Literatura


El trajecte final; Manuel de Pedrolo


La noia que venia del futur

 • Tema i subtemes

 • El tema principal és el viatge en el temps d'una noia i les seves conseqüències. Com a subtemes, hi ha l'amistat, entre Joni i Deli; l'amor, també entre ells dos i la curiositat i la por del que ens és desconegut, que li sorgeixen al Joni sobre el viatge en el temps.

 • Argument

 • La Deli fa un viatge en el temps passat i apareix a casa del Joni. A ell li costa acceptar-la però deixa que es quedi a casa seva. Es van coneixent, poc a poc es fan amics i s'acaben enamorant. Llavors, ella li explica que ve del futur. Al Joni li costa molt de creure, però com que se l'estima molt, li és igual. El Joni i la Deli tenen un fill, el Clem. Un dia, el Joni troba una nota de la Deli que explica que se'n va amb el Clem un altre cop al futur, que tornarà al cap d'uns dies. Però no tornen mai. El Joni se'n va a treballar a Hong Kong, i al cap de 23 anys, torna a la casa de la família de la Deli. Hi lloga una habitació, i la llogatera (la mare de la Deli), li explica que va tenir una filla, que va desaparèixer, i que un any després va tornar, però amb un home mort, el Clem. D'ençà, va viure trista i pertorbada i repetint només els noms de Joni i Clem. Finalment, va tirar-se d'una finestra i es va matar. Joni queda molt pertorbat amb la història, però sap que ella no el va oblidar i que tot el que li havia explicat era veritat.

 • Estructura i final

 • Té una estructura lineal, ja que no fa bots en el temps. Té un plantejament (des de que la Deli arriba fins que s'enamoren), un nus (des de que tenen el Clem, fins que Joni se'n va a Hong Kong), i un desenllaç (quan li expliquen al Joni tota la història de la Deli).

  Considero que aquest conte té un final tancat, per què la història comença i acaba, no és inacabada, no et deixa imaginar el final, ja està dit.

 • Punt de vista narratiu

 • Aquest conte està narrat en primera persona, per el Joni, el protagonista de la història.

 • Personatges

 • Principals

  Joni: és el protagonista de la història. És una persona simpàtica, oberta, solidaria, no gaire desconfiada, valenta i enamoradissa. La seva mare és morta. S'estima molt a la Deli, i és el pare del Clem. Després de la desaparició de la Deli, es casa dues vegades, però no aconsegueix ser feliç. Sempre porta a sobre el record de la Deli i el seu fill. Menteix a tothom sobre la feina que fa.

  Deli: és una noia simpàtica, intel·ligent, força culta i valenta. En realitat es diu Assumpta Maria Dorotea. És guapa, té un bon cos, i és capaç de viatjar en el temps. Té vint anys. Al final del conte, és molt infeliç i s'acaba suïcidant. És la mare del Clem i s'estima molt el Joni.

  Secundaris

  Clem: és el fill de Joni i Deli. Mor en el viatge en el temps que fan ell i la seva mare.

  Mare de la Deli: s'estima molt a la seva filla, i quan torna del viatge en el temps, intenta ajudar-la així com pot.

  Ambientals

  Les dues esposes amb qui es casa Joni després d'estar amb la Deli (Nicole i Ginette).

  La Flona, una antiga companya del Joni que va morir, de la qual van aprofitar-ne la identitat per poder inscriure a la Deli.

 • Temps

 • Cronològic: és l'any 1974.

  Intern: la història entre el Joni i la Deli transcorre en una mica més d'un any, però el temps total del conte és de vint-i-quatre anys aproximadament.

 • Espai

 • La història transcorre principalment a la casa del Joni. També apareix varies vegades la casa on la Deli vivia abans de fer el viatge.

 • Estil

 • Aquest conte és una narració amb molta acció, ja que contínuament passen coses, i hi ha molts diàlegs. És bastant descriptiva.

 • Opinió personal

 • He triat aquest conte perquè és el que he trobat més interessant, ja que els protagonistes són gent jove i actual amb els quals amb podria sentir identificada. El tema dels viatges en el temps trobo que és un dels més interessants, ja que són un misteri i un somni per a moltes persones. A més, aquest conte, a diferència dels altres m'ha fet sentir alguna cosa. Alegria, tristesa, pena, intriga...no m'ha estat indiferent. Això m'agrada, perquè trobo que si et fa sentir alguna cosa, vol dir que d'alguna manera t'hi podries sentir identificat, que no és tan llunyà de tu o d'algú d'aprop teu, i que si és així, sempre aprens o se't queda alguna cosa encara que no te'n donis compte. Crec que llavors la lectura no ha estat en va.

  1r batx. C

  Llengua catalana

  Segona avaluació

  Curs: 2005/06

  4
  Descargar
  Enviado por:Gina
  Idioma: catalán
  País: España

  Te va a interesar