespatlles no anaven rera seu i Hussein es va acotar més de lo normal i llavors un grup de skins van intentar agredir l'Anna però Hussein la va ajudar i el van matar a ell. Saïd va decidir, el dia del jutjat, anar a testificar, no ho havia fet perquè era il·legal però com li havien donat una ordre d'expulsió va anar. Ell va reconèixer 4 més que van acudir al jutjat. l'ordre d'expulsió es va realitzar i Saïd va tornar a Xauen amb l'idea d'obrir una tenda de coses tradicionals amb un amics que havia conegut a Barcelona.

DESCRIPCIÓ PSICOLOGICA DE SAÏD.

Saïd es un noi marroquí d'un 17-18 anys, que ha viscut tota la seva vida en un petit poble del Marroc. Saïd es un noi comprensiu intentar no fer mal a ningú i fa tot lo possible per ajudar als seus amics si el necessiten. No es agressiu, no li agrada gen la violència i pensa que tot es pot resoldre parlant. Saïd es un noi que intenta no provocar i calmar els ambients si es que es necessari. Creu que la igualtat de drets algun dia serà possible. No es gens egocèntric al contrari pensa en els altres tant com en ell.

VALORACIÓ DE LA NOVEL"LA

Aquesta novel·la m'ha agradat molt perquè es un tema actual que ens toca de prop a tots i que tenim que intentar que tot millori. La novel·la esta molt ben explicada i critica serialment els aspecte de la nostre societat vers aquest, relativament, nou problema. També reflecteix amb molta claredat els pensaments de Saïd i perquè, com i quines dificultats té per perdre certes decisions. Una altre raó perquè m'ha agradat aquesta novel·la es que també hi ha una mica d'amor, sense passar-se, però n'hi ha i també reflecteix las dificultats que té Saïd per afrontar les idees i les costums a l'hora de enamorar-se.

QUE CANVIARIA DE LA NOVEL"LA?

Jo d'aquesta novel·la no canviaria gaire bé res, menys el final. A mi em sembla una mica precipitat, clar que també es pot dir que com termina la seva vida a Barcelona termina al llibre. Com al principi, que t'introdueix i t'explica una mica la vida que havia portat fins ara, terminar igual que li passarà. Com: si es casarà amb la Jamila? Si la tenda que volen obrir anirà bé o si fracassarà? Si tindrà una vida feliç? També que passa amb el cas de Hussein. Això es el que jo canviaria de la novel·la el resta m'agrada tal com està.

ARTICLE

L'ESTAT I ELS EMIGRANTS

A mi personalment lo que més em preocupa es el paper que fa l'estat amb aquest fenomen.

Per que un emigrant es poguí integrà, s'ha de sentir amb els mateixos drets que qualsevol persona i estar en igualtats de condicions, això farà que toleri la nostra societat. per tenir això ha de poder tenir els seus papers en regla per poder denunciar o col·laborà com a ciutadà. Com estan les coses ara no pots aconseguir papers. Hi ha gent que té una oferta de treball, estable, que els ha presentar més de una vegada i li han denegat els papers més d'una vegada. Això implica que l'emigrant no pot llogar un pis formalment, no pot obrir una compte bancari en regla, no poguí tenir seguretat social, no tingui drets del treballador...

Si les coses continuen així la gent acabarà esclavitzada, perquè com ningú sap lo que esta fen i en les condicions en les quals ho esta fen, no ho denunciarà res perquè es il·legal, llavors el amo s'aprofitarà i es un cercle viciós que si l'estat no planta cara no terminarà mai.
Descargar
Enviado por:Paloma
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar