Música


Compositores franceses


GEORGES BIZET

( París 1838- Bougival, Illa de França 1875). Compositor francès. Estudià amb Antoine François Marmontel, Jacques François Halevy i Charles Gounot, el qual influí en les seves primeres obres com simfonia amb do major. Guanyà el premi de Roma amb la cantata Clovis et Clotilde. Compongué les Pêcheurs de Perles, relativament ben acollides, la Jolie Fille de Perth, no tan reixida i Djamileh. També compongué música d'escena d'ambient provençal. Morí pocs mesos després de l'estrena de Carmen, òpera acollida amb una certa fredor, bé que convertida en una de les més populars després de la mort de l'autor.

L'obra elegida és Carmen. Começa amb un “solo”, una veu femenina, i després entra tot el cor.

GABRIEL URBAIN FAURÉ

(Pàmies, Llenguadoc 1845- París 1924). Compositor llenguadocià. Estudià a l'escola Niedermeyer de París (1853-65), i fou organista i profesor de Rennes. Tornà a París, on fou professor del conservatori i titular d'orgue de l'església de la Madeleine. L'any 1903 aparegueren els primers símptomes d'una sordesa que s'anà agreujant. Les seves obres per a piano, la majoria pertanyents al repertori de música de saló, mostren un profund coneixement de les possibilitats tècniques i expressives d'aquest instrument; es destaquen els cinc darrers nocturns, les cinc últimes barcacoles i els nous preludis.

Réquiem Mass: L'obra és un “réquiem”. En l'obra hi toquen instruments de corda tots alhora,i un instrumebt de corda solista, en aquest cas el violí. Un cor canta.

HÉCTOR BERLIOZ

( Isère 1803- París 1869 ). Obligat pel seu pare a estudiar medicina, aviat ingresa al conservatori de París, on es féu notar perquè rebutjava les formes tradicionals de la música. L'any 1930 estrenà la Symphonie Fantastique. La seva música no atreia al públic. Gràcies a una donació de Paganini pogué enllestir l'obra Romeo et Julliete (1839), simfonia dramática. Assolí èxits a Alemanys i a Rússia gràcies a Franz Liszt. Des d'aleshores els seus viatges sovintejaren, i començà a escriure Mémories. Malgrat l'èxit de l'oratori L'enfance de Christ, mai no pogué fer representar la seva obra mestra, Les Troyens. Ha estat considerat l'únic músic pròpiament romàntic de França i el creador de la instrumentació moderna.

Symphonie Fantastique va ser la primera obra que va fer pública Héctor Berlioz. Toca una orquestra, porta un ritme molt viu.Hi ha una barreja d'instruments de corda i bastants de vent.

CAMILLE SAINT-SAËNS

( París 1835- Alger 1921). Compositor francès. Fou un pianista precoç i es distinguí tota la vida com a concertista i organista. Fou organista de la Madéleine (1858-77) i professor de l'École Niedermeyer. Com a compositor, concedí especial importancia a la bellesa formal, navegant en alguns aspectes contra el corrent del seu temps, tot i que sabé obrir nous camins a la música francesa. Del 1877 endavant es dedicà a compondre i viatjar. Deixà obres per orquestra, com les simfonies, i diversos poemes simfònics, cinc concerts per a piano, tres per a violí i dos per a violoncel. També deixà música d'escena, religiosa i de cambra.

Symphonie 3, organ:Toca una orquestra, és una tornada que és decreixent i es repeteix progressivament.

ERIK ALFRED LESLIE SATIE

(Honfleur 1866- París 1925). Compositor francès. Estudià en el conservatori de París i, ja adult, reprengué els estudis de Chola Cantorum. Cap al 1900 compongué algunes cançons de café concert i tot d'òperes pianístiques de títols insòlits. Poc abans de morir compongué, juntament amb Francis Picabia, el ballet Rélache (1924), en el qual fou intercalada una pel.lícula de René Clair. Els últims anys s'aplegà al seu nom un grup de seguidors que hom anomenà escola d'Arcueil.

Gymnopedies (1888): El piano és l'instrument principal (sol), té un ritme lent i trist. Recorda les obres de Chopin a Valldemosa.

MAURICE RAVEL

(Ziburu, País basc 1875- París 1937). Compositor francès. Deixeble de G.Fauré al conservatori de París, té influencia del llenguatge de Debussy a les seves primeres obres, però aviat esdevingué personal, amb un desig de perfecció que l'induïa a treballar d'una manera lenta i minuciosa. A vegades emprava formes arcaiques i la seva escriptura, sovint contrapuntista, i la seva rítmica, inspirada en danses antigues, en fan un compositor neoclàssic en sentit ampli. En música concertant es mostrà molt vinculat al neoclassicisme, en especial en el Concert en sol majeur. Algunes de les seves obres són Bolero (1927), Daphnis et Chloé (1909), etc.

Daphnis et Chloe: Es dóna a conèixer una obra complexa, amb un ordre molt ben desordenat, d'una gran orquestra i amb un ritme molt ràpid.

GEORGES MOUSTAKI

(Alexandria 1934). Nom amb què és conegut Joseph Mustacchi, cantant, autor i compositor francès d'origen greco-egipci. L'any 1958 fou presentat a Edith Piaf, la qual li estrenà la cançó Milord que esdevingué un gran èxit popular. L'any 1960 enregistrà el primer disc, al qual han seguit d'altres sempre dins del seu estil c`slid i melòdic.

Pour Toi: Aquesta cançó és de Céline Dion, cantant francesa, ja que no he trobat cap cançó de Georges Moustaki. És una cançó amb un ritme lent i trist.La noia canta en francès.
Descargar
Enviado por:El remitente no desea revelar su nombre
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar