Literatura


Joel; Isabel-Clara Simó


AUTOR: ISABEL-CLARA SIMÓ

TÍTOL: JOEL

EDITORIAL: COLUMNA JOVE

ANY I LLOC D´EDICIÓ: FEBRER 1997, BARCELONA

NOMBRE DE PÀGINES: 165

En Joel és un noi de 12 anys que veu com un dia mor la seva mare d´un infart al cor, però ell no ho sent gens ni mica. Aleshores el seu pare va comença a preocupar-se molt més pel seu fill, però no tant com quan un temps després de la mort de la mare li agafa un atac de cor a Joel. El metge li va dir que tenia un edema pulmonar i que hauria de fer repòs durant gaire bé tres anys.

Això significava res d´anar al col·legi, ni de jugar amb els amics,... però el pare com ara es preocupava molt més del seu fill li va buscar una professora particular anomenada Encarnació; durant tot aquest temps en Joel va aprendre anglès, morse, a llegir els llavis,... El seu pare, en Víctor, es dedicava plenament al seu treball i el seu fill per poder oblidar la mort de la seva dona, i ho aconseguiria gràcies a la Lurdes, una clienta de l´empresa on treballa en Víctor, que serà la seva propera núvia. La Lurdes ajudava en Joel amb els estudis, i el dibuix en particular, ja que a ella li hagués agradat estudiar belles arts però no va poder. Poc temps després, en Joel va aconseguir fer-se molt bon amic de la Marta, qui acabaria sent la seva núvia, sembla que tot marxava força bé, però no per molt temps. Al juny quan en Joel estava fent els exàmens de fi de curs, li va agafar un altre atac de cor i va haver de ser operat d´inmediat, afortunadament tot va sortir molt bé. Encara que el pare ho va deixar amb la Lurdes, per diferències personals, l´èxit de les noves pròtesis de cada vàlvula cardíaca van fer que no fos tant dur per al pare. Llavors en Joel va haver d´anar al gimnàs per recuperar forces i tornar a fer una vida sana i normal. També va començar 8º curs on també feia tires de còmic, que li agrada molt. Afortunadament, als 18 anys el van contractar com a dibuixant de llavis, ja que quan va estar malalt a casa durant tres anys va aprendre a llegir els llavis molt bé.

Un tràgic dia en Joel va rebre una trucada que l´hi anunciava l´accidental mort del seu pare, qui anava a visitar a un client quan de sobte es va produir una explosió de gas dins un edifici que a fer que aquest caigués damunt d´en Víctor.

La vida ha sigut molt dura i cruel amb en Joel, ja que li ha furtat a les dues persones què més estimava en aquest món, ara està sol, només té 18 anys i una casa massa gran per ell sol, així que haurà de buscar a n´algú que l´estimi i que ell estimi també però l´única persona que ho farà serà la Marta.

Joel: és un noi molt intel·ligent encara que de vegades no ho sembli. Per l´edat que té és molt madur, potser perquè ha tingut una vida molt dura i plena d´obstacles. El seu aspecte és anèmic, ja que ha tingut una enfermetat molt greu, però finalment tornarà a ser un noi normal.

Víctor: és el pare d´en Joel, treballa com a secretari en una empresa de caravanes. La vida no l´ha tractat gens bé ja que la seva dona va morir, però ara està amb la Lurdes, amb qui trencarà durant l´història perquè tenen pensaments diferents.

Margarida: és la mare d´en Joel, va morir de dos infarts de cor quan en Joel tenia 12 anys. Feia classes de manualitats en una institució i a part de que li agradava molt, tenia molta traça.

Marta: és una noia bastant intel·ligent, té un caràcter diferent però amb una personalitat molt definida, és atrevida i fa molts amics; té la pell molt pàl·lida i no és gaire atractiva. És la núvia del Joel i l´amiga de l´Esther.

Esther: és una amiga d´en Joel. És força maca, té els cabells molt llargs i rossos, el seus llavis són molsuts i rosats i les seves celles són fines.

Lurdes: és una clienta d´en Víctor que més tard es convertirà en la seva núvia, és força atractiva. Treballa com a perruquera encara que li hagués agradat estudiar belles arts, així que ajuda a Joel amb el seus estudis. És molt independent i sap el que vol.

Dr Delgado: és el doctor encarregat d´operar a Joel, té com a costum prendre totes les mides de seguretat necessàries amb els seus pacients, també és molt optimista.

Encarnació: és la professora que el pare i la Lourdes busquen per a que doni classes particulars al seu fill, ja que està a casa i no pot anar al col·legi. És una mala bèstia i una torracollons.

1.-La mort de la mare 8.-La Marta

2.-L´enfermetat 9.-L´operació

3.-L´Antoni 10.-A classe

4.-La núvia del pare 11.-La Lurdes

5.-En Joel millora 12.-Un nou treball

6.-Adeu Esther 13.-La mort del pare

7.-Em Joel madura

Aquesta novel·la està dividida en capítols, cada capítol és la continuació de l´anterior i hi ha 13 capítols.

L´història d´aquest llibre tracta de la vida d´un noi jove anomenat Joel. Explica els seus moments més durs (quan perd als seus pares), els moments més agradables(quan està enamorat),... Així que és lògic que aquest llibre es tituli Joel, ja que és ell el protagonista de la novel.la.

“Hi ha hagut un breu silenci a la línia. Quasi l´he vista somriure quan ha contestat: -Utilitza´m Joel. Utilitza´m.”

Jo crec que aquest rader fragment és molt emotiu perquè expressa molt bé tant els sentiments de la Marta com els d´en Joel. Ella desitja de tot cor tornar amb ell ja que no l´importa ser utilitzada, per una altra banda en Joel està sol i necessita a una persona que l´estimi, ja que ha perdut als seus pares inesperadament.

També es possible que l´autor hagi volgut donar-li un aspecte menys dramàtic a l´història i que tingui així un bon final per no deixar al lector amb un record agre d´aquesta novel·la.

“Estava aterrorizat de viure sol! I no sols la soledat, sinó tot plegat: haver de planejar la pròpia vida. No estintolar-me en ningú.”

Aquesta frase m´agradat perquè crec que aquest sentiment què Joel explica no és un sentiment en particular, sinó un sentiment molt general què es planteja tothom que desgraciadament es queda sol a la vida. En Joel és massa jove per quedar´se sense pares així que crec que reflexa molt bé com es sent; té por d´afrontar la vida tot sol, ¿i qui no?, però gràcies a l´ajut dels seus amics ho podrà superar i així tornar a la seva feina i tornar a començar, esperem que amb més bona sort.

Personalment aquesta novel·la m´agradat molt perquè m´agraden els llibres que tracten d´històries reials ja que pots arribar a sentir-te identificat amb qualsevol dels personatges. A més a més l´autor a sabut expressar molt bé els diferents sentiments del protagonista sense utilitzar un vocabulari molt difícil, així que es pot entendre força bé.

Aquest llibre el recomanaria a tota la gent que li agraden els llibres amb un argument molt similar a la vida reial de qualsevol persona perquè a part de que la vida del protagonista és molt dura, enganxa.

Una cosa molt positiva que he tret d´aquesta lectura ha sigut que he apres a volarar i a estimar a les persones i coses que tinc al meu voltant ja que crec que si em passes el mateix que a en Joel també ho passaria molt malament, així que puc sentir-me afortunada per tenir a tota la meva família al complert.
Descargar
Enviado por:José Díaz
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar