Literatura


Cul de Sac; Gemma Lienas i Massot


Fitxa bibliogràfica

  • Autor: Gemma Lienas i Massot.

  • Títol: Cul de sac.

  • Editorial: Empuries.

  • Col·lecció: L'odissea.

  • Lloc i data de l'edició: Barcelona, octubre del 2002. 28a edició.

Argument

En Joan era el propietari d'una petita botiga que donava pocs beneficis. Estava casat amb la Júlia, que treballava de cuinera en un col·legi on en Ramon, el seu fill, estudiava. Les possibilitats econòmiques d'aquesta família eren molt baixes, casi insuficients per arribar a finals de mes.

En Ramon feia primer de BUP quan va demanar als seus pares una moto. Després d'insistir molt va aconseguir que la Júlia, la seva mare, li regalés la moto ja que, després d'haver repetit, ho va aprovar tot en juny.

Era l'aniversari de la Berta, la noia que li agradava a en Ramon. Per celebrar-ho, ella va convidar a en Ramon i als seus amics a anar a Tossa, pagant 4000 ptes. En Ramon volia anar-hi, però no tenia tants diners.

Un dia va trobar en Quim, un antic company, que li va explicar que era un traficant de droga. Ell sabia que a en Ramon li faltaven diners així que li va proposar de fer de camell. En Ramon acceptà i van quedar per trobar-se amb els quinquis que els hi donaven les drogues.

Era de nit quan el Lolo i el Catxes, els dos quinquis, li van donar la droga a en Ramon i li van dir per on l'havia de vendre. Un home vell, que en realitat era un policia, els hi va demanar la documentació. Imediatament es van posar a córrer, però van enxampar al Catxes i van ferir al Lolo amb un tret.

Van arribar a un pis petit,on vivia la Macarena, una noia que també traficava amb drogues. Per dur en Lolo a un curandero, en Ramon havia de vendre tota la droga que tenia.

En Ramon havia d'anar a l'escola per vendre la droga. Hi va anar i la va vendre tota. Va guanyar diners suficients per pagar el curandero del Lolo i per anar a Tossa amb la Berta.

Quan van acabar les classes, en Ramon va anar a casa de la Macarena, on estava el Catxes, que havia escapat de la policia, i en Lolo. Moments després va arribar en Quim amb el curandero. El curandero es va endur al Lolo acompanyat pel Catxes i el Quim.

En Ramon i la Macarena es van quedar sols. Van començar a beure i fumar i, finalment, es van fer un petó.

Era molt tard i en Ramon tornava cap a casa. Anava begut i va começar a córrer cada cop més fins que va sofrir un accident molt greu.

La Berta explicà per carta l'accident del Ramon a una amiga, que el viatge a Tossa s'havia anul·lat i que es trobà en Raül, un noi que li va demanar per sortir.

Personatges

Ramon: jove amb el cabell rinxolat de color negre, amb uns ulls que reflecteixen molta energia i amb un somriure mig dolç, mig foteta.

En tot el llibre no es comenta molt l'aspecte físic d'ell, ni de ningun personatge.

De caràcter es un noi despreocupat i poc responsable, ja que li costa poc entrar en les drogues. També té molta poca personalitat i es deixa influir massa per la gent que l'envolta.

Al noi no li importa fer mal a la gent (vendre drogues) si ell obté un benefici.

Apart de tot aixó ell és un noi molt constant i fa el que pot per aconseguir sempre el que vol.

Berta: el llibre no la descriu físicament, i l'únic relacionat amb el seu físic és el comentari que diu en Ramon: “M'agrada veure-li les cames tan llargues.”. També en Ramon explica que té una gran bellesa i que per aixó ell n'està enamorat.

Tot i no sortir molt en el llibre, crec que desenvolupa una paper molt important. Ella és el motiu pel qual en Ramon s'introdueix en les drogues i per tan una de les causes per la qual en Ramon sofreix l'accident.

Vocabulari

No hi cabien gaires mostres de cada producte, a les lleixes, a tot estirar quatre o cinc cadascuna. (Pàg.12).

Significat: Post o pedrís col·locat a certa altura i adossat a la paret, per a tenir-hi plats, olles i altres atuells.

El seu marit, que tenia molts fogots, necessitava dormir amb la finestra oberta. (Pàg. 13).

Significat: Calrada, sensació molesta de calor excessiu.

Ell es pentinava cada matí per dissimular una mica la clepsa llisa i blanquinosa. (Pàg. 17).

Significat: Closca del cap, especialment la que no està coberta de cabells.

Aixó és un escarni. (Pàg. 29).

Significat: Burla malèvola per a cobrir de ridícul o d'afront.

En Ramon el va haver de mirar dues vegades per reconèixer, en aquell ésser escardalenc, el xicot que ell recordava. (Pàg. 40).

Significat: Molt prim de cos.

Mai no havia estat especialment gras i alt, però ara el seu aspecte demacrat feia basarda. (Pàg. 40).

Significat: Extremadament amagrit.

Mai no havia estat especialment gras i alt, però ara el seu aspecte demacrat feia basarda. (Pàg. 40).

Significat: Por intensa que pertorba l'esperit.

La nou del coll, prominent, es passejava amunt i avall a cada glop que en Quim, bevia. (Pàg. 41).

Significat: Que s'eleva o sobresurt sobre allò que el volta.

El va encendre amb parsimònia. (Pàg.41).

Significat: Moderació en les despeses, en l'acció, en el moviment.

Inspirava cada pipada am vehemència com si allò li anés la vida. (Pàg. 46).

Significat: amb una intensitat molt gran, gairebé violenta.

Se sent cohibit quan anem a dinar i ella és darrera del taulell que separa la cuina del menjador. (Pàg. 49).

Significat: amb un pes sobre l'ànim d'algú que el reté d'obrar.

En Ramon es va agafar a la porta per no caure, tan intens era el seu malestar, i s'hi va quedar una bona estona per recuperar l'aplom. (Pàg. 63).

Significat: Serenitat i gravetat en les accions.

Després es va asseure en una de les cadires i en Ramon la va imitar mentre devorava amb fruïció aquell mos. (Pàg. 64).

Significat: Acte de fruir; gaudir; sentir viu plaer per la possessió de la cosa desitjada.

Va teure el cap amb una certa prudència i va llucar el carrer: no hi havia ni una ànima. (Pàg. 72).

Significat: Mirar, esforçar-se per veure.

La Júlia va haver de reconèixer que la seva relació amb en Joan era erma feia molt temps. (Pàg. 77).

Significat: Deshabitat, desert.

En Joan s'inhibia de tot el que no fos el colmado. (Pàg. 77).

Significat: Impedir en virtut d'autoritat; prohibir.

Que morís a mans d'algun pinxo d'una banda rival, empipat perquè ell, en Ramon, havia fet una incursió en el seu territori. (Pàg. 94).

Significat: Entrada hostil en un territori, en un domini que no és el propi.

Preguntes generals

  • Quin pasatge del llibre t'ha agradat més (copia'l)? Per què?

El passatge que més m'ha agradat o impressionat ha sigut el desenvolupament del final.

“Ahir a la tarda, en sortir de classe de piano, em vaig trobar en Raül- el de COU, recordes?-, i em va dir si volia anar a prendre una coca-cola amb ell. Ja t'explicaré amb detall el que va passar una altra estona que estigui de més bon humor. El cas és que li agrado a en Raül, i jo sense saber-ho!, i vol que sortim junts. Em va acompanyar a casa i, abans de deixar-me, em va fer prometre que aquest cap de setmana ens veuríem i anaríem al cine. En tinc tantes ganes! Naturalment, entre unes coses i altres ja no anirem a Tossa.”

Aquest passatge m'ha deixat impressionat.

En Ramon s'introdueix en les drogues per poder guanyar diners i pagar el viatge a Tossa amb la Berta, la noia que li agrada. Després de tot en Ramon sofreix un accident, i, apart d'anul·larse el viatge a Tossa la Berta, decideix anarse'n amb un altre noi.

En Ramon, segons el meu punt de vista, es un desgraciat, perquè que tinguis un accident per una conseqüència derivada d'alguna cosa que, després de tenir l'accident s'anul·li i, a més el motiu pel qual fas quelcom també desaparegui és tenir molta, molta mala sort.

  • Amb quin personatge t'has sentit més identificat o quin t'ha agradat més?

En Ramon és amb el personatge amb el qual me sentit més identificat. Me relacionat amb aquest personatge per la definició que diu la seva mare: “Tenia un somriure mig dolç, mig foteta, tal com era”. Aquesta descripció es de la manera com jo em considero, i la manera com crec que jo actuo. Mig dolç, perquè mai intento fer mal a les persones, i mig foteta perquè per una altra part sempre fai coses que no acaben d'agradar a qui ho faig. Aquesta es l'única cosa amb la que em sento identificat amb ell, ja que jo no bec ni mai em faria traficant de droga.

Preguntes específiques

  • Què et sembla l'actitud de la mare del Ramon? Posa algun fragment del text per exemplificar-ho.

L'actitud de la mare d'en Ramon no em sembla positiva, ja que li dona massa llibertat a en Ramon per fer el que ell vulgui. Crec que la Júlia, la mare d'en Ramon, el mima i el consenteix massa. També crec que la Júlia es deixa convèncer massa fàcilment pel seu fill.

Això, en part, influeix en que el Ramon es converteixi o no en traficant de drogues.

“Ella no li sabia negar res, perquè se l'estimava amb delit i perquè li ho demanava amb maneres tan falagueres. Unes vegades li calien diners per anar al cinema; d'altres, ajuda per convèncer el pare que el deixés marxar un cap de setmana amb els companys; i alguns cops necessitava coses de molta més envergadura, com quan va voler la moto.”

  • Explica el títol “Cul de sac”: Què és un cul de sac? Quin personatge i per què està abocat en un cul de sac?

Literalment significa el final d'un sac, on s'acaba, però en el títol s'utilitza el sentit de que es un carreró sense sortida, un problema sense solució.

El personatge principal, en Ramon, es troba en un cul de sac, ja que comença amb el tràfic de drogues, i, un cop t'has introduït en elles, es casi impossible sortir-hi.

El món de les drogues és un món il·legal i molt perillós. La droga es additiva, i un cop s'ha fumat o ingerit es necessita atenció mèdica especialitzada per la desintoxicació. La droga es molt perillosa i si la vens, estàs matant en part, a la persona qui la compra.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar