Literatura


Frankenstein; Mary Shelley

TÍTOL

Frankenstein, Mary Shelley.

DADES BIOGRÀFIQUES

Mary Shelley va néixer a Londres, Anglaterra. la seva carrera literària va guanyar prestigi quan, la primavera de 1817, va acabar Frankenstein.  va morir de càncer de cervell l'1 de febrer de 1851, quan tenia 53 anys.

RESUM

Capítol 1

Victor Frankenstein va nàixer a Nàpols però ell era ginebrí , als seus 5 anys la seua família es va fer càrrec d’una xiqueta la qual els pares van morir, li deien Elisabeth Lavenza a la qual des de sempre tots havien estimat. Victor i Elisabeth tenien la mateixa edat, ella gaudia de molta bellesa. Tots dos tenien moltes coses en comú. Cua Victor tenia set anys va nàixer el seu germà menut Ernest, van tornar a ginebra per instal·lar-se. A l’escola va fer amistat en un fill d’un comerciant anomenat Henry Clerval.

Es va deixar dur per la Alquímia, sempre fracassava.

Va tindre un altre germà, William.

Quant va complir dèsset anys els pares van decidir que continues els estudis a Ingolstadt, poc temps abans d’anar-se’n Elisabeth va contraure una malaltia molt contagiosa, l’escarlatina que va matar a la mare de Víctor.

Capítol 2

Vivia en un apartament de la universitat, i durant els primers dies va visitar alguns professors.

Al primer que va visitar va ser al senyor Krempe, el qual va tirar tots els seus coneixements sobre l’alquímia per el terra. Victor va anar a una conferència sobre els principis de la química.

El professor Waldman pronuncià unes paraules que el feren raonar, després de la conferència va anar a parlar amb el professor Waldman en privat, li va preguntar si el podia ajudar amb els seus experiments i que es volia interessar per la química moderna.

També feia temps que s’havia començat a interessar per la composició de l’estructura humana i de la resta d’essers vius.

Víctor, mentre investigava va descobrir que podia reviure la matèria morta, el mes difícil era dur-ho a la pràctica.

Capítol 3

Victor es trobava en condicions de donar vida a la matèria morta, a un animal i fins i tot a un ésser humà. Va voler crear a una criatura d’uns huit peus d’alçada i el cos proporcionat amb l’altura. Primer que tot va arranjar un laboratori en la part de dalt de l’edifici en el que vivia.

Durant mesos es va deixar dur per el seu experiment, de vegades s’horroritzava quant se’n adonava del que s’estava convertint.

Al fi ho va aconseguir, Victor estava tremolós mentre el monstre obria els ulls i se li inflaven els pulmons com si respires. Fou horrible, per que allò del que havia estat treballant durant molt de temps va acabar sigut un monstre.

Va deixar el laboratori i sen va anar al llit a deixar-se caure una estona. EL laboratori li donava voltes.

Va anar a alçar-se per a solucionar el que havia fet, i quan es va girar per alçar-se del llit va veure al monstre de peu al seu costat. Victor va fugir i va buscar un amagatall segur.

Es va trobar amb el seu amic Henry, havia anat a estudiar llengües orientals. Quan van arribar al pis de Victor , ell li demanà que esperes baix per assegurar-se de que el monstre no hi era. No estava, i Victor va cridar a Henry per la finestra per a que pujara,

Capítol 4

Henry sempre hi era al seu costat. Va tancar el laboratori amb pany i clau, fins i tot va canviar l’aspecte del apartament per a que als ulls de Victor pareixes nou. També va escriure a la seua família, els va dir que es trobava malalt però que prompte aniria ell a casa a visitar-los.

Gràcies a les cartes d’Elisabeth estava al corrent de tot el que passava a Ginebra.

Victor va presentar a Henry a molts professors, i per a entretenir-se es va posar a estudiar obres orientals. Henry i Victor tenien una gran amistat.

Van rebre una carta del pare de Victor, ell la va obrir amb molta felicitat, però la felicitat poc a poc anava transformant-se amb tristesa.

William era mort, estaven William, Ernest i Elisabeth en el bosc quan van decidir tornat per que s’estava fent de nit i William es va perdre, estaven jugant a amagar-se i Ernest no trobava a William i pensaren que havia tornat tot sol a casa però no fou així, William no hi era. Van anar a buscar-lo i a la fi el van trobar entre matolls amb el coll marcat per uns dits. William portava el penjoll de sa mare, una joia que sempre hi duia Elisabeth però William li la va demanar i a la fi li la va deixar, l’assassí li la volia furtar.

Victor va tornar a Ginebra.

Capítol 5

Quan van arribar es van trobar en que volien dur a Justine a la carcel, l’havien acusa de matar al germà la seua família no s’ho creure aleshores Victor va decidir investigar, va arribar al jugats i Victor sospitava que havia sigut el monstre. La serventa sols feia que plorar i dir que ella no havia sigut, que no es podia creure com aquell collar havia arribat a ella. Elisabeth li va contar que Elisabeth i Ernest van anar a donar una volta i quan tornaren van veure al germà mort sense el collar.

La criada eixe mateix dia va demanar dia lliure i quan la van tornar a veure li van veure el collar enganxat a la roba.

Ells estaven a favor de Justine.

Capítol6

Justine va dir que ella havia anat a casa sa tia i quan tornava un home li va preguntar si s’havia assabentat del fet de William, i ella es va posar a plorar.

Un fiscal li preguntà per la joia, ella va dir que no sabia com contestar a això.

Ella digué que qui realment la coneixia sap que seria incapaç de fer alguna cosa així.

Elisabeth es va posar de peu i va dir que ella era incapaç de fer això i que si ella desitjava la joia no tenia que matar a ningú, sols demanar-ho.

Ella es va auto-inculpar rodejada de llàgrimes, era una confessió falsa, però ja ningú creuria les seues paraules.

Justine va morir com una vulgar assassina.

Capítol 7

Aleshores Victor va decidir anar al bosc en el que havia mort el germà i es va trobar al monstre el monstre va córrer fins ell Victor el va intentar matar però no va poder ja que el monstre era molt mes gran que ell el monstre li va demanar que l’escoltés tan sols un segon li va contar tot el que havia passat sense ell tot el que li va costar aprendre a viure com un humà, Victor va sentir un poc de pena al sentir-ho i després li va preguntar per que havia matat al germà el monstre, li va dir que ell estava a un bosc tranquil sense que ningú li digues res i el seu germà el va començar a amansar, i el monstre el va espitjar. El monstre va agafar el collar i li’l va posar a una dona que va veure per inculpar-la.

Capítol 8

El monstre li va demanar a Victor que li creés una companya i ell no li faria res, però si no ho feia aniria a per tota la família, va acceptar . Va decidir tornar a ingolstadt per a fer-la , henry el va seguir. Quan Victor havia aconseguit crear-la va veure al monstre mirant-lo. Victor es va adonar del que estava fent, i la va destruir el monstre enfadat va veure tot el que passava i li digué que aniria a per els seus familiars.

Capítol 9

Va dir que seguiria tots els moviments i que la nit de noces d’Elisabeth i d’ell, Victor ell estaria allí i amb la ma al cor acabaria amb ella.

El pare de Victor li va proposar casar-se amb ella.

Sen van anar a Anglaterra.

Capítol 10

Durant els primers mesos en Londres Henry y jo ens ocupàvem de les activitats mes importants, jo visitava professors per obtindré informació. Se li va presentar una oportunitat per a anar de viatja a Estrasburg, era perfecte per a allunyar-se de Henry i del laboratori. Van visitar els llocs mes importants. Victor estava segur de que el monstre els estava perseguint, i que seguia cada un dels seus passos.

Victor es va acomiadar i li va dir que li escriviria cartes.

Una nit estava al laboratori apunt de donar vida al segon monstre, però no ho va fer per por a que li passes el mateix que amb l’anterior.

El monstre aparegué i li preguntà el per que no podia tindre una femella com altres criatures.

Li va dir que no, que no crearia ninguna femella per a ell, i el monstre li va dir que estaria amb ell la seva nit de noces.

Victor es llançà a atacar-lo però no li va servir de res, el monstre va fugir i Victor va anar darrere d’ell i el va veure com s’esfumava.

Capítol 11
Victor va decidir anar a buscar a Henry i regressar a Ginebra, va esperar a que es fera de nit per a netejar el laboratori, hi havien trossos de carn, els quals ell els havia posat a les cistelles en pedres ell, va pujar a una barca i es va adormir profundament, l’endemà quant es va despertar estava rodejat d‘aigua i no hi havia rems, va deixar que el vent el dugués, per fi va veure terra, la gent que hi havia per enlloc el tractava d’assassí per haver mort al seu amic Henry. Ell sabia que el monstre havia començat la venjança. Henry va ser traslladat a Ginebra, i Victor va estar tres mesos en la presó, però son pare l’animava, quan el van deixar en llibertat se’n anà a Ginebra a preparar la boda d’ell i Elizabeth, per a acabar amb el monstre la nit de noces.
Capítol 12
El dia de noces s’estava apropant i Victor cada vegada estava mes trist. Elizabeth se’n va adonar i li va preguntar si era per que sols la volia com una germana, Victor lo ho va negar, i li va dir que ell la estimava com a esposa.

Va arribar el esperat dia de noces, es va celebrar sense cap interrupció, Victor estava esperant a que el monstre arribés, Victor i Elizabeth van passar la seva primera nit junts a una posada de un poble de Ginebra i es van triar l’últim pis, per que era mes segur.

Capítol 13
Van estar tota la nit tancats a l’habitació, ell estava un poc preocupat i Elizabeth ho va notar i li pregunta que què passava, ell li digué que no ocorria res. Victor va eixir de l’habitació per a assegurar-se de que no hi havien mes llocs per on poder entrar, però per seguretat sen va anar baix a preguntar al recepcionista i aleshores es va sentir un crit, Victor va pujar ràpidament i va veure a Elizabeth morta damunt del llit i amb cristalls per terra que li permetien veure dalt que era on hi estava el monstre, Victor ple de ràbia i impotència disparà al monstre però com el monstre era mes ràpid no va aconseguir disparar-li. Ara l’única preocupació que te Victor es que no vol que mate a son pare i a Ernest, doncs eixa mateixa nit Victor va tornar a Ginebra.

Capítol 14
Victor va seguir buscant el monstre durant mesos, el monstre li enviava notes, que aixà encara li donava mes vitalitat a Victor, ell es va comprar dos gossos per a anar mes ràpid, però poc a poc van anar morint-se. Victor contínuament perdia i trobava el rastre del monstre el tornava a pedrer i el tornava a localitzar. Semblava que això ja era el verdader fracàs, ja estava fart i es volia rendir quant de sobte va trobar el vaixell de Robert Walton.

PERSONATGES

Victor Frankenstein, Elisabeth, Henry, el monstre(Frankenstein), pare de Victor, William, Ernest , mare de Victor, criada de Victor.

Victor Frankenstein Es un xic que li apassiona la ciència, i esta obsés en descobrir com donar vida a partícules mortes. S’equivocà i donà vida a un monstre.

Elisabeth  Es una xica molt guapa, els seus pares van morir quan ella era una xiqueta i va tindre que ser ‘’adoptada’’ per la família Frankenstein, que la van cuidar i voler com si fos la seva filla de la seua pròpia sang.

Monstre El monstre creat per Victor, va passar els primers mesos de vida aprenent a parlar i a viure observant com ho feia una família, va matar a dos sers volguts per Víctor , s’equivocà però després no tornà a fer-li mal a ningú .

LLOCS

Ginebra, Ingolstadt, Nàpols, plainpalais,

VOCABULARI

Eloqüència: Que explica molt bé les coses, que convenç les persones que l’escolten.

Aclaparadora:Es diu que la feina o les preocupacions aclaparen una persona quan fan que senti que ja no pot més

Estremidora:Una cosa s'estremeix quan tremola de manera molt forta. Els trons fan que els vidres s'estremeixin.

Alquímia: és una antiga pràctica proto-científica i una disciplina filosòfica que combina elements de la química, la metal·lúrgia, la física, la medicina, l'astrologia, la semiòtica, el misticisme, l'espiritualisme i l'art.

Gemegar: remugar, queixar-se d’alguna cosa

Estrafolari:Que és estrany i extravagant pel seu caràcter absurd, còmic o ridícul.

Estrèpit: Soroll fort

DESENLLAÇ ALTERNATIU

Elisabeth i Victor se’n van al hotel el dia després de casar-se i alquilen l’habitació més segura de tot l’hotel. Així inclús el monstre entra per a atacar a Elisabeth mentre Victor estava al bany, en el moment en el que Victor ix del bany veu a Frankenstein intentant assassinar-la. Però Victor no va poder parar-ho i lamentablement hi van acabar els dos morts sobre el llit de l’hotel.

COMENTARI

Es un poc estrany, però també hi te parts intrigants. El final no ma agradat molt, per que es tràgic, però la resta està suficientment bé.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar