Literatura


El violí d'Auschwitz; Maria Àngels Anglada


EL VIOLÍ D'AUSCHWITZ

AUTORA : Maria Àngels Anglada

2.- ANÀLISI del CONTINGUT

2.1. Argument :

Aquest llibre explica les vivències del Daniel, un luthier jueu de Cracòvia, al camp d'extermini d'Auschwitz. En aquest camp, els presos viuen en unes condicions molt pèssimes, però en Daniel aconsegueix sobreviure treballant de fuster. Un dia, li encarreguen la construcció d'un violí per al comandant, ja que descobreixen que el seu autèntic ofici és el de violer. Però un amic seu, el violinista, l'informa que el comandant i el metge del camp han fet una aposta sobre el seu violí. Si en Daniel no compleix l'encàrrec, serà lliurat al metge. Però finalment, acaba el violí i no és castigat.

2.2. Tema :

El tema d'aquest llibre és la manera com sobreviu un pres jueu al camp de concentració d'Auschwitz.

2.3. Estructura :

La introducció del llibre es troba al capítol u. En aquest capítol, el temps es situa el desembre de 1991, quan en Climent i els seus dos companys de grup, la Gerda i en Virgili, toquen en un concert a Cracòvia. Allà, coneixen a la Regina, una violinista polonesa. En Climent s'interessa pel seu violí, i quan marxen, ella li dóna unes fotocòpies on hi explica la història de l'instrument.

A partir del capítol dos fins al capítol sis trobem el nus. El temps es situa a la dècada dels quaranta, quan els nazis van portar molts jueus en camps de concentració. En Daniel, un jueu de Cracòvia, és portat al camp d'extermini d'Auschwitz. La història comença quan surt de la cel.la d'arrest, on va anar castigat per haber-se adormit. En aquest camp, els presos fan diferents feines i viuen en condicions de vida molt dolentes. Al principi, en Daniel treballa de fuster a la casa del comandant Sauckel, encara que el seu veritable ofici és el de violer. Aquells dies, arriba al camp un amic d'en Daniel, en Freund. Aquest li diu que l'Eva i la Regina, la dona i la neboda del Daniel, estan vives.

Quan se li acaba la feina a la casa, l'envien una altra vegada a la fusteria. Però un dia, li diuen que vagi a arreglar una porta a la casa de Sauckel, on hi estan fen un festa. De cop, en Daniel sent un crit i entra a l'habitació sense pensar-s'ho. Allà, veu el violinista, en Bronislaw, i s'adona que el violí d'aquest s'ha esquerdat. Llavors, ell diu que el pot arreglar. El comandant Sauckel, un afeccionat a la música clàssica, li dóna una nit per arreglar-lo, sinó serà castigat. Per sort, en Daniel aconsegueix arreglar el violí.

El dia següent, en Freund li explica que mentre ell arreglava el violí, s'havia salvat de ser utilitzat en un experiment, anomenat “proves d'escalfor animal”, del doctor Rascher, un home molt cruel. Al cap d'uns dies, per ordres del comandant, en Daniel comença la construcció d'un violí als matins. A les tardes tots els presos van a una fàbrica a treballar. Un dia, en Sauckel i en Rascher passen pel taller i s'interessen pel violí, cosa que sorprèn al Daniel.

Passa l'hivern i fan la “neteja de primavera”, una revisió a tots els presos i els pitjors els eliminen posant-los dintre d'un camió i fent-los respirar gas motor Diesel. En Daniel continua construint el violí, ja que passa la revisió. Un dia, en Bronislaw, que encara toca el violí a casa del comandant, li explica que en Sauckel i en Rascher han fet una aposta sobre el seu violí. Si l'acaba en un termini desconegut i sona bé, Rascher li pagarà una ampolla de vi a Sauckel, però si no és així, en Daniel serà lliurat al doctor Rascher per fer els seus experiments.

En Daniel, està espantat perquè no sap quin és el termini de temps de l'aposta. Tot i així, continua fent el violí, que ja està a punt d'acabar-lo. Però un dia al matí, el fan anar juntament amb tres presos més a emprovar-se uns vestits al taller de roba. El pròxim dia, els fotografien amb aquells vestits nous per una propaganda del camp. Durant els següents dies, arriben presos nous al camp.

Al capítol set comença el desenllaç. Comença quan en Bronislaw està tocant el violí d'en Daniel, que ja està acabat. Quan acaba de tocar, un oficial de la Wermacht li dóna un paper on hi diu : “Et trauré d'aquí”. Després, hi ha un salt al temps, i en Bronislaw viu a Suècia amb l'Ingrid, la seva dona. Llavors, recorda com es va escapar del camp i s'entristeix al pensar en el seu amic Daniel. Llavors, la acció torna a passar al camp, quan el Daniel explica al Bronislaw que Sauckel ha guanyat l'aposta, després de desmaiar-se al veure una caixa de vi de Borgonya quan estava descarregant una camioneta. I al final, s'explica com en Bronislaw va ajudar al Daniel a acabar el violí.

I finalment, el capítol vuit, on el narrador és en Bronislaw i el temps passa quan ell viu a Suècia. Aquest coneix a la Regina i veu que ella toca el violí d'en Daniel. Llavors, la Regina li explica que el Daniel, que era el seu pare perquè ell i l'Eva l'havien adoptat al néixer, va morir jove, després d'estar mesos a l'hospital. I li explica també, que un dia, en Freund va anar a una subhasta dels béns de Sauckel, quan aquest va ser jutjat i penjat, i es va quedar amb el violí per portar-li al Daniel.

2.4. Lloc :

Aquesta novel.la està ambientada al camp de concentració d'Auschwitz, del capítol dos al sis i algunes parts del set. Algunes vegades, també s'anomena Camp dels Tres Rius al camp d'Auschwitz.

“ …el seu pare amb el germà gran, a Auschwitz, tots, doncs, morts a les mans dels nazis. “ ( pag. 20 )

“ …tornaria el vell malson que el portava de tant en tant al Camp dels Tres Rius. “ ( pag. 127 )

El capítol u, en canvi, està ambientat a la ciutat de Cracòvia, a Polònia, on toquen en Climent, la Gerda i en Virgili i on coneixen a la Regina.

“ Havíem tocat a Cracòvia, ciutat de bons músics… “ ( pag. 15 )

I finalment, en el capítol vuit i en una de les parts en que es divideix el capítol set, l'acció passa a Suècia, on viu en Bronislaw des de fa molt temps.

“ Mai més no es va voler moure de Suècia, el país que els acollí. “ ( pag. 114 )

2.5. Temps :

L'acció del llibre està situada en diferents moments del passat. Durant el nus, és a dir, del capítol dos a aproximadament el set l'acció passa mentre transcorre la II Guerra Mundial i quan els nazis tenien a molts jueus en camps. Al principi de molts capítols del llibre, hi ha alguns documents de l'època, que daten del primers anys de la dècada dels quaranta.

“ Informe sobre mesures de seguretat al camp de concentració d'Auschwitz - 1944 “ ( pag. 59 )

El capítol u, una part del set i el vuit passen cap als voltants dels anys noranta.

“ Desembre de 1991 “ ( pag. 15 )

2.6. Personatges :

El personatge principal de l'obra és en Daniel. En Daniel és un home jueu que viu al guetto de Cracòvia, però els nazis el porten al camp de concentració d'Auschwitz. És un home alt i jove.

“… en Daniel es redreçà. Era alt, en realitat… “ ( pag. 51)

També és una persona optimista i molt forta, ja que sempre sap trobar les coses bones de tot allò dolent que li passa i aconsegueix el que vol. La professió d'en Daniel és la de violer i a casa seva tenia un taller que era del seu pare, del qual va heretar aquesta professió. La seva dona es diu Eva. Ell sempre es preocupa molt per ella. Al final del llibre la Regina diu que la van esterilitzar a Auschwitz.

“… que l'havien esterilitzada, a Auschwitz, d'una manera inhumana …“ ( pag. 126)

A més d'en Daniel, hi ha altres personatges al llibre, que són secundaris. Entre ells trobem:

- la Regina : és una dona que viu a Polònia i és violinista. Té el violí que el Daniel va construir a Auschwitz, ja que ell i l'Eva eren els sues pares adoptius. És rossa i té els ulls blaus.

“ Es passà la mà, innecessariament, pels blens de

cabells rossos i albejants. “ ( pag. 17 )

Ara ja és gran i té un fill, que viu a Israel i és tallista de diamants.

- en Climent : és el violinista d'un trio molt famós. Els seus companys de grup són la Gerda, la violoncel.lista, i en Virgili, el pianista. Té un estudi a París, on té previst anar a gravar un disc. En Climent és un home més jove que la Regina.

“... vaig pensar, si és molt més gran que jo! “ ( pag. 18 )

- en Bronislaw : és violinista. Va ser company del Daniel a Auschwitz, on també treballava de cuiner. Quan en Bronislaw estava al camp tenia 26 anys.

“... des del seu primer concert, als 12 anys. Ara en tenia 26.” ( pag. 110 )

Després, es va escapar del camp, encara que li va costar deixar-hi en Daniel. Se'n va anar a Suècia on es va casar amb l'Ingrid. En aquest llibre, en Bronislaw té molta importància al desenllaç, quan es troba amb la Regina.

- el Freund : era un amic del Daniel al camp, ja que dormien a la mateixa habitació. Treballava de mecànic i era molt rebel, perquè sempre insultava als comandants quan parlava d'ells. Quan va sortir del camp, va marxar als Estats Units i va comprar el violí d'en Daniel.

“... en Freund, que aviat va marxar als Estats Units. Realment l'havia comprat, a la subhasta dels béns ...” ( pag. 126 )

- el comandant Sauckel : és el comandant del camp de concentració. És molt maleducat amb els presos i és partidari dels nazis. Li agrada molt la música clàssica. És un home alt i fort.

“ Però Sauckel, el comandant, aquell gegant sàdic i refinat... “ ( pag. 30 )

- el doctor Rascher : és el metge del camp. És un home molt cruel, al que li agrada fer experiments amb els presos. És amic del Sauckel.

3
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar