Lenguaje, Gramática y Filologías


El vigilant en el camp de sègol; Jerome David Salinger


El vigilant en el camp de sègol és un reflex de com ens sentim molts cops els adolescents. Comença amb la història de Holden Caulfield, un noi de 17 anys, incomprès per la societat. Fa un flash-back per explicar-nos-ho als lectors.

L'acció comença quan el fan fora del seu Institut (Pencey), ja que suspèn totes les assignatures excepte l'anglès.

A Pencey comparteix habitació amb un noi que nom Stradlater, molt cregut però bon tio. El que passa és que ell s'aprofita de la Sally Haynes, la noia que li agrada. Abans d'anar-se'n del centre acaben pegant-se. Així que decideix anar a dormir a l'habitació del Robert Ackley, un noi pesat que sempre s'està ficant amb ell. El que passa és que no pot dormir i acaba per agafar les maletes per marxar abans d'hora. No abans cridar en veu alta “sou uns malparits” en les escales del seu passadís.

Després d'això va deambulant d'aquí cap allà... no té lloc fixe. Va a un bar a prendre copes, però se'n va perquè coneix uns nois d'allà i es sent incòmode, dient que “la gent ho espatlla tot”.

Més tard va a un hotel on s'instal·la i sol·licita els serveis d'una prostituta, però acaben pegant-li perquè li cobren més del que havia de pagar. Va a un altre “pub” per passar la nit i treu a ballar a una de tres noies (la més maca) per fer alguna cosa amb la seva vida i amb el seu temps.

Cansat d'això, torna a casa seva per veure a la seva germana petita (la Phoebe) mentre està dormint. Els seus pares no són a casa, fins que més tard tornen i quasi l'enxampen; així que decideix anar-se'n cap a casa del seu professor d'anglès, que li ofereix residència a casa seva els dies que queden. Però mentre dorm es desperta veient com aquell home li acarona la cara; s'espanta i toca el dos.

El que fa és anar a l'escola de la seva germana i deixar-li una nota, perquè vol marxar cap a un altre lloc, sol i lluny de la societat en la qual viu.

La seva germana apareix amb les maletes, dient-li que vol anar amb ell. Holden no li permet, cosa que fa que la petita s'enfadi i passi d'ell.

El llibre acaba amb la promesa de que no marxarà. L'última escena del llibre és ploent mentre veu a la Phoebe donant voltes a l'atracció dels cavallets. Per primer cop, es sent feliç.

OPINIÓ PERSONAL:

És un llibre molt bo. Crec que l'emblemàtic no és l'argument, sinó els pensaments del protagonista. Molts cops tots ens hem sentit molt incompresos en un món on pareix que estem sols.. Relata molt bé els dilemes pels que passam un cop ens feim adolescents, obrim els ulls i no ens agrada la realitat que ens envolta. Més que un llibre per entretenir-te, crec que és una mena d'autoajuda; et fa reflexionar i veure el món d'una altra manera.

A mi el que més em va atreure a l'hora de llegir-ho fou que la descripció posava “es rebel·la contra el món dels adults”. Vivim en un món hipòcrita que fa que et sentis deshubicat.. I més en una temporada de la teva vida on no saps ben bé qui ets ni què vols fer amb tu mateix.

PERSONATGES:

Holden Caudfield, sens dubte, és el personatge principal. La història gira al voltant d'ell i de les seves inquietuds. L'ansietat que sent visquent en un món on arriba a odiar a tothom. És un noi que està desenganyat amb la vida, la gent i, en general, la societat en la qual viu. Fins al punt de preferir viure aïllat de tot el que està al seu abast. Per estar sol i sense ningú.

Ens relata els fets en 1ª persona i passat, perquè fa un flash-back dels fets ocorreguts. És un personatge rodó, perquè va evolucionant a mesura que l'anam llegint

Phoebe Caudfield: La gemana petita d'en Holden. És molt inquieta i té molta energia; cosa típica dels marrecs de la seva edat. És innocent però a la vegada espavilada.

I faria qualsevol cosa pel seu germà. És molt atempta.

Allie Caudfield: Només sabem d'ell les coses que ens conta el protagonista. L'Allie va morir; cosa que va fer que en Holden trenqués un vidre de la ràbia. Sempre el recorda amb alegria i fa monòlegs dirigint-se a ell. Un objecte molt important pel Holden és el guant de bèisbol del seu germà que conserva amb molt de carinyo.

D.B Caudfield: El seu germà gran, treballa a Hollywood escrivint guions per a pel·lícules. No apareix en tota l'obra, només l'anomena.

Sally Haynes: La noia que li agrada i per la qual es va barrallar amb el seu company d'habitació. No es sap gaire d'ella, només que queden un dia i ella s'acaba enfadant. Ell treu la conclusió de que ha canviat i no és la mateixa que creia conèixer.

Stradlater: Company d'habitació d'en Holden. És molt cregut, surt amb moltes noies, té molt d'èxit perquè és el típic tio presumit que va xafardejant. Acaben pegant-se perquè ell s'aprofita de la Sally Haynes, la noia que li agrada al Holden.

Robert Ackley: Està instal·lat a l'altra habitació, just al costat de la habitació d'en Holden i l'Stradlater. No es fa en ningú i és molt descuidat higiènicament. Sempre és a l'habitació d'en Holden fins que arriba l'Stradlater, no el suporta perquè, segons ell, és massa cregut.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar