Literatura


Els cinc se'n van en una caravana; Enid Blyton


ELS CINC SE'N VAN EN UNA “CARAVANA”

PERSONATGES

Juli: És el més gran de tots. És un noi alt i ven plantat. La gent

gran sempre li diu que es molt amable.

Jordi: En realitat es diu Jordina però amb ella li agradaria se un

noi i per això vol que li diguin “La Jordi”, fins i tot duia els cabells mig rapats. És una nena mol especial. té un caràcter mol fort però quan en Tim, el seu gos, li ha passat alguna desgracia es la primera a plora i a posar-se trista.

Dick: És el germà mitjà d'en Juli i l'Anna. És un noi molt

esbojarrat i sempre va a la seva.

Anna: És la germana petita d'en Juli i en Dick però la més

responsable de tots. Li agrada cuina i fer les feines de la

casa. La seva mare, quan se'n van amb les caravanes, li

deixa tot en les seves mans.

Tim: És el gos de la Jordi però protegeix a tots els cosins. Més

d'un cop els ha defensat quan estaven en perill. És molt

intel·ligent i casi sempre entén tot el que diu la seva

mestressa

Nobby: En Nobby és un noi de 14 anys que coneixen en el circ.

no ha nat mai a l'escola i no és gaire educat però és molt

simpàtic i agradable. Té dos gossos: en Lladruc i en

Grinyol i un ximpanzé: en Pongo.

No té pares, se li van mori quan era petit i ara esta amb

el seu oncle, en Dan. Treballa al circ i és molt àgil.

“Tigre” Dan: És l'oncle d'en Nobby i el pallasso protagonista del

circ. És un home mol estrany i casi bé no te amics.

Li diuen Tigre perquè té molt mal geni.

Lou: És un dels pocs amic que té en Dan. És un dels protagonistes

del circ, treballa a la corda fluixa. També té molt mal geni per això s'avenen tant amb en Dan.

OPINIÓ PERSONAL

Aquest llibre m'ha agradat molt. El principi el vaig trobar una mica massa infantil però després ja no podia deixar de llegir.

Ha estat bé perquè volen ensenya una mica la vida de la gent del circ i com viuen i a més com una colla de amics viuen aventures.

Aquest llibre me'l vaig llegir fa molt de temps però ja no me'n recordava. Me'n recordo que la meva cosina li agradaven molt aquest llibre “Dels Cinc” i un dia em va dir que me'n llegís un i va se precisament aquest.

ARGUMEN

Ha arribat l'estiu i els quatre cosins, en Juli, l'Anna, en Dick i la Jordi, no saben que fer i estaven pensant on anar a passar les vacances.

Un dia, els nens estaven estirats a l'herba quan de sobte en Tim, el gos de la Jordi, es va posar a lladrar cap al camí de la casa. Van corre cap allà i van veure un circ enorme, hi havia de tot. Un nen se'ls va acostar cap allà i els va dir que se'n anaven cap a la muntanya, al costat d'un llac. En aquell instant a la Jordi se li va acudir una idea; que podien llogar dos caravanes com les del circ i anar a la muntanya i així podrien anar cada dia a veure el circ amb en Nobby, el nen del circ que havien conegut.

Van demanar premis als seus pares i ells el van dir que si però que amb una caravana no en tindrien prou. Van llogar dos caravanes i un cavall, un perquè ells ja en tenien un altre.

Així ho varen fer, al matí els van arriba les caravanes i al migdia ja eren fora. Al cap de dos dies ja eren allà, al costat del circ.

En Nobby se'ls hi va acostar i van estar una estona parlant, al cap d'una estona va venir un home i els va dir que marxessin que allà no hi podien quedar-s'hi. Els nens el van ignorar però a la tarda els va dir que si demà al matí no eren fora que prendria mesures.

En Nobby els va explicar que era el seu oncle Dan i que millor que marxessin perquè tenia molta mala baba.

A primera hora del matí els cosins ja estaven preparats per marxar quan en Dan ja voltava per allà espiant. Es van acomiadar d'en Nobby i li van dir que pujarien més amunt i que algun dia d'aquest el vindrien a veure. Van pujar per un camí que hi havia al costat mateix del circ que els va conduir fins a una masia, era la dels senyors Mackie. Era un matrimoni molt amable que els va oferir tot tipus de menjar. Els hi van pregunta cap a on quedava el llac i els van dir que seguissin el camí. Així ho van fer, no era pas més lluny de un quilòmetre. Van trobar una planada que des de allà es veia una vista preciosa del llac.

L'endemà van baixar al circ a dir-li a en Nobby que havien trobat un lloc perfecte. El noi hi pujava dia si i dia també i al final es van fer molt amics. En Nobby els va explicar que els seu oncle era molt dolent i que quan ell es portava malament el picava. Al circ ningú no el podia veure menys una persona; en Lou. Era un home que treballava al circ i que segons en Nobby tenia tant mal geni com en Dan.

Van anar passant els dies....

Un dia al mati, en Tim es posar a lladra. Els nens es van espantar perquè quan venia en Nobby no ho feia això. Eren en Lou i en Dan. Els van dir que els sabia greu haver-se portat tant malament amb ells i que els sabia greu i que si volien podien tornar a instal·lar-se al costat del circ. Els nens els hi van dir que no, que allà estaven molt bé, els homes es van empipar i se'n van anar.

Els va estranyar molt el canvi de caràcter dels homes i els va fer sospitar.

A la nit, el gos es va posar a grinyolar i només es va despertar la Jordi. Va sortir a fora i va veure els dos homes un altre cop. En Tim se'ls i va tira a sobre i els homes se'n van anar corrents. Cada cop ho trobaven ven estrany, que volien aquells dos?

En Juli va decidir que es quedaria amagat per allà i que els altres se n'anessin a la ciutat a veure que volien aquells dos homes de les caravanes. Van anar al circ i li van dir a en Nobby que se n'anaven a la ciutat i això que en Lou i en Dan també ho van sentir. Van anar baixant, l'Anna va notar que algú els espiava i van veure que eren aquells dos. El pla funcionava!

Al cap d'una estona els homes van pujar cap a les caravanes. en Juli es va amaga sobre un remolc. El nen va notar com movien una de les caravanes, va espiar que feien i ja no els va veure. Es va esperar una mica avanç de baixar per si encara eren per allà. Al cap d'una estona va notar que es tornaven a moure, va veure que eren ells dos. Va aparèixer en Nobby amb els seu ximpanzé i els homes van fugir corrents. En Juli li va explicar el que havia passat. Van arribar els altres nens, entre tots van inspeccionar la zona i van trobar un forat secret. Van entrar-hi una mica però de seguida van sortir-ne. L'endemà van tornar-hi a entrar per veure que hi havia. Van trobar un túnel on els portava en una habitació amb ple d'objectes robats.

Els nens van decidir anar a la ciutat a trucar a la policia però en Lou i en Dan els havien tancat la sortida. Els nens no sabien que fer, van intentar sortir per una deu que hi havia per allà però l'aigua era massa freda i el corrent massa fort.

Els dos homes van entrar al túnel amb una arma i els van dir que si es movien els dispararia. Els nens es van estar quiets però en Pongo no, se'ls va tirar a sobre i en aquell moment de distracció en Juli va poder fugir. Va anar a trucar a la policia i en cinc minuts eren allà. La policia els va detenir. Es veu que eren una banda de lladres que robaven coses de molt de valor.

En Nobby s'havia quedat sense ningú amb qui viure i deia que no volia tornar al circ. Els senyors Mackie li van dir que buscaven un masover per vigilar els cavalls i en Nobby va dir que ell li agradaven molt i van decidir que es quedaria a viure amb ells.

Els nens se'n van tornar a casa seva.

VOCABULARI

Esclafir: Posar-se a riure o a plorar d'una manera sorollosa.

Rapinyar: Prendre, robar, una cosa violentament, com

arrabassant-la.

Consternar: Colpir de consternació.

Consternació: Aflicció profunda, aclaparament produït per una desgràcia, una catàstrofe.

Pestell: Cadascuna de les peces metàl·liques corredores d'un pany.
Descargar
Enviado por:Moisès Masó Pedró
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar