Ecología y Medio Ambiente


Contaminación


1-Introducció.

La contaminació es un problema que ens afecta cada vegada mes, i pot acabar destruint

El medi ambient, amb els seus animals i plantes, per això hem decidit escollir aquest tema, i per saber mes sobre aquest gran problema i les seves possibles solucions. Hem volgut estudiar els tipus de contaminació i algunes de les possibles solucions. La maqueta de depuradora ens ajudarà a entendre una de les possibles solucions a la contaminació de l'aigua, que afecta a les persones i als animals, així com a les plantes.

1.1-Que es la contaminacio?

Es una alteració de les propietats

d'un medi per incorporació, de pertorbacions, materials o radiacions que introdueixen modificacions de l'estructura i la funció dels ecosistemes afectats. La contaminació augmenta el flux energètic, per tant, la productivitat disminueix la diversitat. Els diferents agents contaminants (deixalles i partícules industrials i mineres, gasos, residus sòlids urbans, restes orgàniques, aigües residuals, pesticides, materials radioactius i els sorolls que es generen a les grans zones urbanes) determinen els diferents tipus de contaminació: contaminació atmosfèrica, contaminació de les aigües, radioactiva, tèrmica, química, acústica, etc.

La contaminación y los residuos tóxicos son la otra cara de la moneda del desarrollo industrial concebido como panacea y sinónimo de progreso. Cuando nos encontramos con datos que afirman que España es el octavo estado emisor de gases contaminantes a los niveles bajos de la atmósfera (solamente de dióxido de azufre se emiten tres millones de toneladas), que a la mayoría de los acuíferos de la cuenca mediterránea le quedan por término medio solamente 20 años de utilización debido a la contaminación de nitratos, o que el 75% de las aguas residuales que llegan al Mediterráneo de las 140.000 fábricas y 120 millones de personas que se asientan en sus bordes no están depuradas, nos damos sólo parcialmente cuenta de la magnitud del problema. Un problema debido, entre otras razones, a que no estamos acostumbrados a pensar solidariamente con conciencia histórica y a que estamos hipnotizados por la instantaneidad del uso y disfrute de lo que nos rodea.

1.2- tipus de contaminacio

*contaminació atmosfèrica:

Contaminació de l'aire. Podem distingir la contaminació

antròpica, causada per l'acció humana, de la contaminació per causes naturals (erupcions volcàniques, pol·len i microorganismes al·lergènics, elements radioactius naturals, etc.). Els principals contaminants atmosfèrics abocats per l'activitat industrial són: els òxids de sofre, SO 2 i SO 3 , procedents de la combustió de carbons i petrolis que originen aerosols d'àcid sulfúric, H 2 SO 4 (pluja àcida); el monòxid de carboni, CO, originat en la combustió incompleta de petrolis, carbons, etc.; el diòxid de carboni, CO, produït en les combustions orgàniques, l'augment del qual pot conduir al canvi climàtic del planeta (efecte Callendar, efecte hivernacle); els hidrocarburs, emesos pels motors de combustió; els òxids de nitrogen, NO i NO 2 , originats en les combustions a altes temperatures i que col·laboren a l'aparició del smog; el mercuri, els fluorurs, la pols, la sílice, l'amiant, les cendres i els fums en general. Tots ells amb efectes negatius sobre la salut humana, i la vida en general.

Cuando el aire contiene sustancias venenosas, sucias o dañinas, se dice que está contaminado. Hay diferentes fuentes de contaminación atmosférica, Las fábricas liberan sustancias de desecho de la industria a la atmósfera. Los agricultores rocían sus cultivos con insecticidas que a veces son transportados por el aire lejos de los campos a los que iban destinados. En las granjas con un gran número de cabezas de ganado, los excrementos de los animales liberan gases que también contaminan el aire, las centrales térmicas queman carbón, gas natural y petróleo, y el humo y las emanaciones de sus chimeneas ascienden a la atmósfera. Los coches, camiones, trenes y autobuses queman gasolina o gasóleo y expelen por el tubo de escape gases nocivos.

*La contaminación sonora:

 INSIDIOSA, dañina, quienes la soportan padecen una gravísima agresión física y psicológica, que debería ser repelida con estrategias claras y sostenidas. Se trata de un problema que disminuye significativamente la calidad de vida de la población.

La denominada presión sonora, cuyo exceso repercute con efectos demoledores en los sistemas auditivos de los seres humanos, no debería sobrepasar los 80 decibeles.

¿Qué les ocurre a las personas sometidas a ese bombardeo invisible? De por sí sufren molestias y daños que se incrementarán paulatinamente en medida proporcional al tiempo de exposición y que pueden llegar a la hipoacusia total o parcial. También pueden padecer dolores, insomnio, pérdidas de memoria, disminución de la capacidad laboral, ansiedad, alteraciones fisiológicas, vértigo, zumbidos dentro de sus oídos, irritabilidad y otras afecciones que, incluso, alcanzan a veces a órganos no pertenecientes al sistema auditivo.

Aigües contaminades

*aigües àcides:

fins fa no gaire, les aigües meteoriques eren considerades pures, però ara passen per capes atmosfèriques que contenen residus gasosos procedents d'activitat industrial, escapaments de motors, etc.

*aigües superficials (rius, llacs, mars):

son les mes exposades a la contaminació, entre altres coses perquè els sistemes de depuració son molt limitats en comparació amb els de les aigües subterrànies.

*les aigües procedents de mantells freatics:

l'ús massiu i sistemàtic d'herbicides i pesticides poden atènyer aquestes aigües quan la terra es desgasta

*l'abandó al sol de residus tòxics poden afectar les aigües.

*aigües de rebuig industrial Poden contenir contaminants molt perillosos i difícils d'eliminar.

*la circulació de vehicles emet òxid de carboni.

*la calefacció dels habitatges:

expulsa gasos contaminants, com anhídrid nefuros o òxid de nitrogen, i una pols que, amb gotetes d'aigua forma el fenomen de “l'smog”.

*La contaminacion luminica:

. Contaminación
La contaminación luminica se define como la dispersión de luz por la atmósfera que provocan las grandes regiones urbanas. Las farolas están diseñadas, mas que por funcionalidad, por estética, y dirigen la luz hacia el cielo, iluminando no solo el suelo, sino que el cielo también se ve iluminado.

Algunas actividades industriales y comerciales que potencialmente pueden generar problemas de suelos contaminados

Tipo de industria

Parámetros a considerar como mínimo (Puede haber otros parámetros relevantes)

Acumuladores/baterías

Plomo, Cromo, Níquel, Cadmio, Arsénico

Asfalto/Alquitrán

Fenoles, PAH, BTEX, y aceite

Pinturas/Lacados

Disolventes (clorados y otros), Arsénico, Cromo, Cobre, Cadmio, Plomo, Cinc, Estaño, Ftalatos

Curtidos

Disolventes (clorados y otros), Cromo, Cobre, Cadmio, Níquel, Arsénico, Cinc

Fábricas de gas

Fenoles, PAH, BTEX, cianuros, azufre

Galvanización

Disolventes, Cromo, Cobre, Cadmio, Cinc, Arsénico, Plomo, cianuro

Lanas y fibras de vidrio

Fenoles

Lacados

Disolventes (clorados y otros)

Química de síntesis

Disolventes (clorados y otros), Arsénico, Cromo

Grano y piensos

Mercurio

Colas y pegamento

Disolventes

Industria farmacéutica

Disolventes (clorados y otros)

Fundiciones/Acerías

Cadmio, Cobre, Cromo, Níquel, Plomo, Cinc, Molibdeno aceites, fenoles, BTEX, disolventes clorados

Gasolineras

Aceite/diesel, BTEX, Plomo, MTBE

Refinerías

Aceite/diesel, BTEX, Plomo

Industria de plástico

Disolventes, Ftalatos, Plomo, Cadmio

Tintorerías

Disolventes (clorados y otros), aceite

Astilleros

Disolventes (clorados y otros), PAH, aceite, Cadmio, Cobre, Cromo, Níquel, Plomo, Cinc, Estaño.

Chatarrerías

Plomo, Cobre, Cromo, Níquel, Cadmio, aceites

Textiles e impregnación

Disolventes (clorados y otros), pentaclorofenol, Cromo, Cadmio, Níquel

Imprenta/Artes gráficas

Disolventes (clorados y otros), Plomo, Cobre, Mercurio, Cromo, Níquel

Vulcanización

Aceite, disolventes (clorados y otros)

Talleres y garajes

Aceite, BTEX, mercurio, Cadmio

Plantas de reciclaje

Según el reciclaje

Fabricación de pesticidas

Disolventes (clorados y otros), pesticidas, Arsénico, Mercurio, Cromo, Cobre

 

*La contaminación del suelo:

Entre los factores que hacen de la contaminación de suelos un tema de debate y que influyen en su desarrollo legislativo, se pueden indicar los siguientes:

  • La diversidad de sectores implicados (administración, industria, abogados, promotoras inmobiliarias, inversores, entidades financieras, seguros, consultores ambientales, etc.).

  • La dificultad de definir el marco de responsabilidades y obligaciones de actuación tanto a nivel privado como por parte de la administración ambiental.

  • Los elevados costes económicos de su gestión.

  • La urgencia de actuación en algunos casos y la necesidad de priorizar actuaciones, al mismo tiempo que se desarrollan políticas preventivas.

. Esquema general de la gestión de un suelo contaminado (inspirado en el sistema en desarrollo en Cataluña).

Listado de actividades potencialmente contaminadoras del suelo

>

Identificación e inventario de suelos potencialmente contaminados

>


>

Nota en escritura pública

Informes de situación del estado del suelo

V

Evaluación simplificada de riesgos

V

Riesgo no asumible

>

>
Sin riesgo

Sin actuación

Investigaciones preliminares y detalladas

V

Criterios de calidad del suelo

V
Superación de los criterios

>
No superación

Sin riesgo

Análisis detallado del riesgo

V
Riesgo no aceptable

>
Riesgo bajo

Suelo alterado sin riesgo

Recuperación de la contaminación

V

Emplazamiento recuperado

*La necessitat d'eliminar els residus sòlids i líquids:

fa un quant temps es deixaven a l'aire lliure, però avui dia estan en abocadors controlats o son incinerats, tret de les ciutats del tercer mon.

La incineració s'ha de dur a terme de manera correcta per no contaminar.

Formes d'energia contaminants

*els combustibles fòssils (petroli, carbó, gas natural) :

emeten a l'atmosfera gran quantitat de productes de combustió que son contaminants.

*l'extracció del carbó;

presenta greus problemes mediambientals atès a les grans quantitats que en surten, l'erosió del sol perforat d'aquesta manera i la desfiguració del paisatge on es realitzen les excavacions.

La combustió del carbó causa el fenomen de les pluges àcides. .

*el cicle del petroli:

comporta riscs i danys mediambientals en la fase d'extracció sobretot dels pous de mar. En la fase de transport, sobretot marítim, causa grans danys ecològics per accidents dels petrolers. Els vaixells van pel mar i si pateixen alguna avaria el carregament de petroli es pot vessar. Quant s'escampa per una gran part del mar la costa queda coberta per l'espessa i llefiscosa capa de cru. Els ocells marítims son els primers en morir. Quan el petroli els penetra a les ales el cos no els funciona amb normalitat; no poden mantenir el cos calent i moren de fred. A alguns mamífers els passa el mateix.

El petroli també destrueix la vida sota l'aigua. Animals petits com cloïsses, musclos o cargols de mar queden asfixiats.

*els combustibles nuclears :

Els riscs del funcionament de les centrals nuclears i els riscs relacionats amb algunes fases del combustible tenen a veure en la contaminació radioactiva que poden provocar.

Els residus radioactius es tanquen en matrius de vidre hermèticament tancats en bidons d'acer inoxidable I enterrats sota terra a l'espera d'un altre destí, per exemple, l'espai.

1.3-Efectes de la contaminació

*L´efecte Hivernacle :

L´automobil no es l´unic culpable de l´efecte d´hivernacle, però sí que hi contribueix d´una manera important sobretot al voltant de les grans ciutats, on la concentració d´automobils és important.

Com que la producció de dioxid de carboni és molt elevada, i altres que l´home s´encarrega de destruir gran masses forestals, com l´asmorfera i d´altres, resulta que la massa verda de la terra no pot “digerir” tot el dioxid de carboni que es reprodueix durant el dia aquest s´acumula tot formant una capa, que sura pel damunt de l´aire atmosfèric per fet que és menys densa, i esdevé una pantalla que contribueix a l´escalfament de la terra.

*Pluges àcides:

En convinar-se amb el vapor d'aigua a l'atmosfera forma àcid sulfúric que cau en forma de gotetes. Les pluges àcides afecten l'aparell respiratori d'homes i animals, perjudiquen les plantes i l'ambient provoca una sèrie de reaccions en cadena, ja que en caure al sòl , dissolen alguns metalls com el mercuri i el cadmi, i en circular causa la mort de les plantes, poden contaminar aquifers i propagarse a llarga distancia. Les plantes també afecten els materials de construcció i perjudiquen els edificis i els monuments.

La lluvia ácida actualmente es objeto de una gran controversia debido a los extensos daños medioambientales que se le han atribuido. Adopta también a veces la forma de nieve o niebla, o precipitarse en forma sólida. De hecho, aunque el término lluvia ácida viene usándose desde hace más de un siglo, un término científico más apropiado sería deposición ácida. La forma seca de la deposición es tan dañina para el medio ambiente como la líquida.

El agua de lluvia normal es ligeramente ácida. Pero en zonas muy contaminadas, la lluvia puede ser tan ácida, o incluso más, que el jugo de limón o el vinagre.

La lluvia ácida también puede afectar a los bosques. En muchos países, los árboles están perdiendo sus hojas. Algunos se están muriendo. Con toda certeza, la lluvia ácida ha sido el principal causante del deterioro de los bosques.

La lluvia ácida somete a los árboles a unas condiciones de vida muy difíciles. Los árboles necesitan un suelo sano para poder vivir. Pero la lluvia ácida daña el suelo, ya que altera las distintas sustancias que lo componen y modifica el delicado equilibrio vegetal. Los árboles que crecen sobre suelo ácido pierden fuerza para resistir adversidades como las heladas o la sequía. Cuando los árboles se debilitan por estos motivos, están más expuestos a los ataques de virus, hongos e insectos causantes de plagas forestales.

La lluvia ácida no sólo daña el suelo, también puede afectar directamente a los árboles. El dióxido de azufre puede obstruir los diminutos poros de las hojas por los que la planta toma el aire que necesita para sobrevivir.

¿QUÉ PODEMOS HACER?

Nosotros podemos hacer algunas cosas para ayudar a resolver el problema de la lluvia ácida :

  • Usar el coche lo menos posible: ve al colegio caminando, en bicicleta o utilizando un medio de transporte público.

  • Si la calefacción de tu casa es de carbón, consigue que tus padres la cambien por una que queme combustible sin humo.

  • España va retrasada con respecto a muchos países en la eliminación de la contaminación causante de la lluvia ácida. Solidarízate con las campañas ecologistas.

*La capa de ozono:

El ozono (O3) es un gas azul, explosivo y tóxico.
En el aire que respiramos existe en muy bajas concentraciones.
En la estratosfera, entre los 10 y los 50 kilómetros de la superficie terrestre, el ozono tiene una concentración más alta. Es nuestro "escudo protector" contra la radiación ultravioleta B, ya que filtra y sólo deja pasar una reducida cantidad. Cuando la concentración de ozono disminuye mucho, esta radiación llega en mayor proporción a la Tierra.
Afecta a las personas, aumentando el riesgo de cataratas y de cáncer de piel.
También afecta a algunos cultivos, cuyo crecimiento disminuye, y al fitoplancton compuesto por algas en suspensión en mares, lagos y ríos, así como a algunos tipos de plancton en las aguas de la Antártida.
Con esto, se puede iniciar un alarmante círculo de disminución de alimentos.
Sin embargo, aún no conocemos bien los alcances de este problema.

*Els efectes de la contaminació sobre les persones:

Quan l'aigua es plena de residus les malalties humanes es propaguen amb molta facilitat i rapidesa. El Tifus i la Colera son malalties mortals que es poden contagiar per l'aigua. Quatre de cada cinc malalties comunes en països subdesenvolupats son provocades per la contaminació de l'aigua o per manca d'higiene.

- El smog

La palabra smog se originó en Inglaterra a partir de las palabras somoke (humo) y fog (niebla). Es un fenómeno que se observa fácilmente en climas fríos y húmedos, y en ambientes contaminados.

Normalmente no nos llama la atención, excepto si se mantiene por tiempo prolongado o produce muchas muertes.

Uno de los casos bien documentados fue en Donora (Pensilvania, EE.UU.), una ciudad industrial situada en un valle. Tenía varias industrias pesadas. A fines de octubre de 1948 se produjo una severa niebla que duró varios días.
El smog aumentaba y, después de 4 días, se produjeron 21 muertes y 6.000 casos de enfermedades entre los 14.000 habitantes. Allí se relacionó el smog con la contaminación y se pudo brindar ayuda médica adecuada.

En Londres (Inglaterra), en 1952, se dio una situación similar. La visibilidad durante el día era de unos pocos metros. El aire contenía mucho dióxido de azufre, debido a la calefacción con carbón. se produjeron 4.000 muertes. La mayoría de ellas ocurrieron en los días de máxima concentración de contaminantes.

2- Activitats per assignatures

2.1- Actividad de castellano: Carta al Presidente Aznar.

21-3-2001

Sant Pere de Ribes

Barcelona

Querido Presidente Aznar.

Somos un grupo de 1º de ESO del IES Can Puig de Sant Pere de Ribes, y coincidiendo con los creditos de Sintesis hemos decidido hacer el tema de la ecologia, y nuestro grupo natural ha decidido tractar el sub-tema de la contaminación, y hemos descubierto que las cosas van de mal en peor.

Hemos decidido que las cosas no pueden seguir así te pedimos que por favor que pienses mas en el medio ambiente i que hagas propaganda sobre las salidas que tiene el reciclaje i convencer a los ciudadanos que colaboren a reciclar mas, i contaminar menos i proclamar leyes que esten a favor del reciclaje i disminuir los residuos produidos por la poblacion i en contra de la contaminacion.

El medioambiente tambien forma parte de España.

Esperamos soluciones para tener un, ya no pedimos mundo, pero si un país libre de contaminacion.

Atentamente:

Grupo de 1º de Eso del IES Can Puig

2.2- Català: contes sobre la contaminació

LA FABRICA

Hi havia una vegada un nen que vivia al costat d'una fabrica que feia molt de soroll per la nit i no el deixava dormir, i durant el dia feia molt fum.

Aquest nen vivia en un barri en que tothom estava trist, perque la fabrica els posava malats, els embrutava les cases del color del fum, que estava contaminat, i la pluja acida havia matat a tots els arbres del bosc i nomes en quedaven els troncs pelats.

Aquest nen que es deia Josep, va decidir que havia de convencer a l'amo de la fabrica que l'habia de canviar per una que fos mes moderna i mes neta, pero l'amo, que era molt vell li va dir que per el temps que li quedava de vida, que habia de guanyar tots els diners possibles, i que no es podia permetre canviar la fabrica.

Eln josep estava molt desanimat i mentre anava cap a casa es va trovar un gos que anava tamve molt a poc a poc, com ell i tambe semblava desanimat, i li va preguntar que li passava. El gos es va espantar, perque no s'habia fixat que el nen estava davant seu.

-que et passa, que vas amb el cap avaixat i la cua entre cames?- va dir en Josep.

-suposo que el mateix que tu, que mentre la fabrica estigui oberta no serem feliços, no entenc com l'amo pot ser tan tossut de no entendre-ho. -va respondre el gos.

-Ja tens rao, ja, com ho podriem fer per que l'amo deixi la fabrica?

-li podem ensenyar tots els problemes que causa la contaminacio de les fabriques, una altra vegada, pero amb documents reals, perque s'ho cregui.

-d'acord!

En Josep i el gos van buscar molta imformacio sobre la contaminacio de les fabriques, i un dia van anar altre cop a la fabrica a ensenyar-li a l'amo de la fabrica les coses que habien trobat.

El senyor, en adonar-se del mal que habia fet als animals, les plantes i a les persones es va posar a plorar, i va decidir que deixaria la fabrica i es guanyaria la vida ajudant a la natura.

El dia seguent, la fabrica va desapareixer, i la gent del barri, primer estranyada, pero dfespres contenta, va donar les gracies a en Josep i al seu gos, perque a partir d'aquell dia es van fer tan amics que encara deuen viure junts, i la gent del barri va pintar de nou les cases i la gent va viure feliç per primer cop en molt de temps, i ara si aneu a aquella ciutat, reconeixereu el barri perque es el mes bonic de tots.

EL LLAC CONTAMINAT

Hi havia una vegada per l'estiu un llac a la vora d'un poble que la gent, o sigui els nens es volien banyar al llac pero com que hi havian uns vaixells de pesca que ho ocupen tot el llac i hi tiren deixalles. Els nens del poble i alguns pares van fer una manifestació que consistia de que el alcalde treies els vaixells d'allà el alcalde els va dir que s'ho pensaria i a l'en demà els i diria el que faria. L'endemà va tornar amb una cara de que ja ho tenia molt clar i va dir:

- els faig fora pagantlos-hi alguns diners, i amb la condició de que netegessin el llac perquè no os poseu malalts.

Els nens van trobar-ho be i així ho van fer. Els pescadors se'n van anar i van netejar el llac de totes les deixalles que havien tirat.

2.3 Naturals- cicle de l'aigua

2.4 socials: mapes i esquemes




Descargar
Enviado por:Uris
Idioma: castellano
País: España

Te va a interesar