Deporte, Educación Física, Juegos y Animación


Fútbol sala


HISTÒRIA DEL FUTBOL SALA

L'origen del futbol sala es remonta a 1930, en la ciutat de Montevideo (Uruguay) on Juan Carlos Ceriani va concebir una versió del futbol per a una competició juvenil. El joc es realitzava en camps de basket, cobertes i sense parets.

La paraula “Futsal”, que es el terme internacional utilitzat per al joc, es deriva de la paraula espanyola o portuguesa Fútbol o Futebol i de la paraula francesa o espanyola Salón o Sala. Originariament es coneixia com Minisoccer i després se li donà de Futsal o Fut-Cinc.

El vocable “Futsal”, que es el terme utilizat per al joc, es deriva de la paraula espanyola o portuguesa Futbol o Futebol i de la paraula francesa o espanyola Salon o Sala. Originalment se li coneixia com Minisoccer i despres se li va donar el nom de Futsal o Fut-Cinc.

El futbol sala es va fer popular rapidament en Sudamerica, especialment en Brasil. La primera competició internacional es va realitzar en 1965, quan Paraguay va guanyar la primera Copa Sudamerica, les sis copes seguents les va guanyar Brasil.

A partir de 1989 la FIFA s' ha fet carrec del patrocini del mundial que s'han celebrat en els ultims anys en Holanda, Hong Kong, Guatemala i Barcelona.

MALALTIES ACTUALS SOBRE LA NUTRICIO

Anorexia nerviosa

Trastorn de l'ingesta de menjar caracterizat per un temor extrem a engreixar-se i autoinaniçacio en un esforç per a evitar engreixar-se

Bulimia nerviosa

Trastorn de l'ingesta de menjar caracteritzat per periodes alterns d'atraco i vomit, abus de laxants, diuretics i regims agotadors. Les bulimiques tambe pateixen por excesiu a engreixar-se i concedeixen un valor exagerat a l'aspecte fisic

Obesitat

Malaltia que es produeix per l'acumulacio de greix en l'organisme. Les causes que la produeixen son: la predisposicio hereditaria, els trastorns hormonals, alteracions de l'hipotalamoi els excesos nutritius especialment de greixos e hidrats de carboni.

¿PER QUE ES PRODUEIXEN?

L'anorexia nerviosa i la bulimia es produeixen principalment per la preocupació per l'aspecte, l'image, el tamany corporal i un temor exceciu per guanyar pes. Tambe influeix l'autoestima i antecedents familiars.

Aquestes malalties les pateixen principalment les dones, nomes el 15% dels casos es donen en homes.

La publicitat i la moda tambe tenen responsabilitat en l'anorexia i la bulimia, perque cada vegada es busquen talles mes menudes per a les pasareles i la publicitat. Aixo ha provocat que en l'any 2000 haguera en Espanya 80 000 casos d'aquestes enfermetats.

¿QUE PROBLEMES OCASIONEN?

L'anorexia provoca:

· Pes corporal molt baix

·Sintomes d'inanicio caracteritzats per: hipotermia, hipotensio, debilitat del cor, problemes amb la deglucio, indigestio causada per la funcio gastrointestinal debilitada, retencio anormal d'aigua, sensacio de debilitat o cansanci, anemia, problemes de son, i anormalitats hormonals com la amenorrea o absencia de menstruacio en el cas de les dones

La bulimia provoca:

·Problemes dentals, dolors de gargamell i inflamacio de les glandules salivals produits per l'acid clorhidric que conte els vomits.

· Debilitat muscular, disfuncio cardiaca, dany als rinyons, ruptura i hemorragia de l'esofag, ulceres i calls als dits i a la ma i consequencies de l'us de laxants

L'obesitat provoca:

· Arteriosclerosis, risc de sofrir infart de miocardi, hipertensio, calculs en la vesicula biliar, comprensio dels discos intervertebrals, major desgast de les articulacions, variças i diabetes.

¿QUE RELACIO HI HA ENTRE LES MALALTIES DE NUTRICIO I L'EDUCACIO FISICA?

Les enfermetats nutricionals i l'educacio fisica estan relacionades perque per a la realitzacio de qualsevol activitat fisica es necesari tindre unes reserves d'energia que nomes es poden conseguir amb una dieta equilibrada en la que es troben tots els nutrients necesaris. Per tant si patim alguna d'aquestes enfermetats no podrem realitzar correctament activitat fisica o qualsevol altra activitat de la vida diaria

OPINIO PERSONAL

La realitzacio d'aquest treball ens ha paregut interesant perque he pogut coneixer mes enfermetats que pateix molta gent en l'actualitat i ens ha fet reflexionar sobre l'importancia que te la nutricio per a la realitzacio de qualsevol activitat en la nostra vida, tambe ens hem donat compte de que es necesari portar una dieta equilibrada que ens aporta els nutrients necesaris per al nostre cos.

INDEX

Historia del Fubol Sala Pag 1

Malalties actuals sobre la nutricio Pag 2

¿Per que es produeixen? Pag 2

¿Qie problemes provoquen? Pag 2 i 3

Relacio amb l'educacio fisica Pag 3

Opinio personal Pag 4

Bibliografia Pag 5

BIBLIOGRAFIA

“Anorexia y bulimia”

Autor: Nora Tannenhaus

Ed Plaza&Janes

“Un peligro llamado anorexia. La tentacion de adelgazar”

Autor: Dr Gonzalo Morande

Ed Temas de Hoy

“Diccionario Enciclopedico Espasa”

Ed Espasa Calpe

“Enciclopedia Tematica Plaza”

Ed Plaza& Janes

Periodic “El Pais”

www.futbolsala2000.com/historia.html
Descargar
Enviado por:Desaoga
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar