Literatura


La aventura de Saïd; Josep Lorman


Fitxa de lectura

0. Dades Bibliogràfiques:

Títol: L'aventura de Saïd.

Autor: Josep Lorman.

Traductor: Versió original.

Il.lustrador: Disseny de la coberta: Alfonso Ruano y César Escobar

Editorial: Cruïlla

Col.lecció: Gran Angular

1. Dades sobre l'autor:

1.1. Biografía de l'autor.

Josep Lorman va néixer al 1948 a Barcelona i és geògraf de formació, però ha treballat molt en el camp audiovisual com a guionista cinematogràfic. A les seves obres sempre parla dels problemes que afecten a la societat actual, de caire ecològic i social. A l'any 1994 va escriure una novel.la titul.lada " El Galió de les Illes Cies ", i amb aquesta va guanyar el premi " Joaquim Ruyra " de lliteratura catalana.

L'escriptor i geògraf continua aportant a la lliteratura temes poc explorats a la narrativa catalana com amb el llibre " El malefici dels Da ". Amb aquest també va guanyar el premi " Joaquim Ruyra " al 1997.

1.2. Altres obres de l'autor.

-L' Aventura de Saïd.

-Ebre avall.

-La dimensió del bosc humit.

-Pamué!

-El malefici dels Da.

-El galió de les illes Cies.

-El vampir de la torrassa.

2. Gènere narratiu:

2.1. Posa una o més creus al que creguis que és el gènere novel.lístic de l'obra:

D'aprenentatge: Quan Saïd surt de Xauen pensa que anar a l'estranger és més fàcil del que és. Però aprèn que immigrar a un altra país per treballar i viure és difícil, ja que molts de pics la societat no els accepta, no poden trobar treball...

Realista: Crec que aquesta novel.la és realista perque avui en dia en sentim parlar molt de l'immigració. Molts habitants (sobretot del tercer món ), tenen la necessitat d'immigrar a països més rics, ja que al seu país sofreixen per la carestia d'aliments i de bones condicions de vida.

D'aventures: Saïd creua l'estret de Gibraltar, canvia de país i cultura, té problemes per la xenofòbia... Per això, crec que aquest llibre també és d'aventures.

Urbana: Crec que és urbana, ja que durant quasi tota l'història el protagonista es troba a Barcelona.

3. Tema de l'obre:

3.1. Digues quin o quins són els temes de l'obra:

Immigració: Saïd ha d'immigrar des del seu país natal ( el Marroc ) a Espanya.

Xenofòbia: Quan arriba a Barcelona té problemes: la societat normal generalment no li accepta, té uns enfrontaments violents amb uns " skins ".

Corrupció policial: Rambo ( policía ), evita que la policia protegeixi a l'Anna, amb l'objectiu d'ajudar als seus amics skins.

Violència: L'enfrontament amb els skins, amb Hussein...

4. L'argument i la trama, l'estructura:

4.1. Resumeix l'argument de l'obra, ordena'l en plantejament, nus i desenllaç.

Saïd, un jove marroquí, decideix immigrar a Espanya amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida. Després d'una dura travessia per l'Estret aconsegueix arribar a Barcelona. Uns dies més tard quan ja està al pis de Hussein (un amic de Xauen), coneix l'Anna, Hassan, Ahmed..., i es baralla amb Hussein.Per això, de seguida es trasllada a casa de Taïb, un amic seu que toca amb ell a un grup de música marroquina (Baraka). Una nit, mentres ell, l'Anna, i l'Ahmed caminen pel carrer se'ls-hi acosten uns skins i peguen una pallissa a Saïd i a Ahmed. Amb l'ajuda d'un taxista, els tres aconsegueixen escapar (Ahmed amb lesions molt greus), i el dia següent l'Anna denuncia aquests féts a una organització anti-racista anomenada SOS Racisme.Saïd descobreix que Hussein i uns amics han format un grup per plantar cara de forma violenta als skins.Uns dies després, quan Saïd camina pel carrer, uns policies li demanen els papers i com que no en té, ha d'anar a un centre d'internament durant un mes.

Quan hi surt, l'Anna comença a rebre amenaçes per part dels skins perque volen que ella retiri la denuncia contra ells. Ella sol.licita protecció policial i Saïd demana a Hussein a veure si el seu grup també la pot protegir. Ell diu que si. Un dia la policia diu que ha tingut una avaria i no la pot protegir. Quan surt de casa seva, un skin surt d'un cotxe, intenta matar-la,però Hussein intentant evitar-ho reb una punyalada al cor i mor.Un temps després hi hagué un judici i 4 dels skins i un policia anaren a la presó.Saïd,Hassan i Ahmed foren obligats a tornar al Marroc.

4.2. Explica si l'argument i la trama coincideixen.

Hi ha una analepsi, ja que al primer capítol Saïd està a la patera i després hi ha un salt enrere i comença a parlar de quan encara vivia a Xauen. Apart d'això crec que l'argument i la trama coincideixen bastant bé.

5. El temps:

5.1. El temps de la història.

Aquesta història està orientada a l'època actual i crec que la durada és de més o manco un any.

5.2. El temps del discurs.

S'altera l'ordre de l'història. La trama no és d'estructura lineal, es forma una analepsi.

6. L'espai:

6.1. Descriu l'espai on es desenvolupa l'obra.

Barcelona és una ciutat bastant gran amb aproximadament un milió i mig d'habitants. És molt històrica, ja que des de fa molt de temps ha estat un dels ports més importants del Mediterrani i s'ha enriquit en part gràcies al comerç. Hi ha molts barris diferents com per exemple el Barri Antic, la Mina, Hospitalet... La quantitat de gent que hi ha permet que hi hagi gent molt diferent però una de les característiques dels habitants de Barcelona és que entre la gent jove hi ha un fort sentiment xenòfob.

7. Els personatges:

7.1. Explica com estan presentats els personatges:

Crec que es presenten d'una forma indirecta ( normalment ), però en alguns casos també es presenten de forma directa, ja que els descriu el narrador.

7.2. Descriu com són els principals personatges:

Saïd: És un noi d'uns 18 anys, de mitjana altura, bastant prim, i amb els cabells curts i negres. És molt valent ( creua l'Estret de Gibraltar amb patera ) un poc melancònic ( a vegades pensa amb Xauen, Jamila, i la seva familia ), amable amb els seus amics... Viu a un dels barris més pobres de Xauen i no té estudis. Per això decideix immigrar a Espanya. És molt sociable i pacifista.

Hussein: Té uns anys més que Saïd. A mesura que creixia es feia cada vegada més ambiciós, inquiet i ple d'amargor. També havia viscut al mateix barri que Saïd i era bastant pobre, però quan anà a treballar a Barcelona començà a cobrar més i es pogué comprar un cotxe. Treballa de macarró i és una persona un poc violenta.

Anna: L'Anna és una noia espanyola amb bastants doblers i que estudia la carrera de periodisme. És molt anti-xenòfoba i ajuda a Saïd i als seus amics. És sensible i bastant intel.ligent. No és molt atractiva però el seu rostre inspira confiança.

Fàtima: És una noia jove de setze o disset anys amb una breu cintura i el rostre mat i de pell bruna. Al seu rostre hi destaquen uns ulls molt negres, molt expressius i ametllats, i una boca perfecta. Té els cabells negres. És molt simpàtica, i ajuda a Saïd a entrar a casa de Hussein. Saïd creu que és molt bonica.

Ahmet: Ahmet és un dels companys de pis de Saïd i un molt bon amic seu. Toca el llaüt a un grup de música marroquina ( Baraka ). Feia quatre anys que vivia a Barcelona i en té trenta-dos. Treballa de cambrer a un bar i té tres fills i una dona que viuen al Tànger.

7.3. Tipus de personatges.

Principals: Saïd, Anna, Hussein.

Secundaris: Maria, Carl, Hassan, Ahmed, Fàtima, Helena, Inspector Vàzquez, Núria, els skins i Rambo.

Fugaços: Mahmud, Mohammed, Moktar, Alí, Abdeslam, Abdel Jalil.

Protagonista: Saïd

Antagonista: Els skins i Rambo.

Personatges rodons: Saïd, Ahmed, Hussein, Anna, Fàtima, Abdel Jalil, Carl, Maria, skins i Rambo.

Personatges plans: Mahmud, Mohammed, Moktar, Hassan, Alí, Taïp, Helena, Inspector Vàzquez, Núria, Abdel Jalil.

8.Narrador i punt de vista:

8.1. Explica des de quina perspectiva o punt de vista relata els fets el narrador.

Omnisciència absoluta perque el narrador no forma part de l'història i explica tot el que va succeïnt durant aquesta.

9. Interés de l'obra:

9.1. Destaca alguns aspectes pels quals recomanaries o no la lectura d'aquesta obra.

Aquesta història m'ha agradat, ja que tracta d'un tema actual ( l'immigració i la xenofòbia ), i que m'interesa molt. Com que aquest tema és molt important crec que està bé que haguem de llegir l'obra. D'aquesta forma podem mirar el fet de l'immigració des d'un altre punt de vista. Jo recomanaria aquest llibre als xenòfobs i a tota la societat dels països del primer món.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar