Turismo, Hostelería, Gastronomía y Restauración


Itinerarios catalanes


Introducció

Tots els municipis per on passarem estan situats a la Costa Daurada a la província de Tarragona, a Catalunya. Aquests són:

· Torredembarra :a 13 km al nord-est de la capital provincial. La seva economia es basa en l'activitat turística i residencial.

· Salou : a 9 Km al sud de la capital de la província. Encara que té una activitat pesquera i agrícola, destaca en la funció turística.

· Cambrils :està situat a la comarca del Baix Camp, a 18 km al sud de la capital provincial. A més de produir vins, olis i hortalisses, és un important centre turístic i té un port pesquer i un altre esportiu.

· Mont-roig del Camp :al Baix Camp, a 28 km al sud-oest de la capital provincial. És una població agrícola y és un important centre turístic.

· Riudoms :també situat a la comarca del Baix Camp, a 18 km al oest de la capital provincial. Té una activitat agrícola i ramadera.

· Reus :està assentada en terrenys sedimentaris i al·luvions de gran riquesa agrícola, aproximadament a 10 km de la costa. La seva economia es basa en l'agricultura, també existeix una important producció avícola. Destaquen les indústries de l'alimentació i derivats agrícoles, tèxtils i construccions metàl·liques. És un centre comercial amb una amplia àrea d'influència. Gran part del nucli urbà conserva un característic segell neoclàssic.

Itinerari

Sortim de Barcelona camí de Torredembarra per l'autopista A-7, sortida 32. Tan sols necessitem 1 hora per arribar-hi, ja que es troba a 84,5 km de distància. També es pot arribar en tren o en autocar.

Només arribar anem a la Plaça del Castell, que té més de 400 anys d'història. Al setembre de 1998 s'inicià les obres de la primera fase de recuperació i rehabilitació del Castell. Les obres van començar el 1565 i van finalitzar el 1580. La importància va més enllà de la seva valoració dins d'una localitat com Torredembarra, ja que es tracta de l'únic edifici civil de nova planta del renaixement català que hi ha actualment a Catalunya.

'Itinerarios catalanes'
Desprès de visitar-lo anem a veure l'Església Parroquial de Sant Pere, al C/Joan Güell. És interessant que l'església actual està unida amb l'antiga formant tot un cos. Es va acabar de construir el 1680. Al segle XVIII el temple es dotà de bona part dels seus elements arquitectònics i ornamentals: orgue barroc (1705), finalització dels campanars, creuer i absis (entre 1771-1778). Dins d'aquesta església destaquen dos elements: el quadre de Santa Rosalia i l'Orgue Barroc.
En veure el Castell i l'Església triguem tot el matí fins al migdia, que busquem algun restaurant o hotel per anar a menjar i poder apreciar els plats típics d'aquí, com per exemple el Bull de la Torre.

Anant pel C/ Pérez Galdós ens topem amb l'hotel Morros, un hotel de 3 estrelles del qual ja ens havien parlat bastant bé, així que no ens ho pensem dues vegades i entrem a menjar i, de pas, veiem les bones instal·lacions que ens ofereixen. Ens expliquen una mica la història d'aquest poblet, mentre ens demanem un Bull de la Torre que, per cert, no va molt al meu gust, però tenia el seu què. Al acabar, els hi demanem consell als cambrers sobre la millor platja de la zona, ja que Torredembarra té fama de platges maques. Ben aconsellats, anem a la platja La Paella. Ens deixa impressionats amb les bones vistes i amb el bon temps que s'esdevé en aquesta zona. Té una longitud de gairebé un quilòmetre. Anem fent camí pel Passeig Marítim fins on tenim aparcat el vehicle.

Sortim de Torredembarra satisfets d'haver vist aquest poble tan maco i graciós. Ara hem de fer només 31,3 km per l'autopista AP-7 sortida 35 fins arribar a Salou, que està a mitja hora de distància.

Arribem i aparquem el cotxe al C/de l'Església i només uns metres més avall ens trobem amb l'Església de Santa Maria del Mar. Es tracta d'una capella d'una sola nau i d'un senzill campanar. Fou beneïda l'any 1766. En diferents períodes, entre 1930 i 1950, s'amplià fins a donar-li l'aspecte actual. Dediquem molt poc temps a veure-la i aprofitem que són les sis per anar a fer una volta pels estrets carrers d'aquí. En un d'aquests carrers, en concret l'Av. de Carles Buïgas, ens crida l'atenció una Masia Catalana que, per cert, és una construcció molt moderna. A un bon home que passa per davant li demanem informació i ens explica que a l'estiu s'hi celebra un mercat d'artesania i durant les festes de Nadal la representació d'un original pessebre vivent i el tradicional caga tió. Veient que no té molta més història seguim caminant i xafardejant.

En especial, busquem el C/de l'Arquebisbe Pere de Cardona, què és on es troba la Torre Vella. Un edifici de l'any 1530, que era torre de guaita i defensa per tal de protegir Salou dels saquejos de pirates i corsaris. Ara, és un equipament cultural amb un programa d'exposicions d'art. Al jardí està l'escultura d'Aldomà Puig “La dansa de les gràcies”, que representa tres donzelles ballant una sardana. Aquesta obra fou instal·lada l'any 1990, amb motiu de la designació de Salou com a Ciutat Pubilla de la Sardana.

Ens adonem que se'ns ha fet massa tard i no tenim on sopar ni on dormir. Així que preguntem al recepcionista de la Torre Vella on podem trobar un hostal o hotel que estigui bé i que sigui de la zona.

Sembla que ja tingui la resposta preparada perquè ens contesta de seguida, i ens diu que anem al C/Vendrell, 9, on trobarem un hotel molt bo de 3 estrelles i molt bé de preu de la cadena d'Hotels Sara Hoteles Club. El seu nom és Playa de Oro Park. Arribem a l'hotel tan ràpid que ens dona temps a fer una volta per aquí a prop i poder sopar a un restaurant elegant. Al mateix carrer ens trobem un que té molta bona pinta, anomenat Cool. És de cuina variada i, com és lògic, hi ha els plats típics de Salou, que són: peix i mariscs, els exquisits fideus de brou de peix. I com no, el vi, que a la Costa Daurada es poden trobar cinc denominacions d'origen ben diferenciades: Priorat, Terra Alta, Conca de Barberà, Penedès i Tarragona.

De primer plat ens demanem uns fideus recomanats per la casa, de segon peix fet al forn amb sal de mar i per beure ens demanem un vi DO Tarragona. Ens quedem ben satisfets amb el sopar que ens acabem de menjar i esperem que arribi el compte per sobresaltar-nos dels preus. Una vegada pagat el sopar, anem a visitar la Font Lluminosa que està situada al final del passeig de Jaume I, i permet veure un meravellós espectacle de combinacions d'aigua i llums.

Aquesta vegada decidim tornar d'hora a l'hotel per dormir bé i estar en forma per poder començar demà una altra caminada per veure el que queda de Salou i anar a Cambrils.

Ens despertem a las vuit del matí per arribar a l'hora de l'esmorzar i acabar de preparar-nos les coses per anar a veure el Parc de Salou. Creiem que necessitarem tot el matí per veure-ho, ja que al migdia partirem cap a Cambrils.

Triguem tres quarts d'hora per arribar al l'Av. de Carles Buïgas, s/n ja que està bastant lluny d'on estàvem allotjats, però a la vegada està a prop de l'aparcament. En arribar observem que avui és un parc públic amb nombrosos pins, plantes i flors: un lloc ideal per passejar agradablement o descansar una estona. I ens va bastant bé per emprendre el ritme per a tot el dia que ens espera. Només acabar de veure el meravellós Parc, tornem a recollir el cotxe per anar tirant cap a Cambrils.

Aquesta vegada ens ha costat molt poc arribar-hi, només un quart d'hora. Està molt a prop, a 11,8 km de distància. Però ens hem trobat amb una mica de caravana per l'autopista AP-7, així i tot hem arribat en un no res.

El cotxe està aparcat al costat del port no sabem ben bé a quin carrer, però estem ben situats perquè a prop es veu un Far Vermell. I encuriosits per saber de què es tracta ens apropem i esbrinem que és un dels elements més característics del port de Cambrils. I que serveix de referència per a orientar les embarcacions durant les nits. És molt bonic, la veritat, però no volem perdre més temps observant-lo. Així que decidim deixar de fer visites culturals per descansar una mica i gaudir de les platges d'aquí. Cambrils estén les seves platges al llarg de 9 Km de sorra fina i daurada, on gaudir del meravellós clima mediterrani. Paral·lel a la platja trobem el Passeig Marítim, on lloguem una bicicleta i passegem pel litoral cambrilenc.

A les sis anem a comprar regals per familiars i amics. Les antiguitats, els complements, la casa, els productes típics...tot té cabuda en el comerç cambrilenc, un comerç existent durant tot l'any amb una presència activa important en l'economia de la població. El passeig marítim i els carrers que l'envolten, el nucli del port per un costat i els carrers estrets carregats de tipisme i d'història del nucli antic, determinen les zones comercials, on, podem comprar tot passejant. És tot un plaer comprovar com els venedors tracten amb atenció i amabilitat els compradors.
Són visites obligades al passeig comercial per Cambrils, els dos mercats municipals: el Mercat Municipal del Pòsit i el Mercat Municipal de la Vila, un a cada nucli comercial, port i nucli antic.

De tant donar voltes pels mercats se'ns ha oblidat que encara no tenim allotjament per a aquesta nit. No perdem ni un segon per anar a buscar un Hotel i sopar d'hora, i així a la nit, sortirem a veure les festes que s'organitza la gent aquí.

Entrem al primer hotel que veiem i que ens sembla que es molt correcte. No necessitem fer molta despesa en dormir, ens conformem amb que sigui còmode i confortable. Així que tenim un de 3 estrelles, a bon preu i a la mateixa platja. Està situat a l'Av Diputació, 190, de nom Augustus i té unes vistes a la platja increïbles.

Abans d'anar a sopar ens dutxem i ens arreglem una mica per anar-hi. No demanem res de l'altre mon, una amanida verda, una mica d'embotit de pica-pica i carn. Una beguda senzilla i unes postres fredes. No ens costa més de 28€ entre tots dos. Volem estalviar els diners per veure aquesta nit algun espectacle o anar-nos-en de festa. Finalment ens decidim per anar a un lloc tranquil, així que optem per anar al teatre.

Mirem els butlletins de l'Hotel on posa informació sobre el teatre Clownx Teatre, que és el que ens crida més l'atenció, i decidim d'anar a veure “Ambulants”, ja que sembla que està bé i a més, no és massa car, costa 3€ una entrada. Tracta de dos venedors ambulants acostumats a voltar el món i de tractar amb gent diversa que recullen històries amb les quals omplen les seves maletes.

Sortim del teatre cap a les 12 del vespre i, esgotats de tot el dia, anem a l'hotel i caiem rendits al llit amb un son profund i que esperem que ens duri tota la nit.

Demà ens espera un dia bastant mogut, farem el rècord de visitar 3 pobles en un sol dia.

Ens llevem molt d'hora, a les set del matí. Amb el temps just per arreglar-nos, esmorzar i sortir a buscar el cotxe per anar tirant cap a Mont-Roig del Camp. Serà una parada breu que no creiem que ens ocupi tot el matí, ja que l'únic interessant és una o dues esglésies de les quals ens han parlat molt bé com per exemple l' Església Vella o l'Església Nova de Sant Miquel. Les dues molt maques, però només en veurem una.

Després d'esmorzar un bon plat d'embotit, un bol de cereals i llet. Ja tenim ganes d'agafar de nou el cotxe. Aquesta vegada anem per l'autopista A-7, molt ràpida per cert, i la deixem a la sortida 37.

Hem trigat un quart d'hora en arribar-hi, ja que està a 11 km. A les deu i mitja del matí ja hi erem. Aparquem el cotxe al costat de l'Església Nova de Sant Miquel. Ens hem decidit per aquesta perquè hem anat preguntant per la zona i ens han dit que aquesta era la més maca i moderna. Nosaltres fem cas als mont-roigencs, ja que ells són els que ho saben millor que ningú.

Està situada al centre, i també esta anomenada com La Catedral del Baix Camp. La primera pedra es va col·locar l'any 1801, després d'enderrocar 24 cases. Les obres es van paralitzar durant la guerra del Francès, coneguda com la "guerra dels set anys", i per la guerra civil espanyola, entre el 1936 i el 1939. Ara ens la trobem amb bon estat. I ens crida molt l'atenció el crist que hi ha a l'entrada que, per cert, està molt ben conservat pels anys que té d'antiguitat. Fem unes quantes voltes més pels carrers per veure la vida de la gent d'aquí. Totes són cases senzilles i humils. Un poble molt maco la veritat, molt tranquil i petit a la vegada.

Ja no podem perdre més temps, que encara ens queda per veure Riudoms. Així que busquem el cotxe i anem cap allà. L'autopista AP-7 és la més ràpida i la sortida 34 la que ens queda més a prop. A Riudoms la temperatura no és més càlida que a Barcelona, aquí fa una temperatura d'uns 34ºC.

Aquí va nèixer Antoni Gaudí, i va ser on va començar a agafar idees. A Riudoms va fer La Casa Pairal, també coneguda com "ca la calderera". A la planta baixa d'aquest edifici, els avantpassats de l'arquitecte tenien instal·lat un petit taller de calderers i fins ara s'ha mantingut. Allà feien perols, calderes i càntirs d'aram. Comenten que d'aquí l'Antoni va adquirir la seva percepció respecte el volum i les figures dels cossos. També està el seu monument situat al centre de la plaça d'Arnau de Palomar, al costat de l'església, erigit en honor a l'il·lustre fill de Riudoms, l'arquitecte Antoni Gaudí Cornet. Aquesta obra, de l'arquitecte Josep Piqué Iserte, va ser inaugurada l'agost de 1975. Té forma de fletxa, que s'estreny en alçar-se fins als seus deu metres, i el remata una creu gaudiniana.

Tots els carrers i places eren antigament de terra i foren després empedrats per evitar l'erosió dels corrents d'aigua. La zona compresa dins el nucli antic presenta carrers amb llambordes i en alguns d'ells (carrer Major, Galanes, Sant Bonifaci i Antoni Gaudí) s'hi va fer un arranjament l'any 1989.

Riudoms té molta història, però seria una eternitat visitar tots els edificis i places importants que conté, com per exemple: La Capella de Verge Maria, Parc de la Palmera, la Casa del Beat Bonaventura Gran, Plaça de l'Om...etc.

Aquesta vegada hem acabat molt ràpid la visita a Riudoms, encara que ens hagués agradat quedar-nos més estona, però volem dedicar-hi tota la tarda a visitar Reus, que és la que més ens importa. De Riudoms a Reus hi ha uns 10 minuts, amb una distància de 8,2 km. Està molt a prop, així que ens facilita l'arribada.

Mirant el mapa que ens han donat a Riudoms, busquem un bon restaurant. Són les dues del migdia, i necessitem menjar alguna cosa, estem morts de gana. Al Pd. Roquis - Polig. Agroreus Nave 5-6 Reus està situat el Restaurant Hervas Alameda, conegut per les seves excel·lents tapes, ens crida molt l'atenció. Així que no perdem ni un segon i aparquem al cotxe al mateix carrer, encara que està una mica més avall.

Ens estem una hora i mitja allà, gaudint del bon menjar. Al menys, a nosaltres, ens agrada molt menjar així. A tres quart de quatre sortim del restaurant amb la panxa ben plena i, sincerament, sense moltes ganes de caminar. Pensem que, desprès de fer la digestió podem anar fent ruta per Reus, però de mentrestant, podríem anar a veure algun museu, alguna exposició o algun lloc tranquil·let. Així que anem a veure l'Exposició prehistòrica i món antic. Ens han parlat molt bé d'aquesta exposició. És una exposició ubicada al Museu Comarcal Salvador Vilaseca, a l'Av. Santa Anna 59 - Reus. Molt original i senzilla, li dediquem una visita de dues hores, així que ara són dos quarts de sis de la tarda i a aquesta hora ja comença a haver-hi més gent pel carrer, més moviment. Ara que les botigues estan obertes, la gent està al carrer i hi ha més ambient, aprofitem per passejar una mica i comprar algun que altre detall per a la família i amics. Qualsevol cosa que sigui simbòlica de Reus és interessant. Ens informem que hi ha un centre comercial molt bo, El Tomb de Reus. És el centre comercial de la Costa Daurada, un boci viu de la Ciutat, amb restaurants, cafeteries, terrasses, activitats lúdiques i alguna que altra festa tradicional. És història i cultura, amb els edificis del Modernisme i la casa natal de Gaudí, amb el campanar i l'església de Sant Pere, amb els museus i exposicions i amb una programació de teatres.

A les vuit pensem que ja és hora d'anar buscant allotjament per a l'última nit que ens espera, que sembla que avui ha estat el dia més cansat i esgotador d'aquests tres. Al centre de Reus, a l'Av. De Robuster, 49, es troba l'Hotel Gaudí. Un hotel de tres estrelles. Les habitacions són totalment dissenyades, amb aire condicionat i calefacció individuals, minibar, TV, antena parabòlica, telèfon directe, banys reformats, alguns amb hidromassatge i caixes fortes individuals. Sembla que està força bé de preu i de comoditat. Una habitació per a dues persones costa 69€. Aquesta vegada hem arribat d'hora, per poder arreglar-nos i vestir-nos amb tranquil·litat i poder baixar a sopar sense preses.

Sopem bastant lents uns plats enormes i plens de menjar. Desprès d'aquests dies, necessitem menjar això i més, i descansar molt. Així que, només acabar de sopar pugem a l'habitació amb la panxa ben plena i ens disposem a no perdre ni un segon per anar-nos-en al llit. A descansar i a relaxar-nos tot el que puguem.

Demà tornarem a Barcelona, la veritat és que en tenim moltes ganes, però en aquests dies hem après moltes coses i hem viatjat moltíssim. Ara no pensem en res més que no sigui dormir.

Al dia següent ens llevem una mica més tard, a les nou. Si no fos perquè l'esmorzar ens el donen a las 10, ens haguéssim quedat dormint més estona. Però ara ja ens estem preparant les coses per tornar-nos-en cap a casa, a Barcelona. Sortim a les onze de Reus, i triguem una hora en arribar-hi. Està a 108, 4 km de distància, però a nosaltres ens sembla molt més llarg. Però ja ens dona igual, ara hem arribat a casa i estem amb els nostres familiars.




Descargar
Enviado por:Didy
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar