Literatura


Estudi en Lila; Maria Antònia Oliver


B._ FITXA BIBLIOGRÀFICA

Títol del llibre: Estudi en lila

Autor: Oliver, Maria Antònia

Editorial: La Magrana

Col·lecció i nº: La Negra nº 5

Lloc i any de publicació: 1996, Barcelona

Nombre de pàgines: 199

C._ COMENTARI

Dades biogràfiques de l'autor:

Nasqué a Manacor l'any 1947, ja ha escrit altres noveles com Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà o el vaixell d'Iràs i no tornaràs, entre d'altres. Pertany al col·lectiu Ofèlia Dracs.

Localització:

Lloc: Barcelona

Temps: avui en dia

Narrador: 1ª persona

Estructura externa:

Gènere: èpic, novela

Capítols: XIV capitols dividits en dues parts de deu i quatre capitols respectivament i un epíleg.

Estructura interna:

Esdeveniment inicial: Una detectiva mallorquina afincada a Barcelona li arriben dos casos per resoldre, la recerca d'una al·lota mallorquina i la de tres homes desconeguts.

Nus: Passa les mil i una peripecies i situacions per resoldre aquests casos fins que els aconsegueix resoldre, no de la manera que esperava.

Final: Farta de tot, se'n va a Austràlia, “que encara que no sigui Mallorca, és una illa”.

Personatges:

Principals: Apol·lònia (Lònia) Guiu: és una mallorquina de trenta-cinc anys que viu des de fa set anys a Barcelona i en fa cinc que és detectiu privat. L'enginy li funciona millor que la força, però qua treu el “gènit” no la voldria veure. Té un sac de paciència i és molt bona comediant, però la manera de tranquilitzar-se quan es posa nerviosa és comprar pintallavis per a la seva col·lecció.

Secundaris: Quim, Sebastiana, Jerònia, Pep, Joana, Neus, sra. Gaudí, sr. Antal, Sr. Gòmara, Sr, Jovel, Berta, Mercè, Dr. Canal, Martí, baronessa, filipí de blanc, Arquer, policia,...

Argument:

Na Lònia és una detectiu mallorquina instalada a Barcelona de la requereixen els serveis una família mallorquina la filla de la qual s'ha escapat, i al mateix temps una antiquaria perque trobi a tres lladres d'art. Ella s'encarrega de l'antiquaria i encomana al seu soci, en Quim, que cerqui l'al·lota. Na Lònia pensa que l'antiquaria la menteix, però fa investigacions i així com va trobant als homes, moren al cap de poc. Mentrestant troben a l'al·lota, ha estat violada i ara està embarassada, i s'instala en el pis de na Lònia, mentres es decidesqui entre tenir el fill o abortar, però l'assistenta social contacta amb els pares i aquest li peguen una repolsa per telèfon i van a cercar-la a Barcelona, però ella es suicida. Tornant als tres homes, resulta que l'antiquaria no li havien robat, sinó que l'havien violada aquells tres i els cerca per senar-los. No els mata, però en arribar a l'hospital, el director de l'hospital els deixa morir i diagnostica distintes morts per tapar la capació (accident, infart i leucèmia). Mentres investigava això, es destapa tot, dos dels tres, es dediquen al tràfic de filipines per a la prostitució i l'altre al tràfic d'armes des de Filipines. En l'hospital es realitzen la fabricació d'armes biològiques per enviar a Filipines. Entre tot això, el director de l'hospital s'enten amb la dona d'un dels morts, i a posta els deixa morir. Quan na Lònia ha aconseguit fermar tots els caps que li quedaven, decideix retirar-se a Austràlia i passar tota l'informació a un colega seu i regalar-li tot el mèrit.

Nota: Aquest argument pega massa bots i es massa enravessat per pder-lo explicar així com toca, consell: llegeix-lo

.

Tema o idea central:

Detectius

D._OPINIÓ PERSONAL

M'ha agradat molt, perque a part de ser divertit i entretengut, té un atractic afegit, que és la familiaritat del llenguatge ja que utilitza expresions de les Illes i en fa referència a cada instant. Un altre dels ingredients és la complicadesa de l'argument.

E._BIBLIOGRAFIA

Apartat B
Descargar
Enviado por:Francisco Vicens
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar