Imagen, Audiovisuales y espectáculos


Cinema Paradiso


Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

Argument

La pel·lícula comença situada a un petit poble d'Itàlia: Sicíla, on una dona gran parla per teléfon, dient que fa més de 30 anys que no apareix per casa el seu fill. Quan Salvatore arriva a casa seva a Roma la seva “novia” li dona la notícia que li ha fet saber per teléfon la mare d'ell: Salvatore ha mort i demà l'enterraran. Es queda molt sorprés i jeu al seu llit al costat de la noia (que la mare confón amb una altra) i com plou, la pluja fa moure unes campanetes que el porten al fons de la seva ment on es troven el seus records.

Es situa a una església d'un petit poble de Sicília: Giancaldo, després de la II Guerra Mundial. Totó (Salvatore de petit) dorm mentres que el cura fa la misa. Ell es un escolanet que ha d'anar tocant les campanetes per donar el to per a canviar la pregaria però com dorm no ho fa i el cura l'esbronca.

Alfredo, que es l'home que treballa al Cinema Paradiso pasant pel·lícules pasa la pel·lícula “Verso la Vita” només per a que el cura la vegi i cada cop que veu una escena imprópia (com un petó o alguna cosa així) fa sonar una campaneta i així Alfredo posa un paper per tallar aquest tros, Totó la veu amagat i riu, sempre riu.

Ara Totó es amb Alfredo a la cabina superior del cinema (des d'on pasen les pel·lícules) mentres que Alfredo talla els troços de pel·lícula que el cura li ha indicat, Totó els vol però no s'els dona amb la excusa que després ha de tornar a enganxar-los peró no es així perquè té la cabina plena de retalls, ho diu perquè Totó s'en vagi perquè se li està fent una mica pesadet. Totó arriba a casa, i juga amb els clixés i mira les fotos del seu pare que no ha tornat encara de la guerra a Rússia i quan li pregunta a la seva mare quan tornarà li respon que anys.

Hi ha una escena a l'escola per mostrar com era en aquells temps. Pregunten a un noiet que és a la pissarra quantes són 5 per 5, ell no ho sap i la professora el pega, Totó intenta dir's-ho amb un dibuixet de Nadal (dia 25) però el nen era una mica curt i en comptes de dir 25 diu Nadal i li torna a pegar la mestra mentre els altres riuen.

Quan per primer cop es veu el Cinema Paradiso per dins i ple de gent se't fa una mica estrany, esta separat per classes socials, els més rics miren les pel·lícules desde uns palcs superiors i escupen als de baix, als pobres.

Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

La gent participa, fan soroll com d'indis i xiulen, fumen... Totó mira la boca del lleó (des d'on surt la pel·lícula) i es queda fascinat. Quan surten lletres, la gent no s'entera perquè la majoria són analfabets i quan tallen el petó tothom s'enfada.

Quan finalment les pel·lícules es terminen (no posaven una sino varies, perquè era l'únic entreteniment que la gent tenia) la mare d'en Totó es a fora esperant'lo i el pega, per haver-se gastat els diners de la llet al cinema, però Alfredo el salva mentint, li pregunta al acomodador que qué ha trobat avui entre les cadires (el pobre es tartamut i comença a treure's coses de la butxaca) i Alfredo fa veure como si també haguessin trobat les 50 lires i les dóna a la mare.

Van caminant el cura i Tóto (vestit d'escolanet) i quan Alfredo passa amb bicicleta fa veure com si li fes mal el peu per a què li dugui i allà, sobre la bici li pregunta que si poden ser amics. A casa d'en Totó es cremen els clixés i la mare torna a pegar-li perquè podria haver-se mort la seva germana petita i li prohibeix que torni al cinema i esbronca també Alfredo preguntant-li que si no li fa vergonya jugar amb un nen petit però va i Alfredo no li deixa entrar a la cabina. Torna amb menjar de part de la seva dona i li diu que li ha disculpat davant de la seva mare i el deixa quedar-se. Totó vol aprendre a fer servir la màquina que passa les pel·lícules però Alfredo li diu que no perquè sempre està sol, treballa en festes... li posa moltes pegues i quan Totó li pregunta que perquè no deixa el treball ell li respon que no pot perquè no hi ha ningú més al poble que sàpiga fer aquest treball... ell fa feliç a la gent veient pel·lícules i això ja el fa feliç. Va al lavabo i la màquina es bloqueja però Totó sap arreglar-la i fer-la funcionar de nou, tan sols de haver-ho vist fer-ho altres vegades a Alfredo.

A un home pobre del poble li toca la Quiniela i els rics es posen de mal humor, es veu el poble després de la guerra ple de dones, els nois éssent desinfectats després de haver-los rapat pels polls...

A l'escola es fa un examen on els homes adults es poden presentar també per lliure per treure's el diploma elemental, Alfredo hi va... però no en sap gaire i vol que Totó li digui les respostes però Totó li diu que se les dirà a canvi de que li deixi anar al cine per aprendre com funciona la màquina… i Alfredo accepta sense remei.

Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

Hi ha una escena on tothom s'acomiada de Pepito, un noi de l'edat de Totó que s'en va amb la seva família a Alemania a trovar sort. Després al cinema Totó veu les notícies perquè en aquella època el cinema era com una porta la mòn, allà s'en adona que el seu pare ha mort ja que s'anuncía que si els homes no han tornat encara a casa seva es perquè es troven en fosses comuns i es imposible identificarlos.

Torna una altra sessió de cine on una mare li dona el pit al seu bebé, un home beu licor o una parella està en un racó (aprofitant la foscor) per fer l'amor... Però arriba Nadal i un munt de gent s'espera a la porta del cine i no els deixen entrar perquè hi és tot el poble quasi bé.

Alfredo fa que la pel·lícula es reflexi en la paret i Totó es queda fascinat, ho deixa reflectin't-se a la plaça i amb un altaveu aconsegueixen escoltar-la. Totó s'en va abaix a veure-la i Alfredo es queda sol a la cabina. Es crema la màquina perquè es calenta massa. Alfredo es crema intentan apagar el foc, tots corren esverats... menys Totó que va a ajudar al seu amic. L'arrastra per les escales fins abaix però no reacciona, tot es crema. Tot el poble es queda molt trist... però al que li havia tocat la loteria el reconstrueix i queda molt bonic.

A la inauguració tothom riu i es feliç de nou, entren a veure'l i aplaudeix. A partir d'ara Totó treballarà posant les pel·lícules, fins i tot la seva mare es allà. Veient una pel·lícula, no tallen el petó i la gent s'emociona i fins i tot aplaudeix.

Alfredo s'ha quedat cec, ve a veure a Totó com fa el seu treball... li toca la cara i de sobte la escena salta uns deu anys i Totó ja es un adolescent. Es veu el cinema, ara ja en color i com els noiets es masturben veient una pel·lícula on surt una dona molt maca. Després es veu com el “dolent” del poble, el ric que donava treball a alguns del poble en molt males condicions està vivint tant la pel·lícula que està veient que li dona un atac de cor quan maten al mafiós i es mor. Ara les pel·lícules estan fetes d'un material que no s'imlfama i quan els rics escupen, els de baix els tiren fang i de tot.

Totó filma coses, una ternera éssent matada i una noia. A l'escola també la mira, se li cau una cosa i corre por poder donar-se'la, li dona un cop de puny a un altre noi que també corria i aconsegueix arrivar primer i es presenta, es diu Elena. Al cinema Totó va explicant la pel·lícula que ha filmat a Alfredo i quan arriva la part on surt Elena no li diu res però Alfredo s'en adona, està enamorat!

Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

Veu a Elena pel carrer i tira les coses corrents per agafarla... pero no se li acudeix res millor que dir-li que: “Bonic dia” i s'en adona que no hauria de haver dit això pero... massa tard! Després quan està amb Alfredo li explica un conte que tracta d'un soldat que s'enamora de una princesa i ella li diu que si esperava 100 díes sense moure's d'allà sería seva. Als 90 díes el soldat estava molt débil i fins i tot plorava perquè estava sufrint molt, ella l'observava desde el seu castell i el día 99 el soldat s'en va anar., no li va explicar el significat perquè Totó l'havia desvrinar sol, no val la pena sufrir tant, si l'altra persona estimada et posa proves tan dures es perquè no t'estima tant.

Al cinema s'està passant una pel·licula i tothom plora amb el mocador a les mans, un home l'ha vist tantes vegades que es sap els diàlegs de memòria i els va dient. Quan s'acaba la pel·lícula s'ha de posar una altra que es canvia amb el cinema del poble del costat, un noi va en bicicleta molt depressa per passar els rotllos però la gent s'impacienta.

Ara són a l'esglèsia, ella es posa de genolls per confessar-se i Totó demana a Alfredo que entretingui al capellà i es fica al confessionari per dir-li que l'estima però ella li diu que no està enamorada. Totó li diu que cada dia estarà sota la seva finestra i que el dia que ella l'obri serà quan estigui enamorada.

Nits i nits passen, fins i tot quan plou Totó es queda allà esperant: agost, septembre, octubre, novembre, desembre… La nit de cap d'any ho sembla… però res. S'en va i trenca el calendari que havia estat taxant cada dia i es quan ella arriba, s'abracen i es besen mentres abaix al cinema, la pel·lícula es talla i no es veu res. Es veuen feliços a diferents escenes: al camp, celebrant un aniversari, amb el cotxe... s'els trenca i han de fer autostop i… para el pare d'ella!

Arriva l'estiu i el cinema al carrer, els que no paguen veuen la pel·lícula des d'un costat amb les seves barques, ella li escriu una carta perquè està tot l'estiu fora i en octubre ella es va a estudiar a la universitat i no podran veure's gaire. Un dia de pluja ella arriva i es besen mullan't-se.

Totó s'en va a Roma a fer el servei militar i queden per despedir-se a les cinc però ella no arriva. Desde Roma ell li envia cartes que son tornades, ha desaparegut. Al tornar està molt trist, tot està igual però Elena ja no hi és. Va a veure a Alfredo que és al llit, no surt mai ni parla amb ningú.

Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

No se sap res d'Elena, ningú sap on és i Alfredo li diu que cadascú té una estrella i ha de seguir-la. Li diu que s'en vagi perquè aquesta terra està maleïda, s'ha anat uns anys i tot ha canviat, ja no troba el que busca... La vida no és com al cinema i ja que és jove... No vol escoltar-lo més, només vol escoltar parlar d'ell, aquí no té futur.

Recordant tot això… S'ha fet de dia ja.

A l'estació del tren Alfredo li diu que no torni mai més, que s'oblidi de tothom i li adverteix que si es dèbil i torna que no el deixarà entrar a casa seva... i s'en va.

Ara la pel·lícula es situa al present i Salvatore va en avió fins a Sicília i en taxi fins Giancaldo, la seva mare escolta el cotxe i sap que es ell, corre a rebre'l. Tota la casa ha estat reconstruïda amb els diners que ell envia i en una habitació... estan totes les seves coses... les parets estan plenes de fotos... i s'atura mirant una d'ell quan era petit amb Alfredo.

Tothom camina darrera del coxte on està l'ataud d'Alfredo, la seva dona plora i li diu a Salvatore que només parlava d'ell i que l'estimava moltísim i que tenia unes coses que li havia deixat, pasen pel Cinema Paradiso que està tancat desde fa 6 anys. Alfredo no volia que tornés i ni tan sols volien que fos avisat a la seva mort. Li dona una película.

Entra al Cinema Paradiso, està destroçat... Està molt emocionat i al veure la boca de lleó per on sortien les pel·lícules tirat per terra... es queda molt parat. A casa de la seva mare veu la pel·lícula, la que va gravar quan era jove, la que sortia la Elena i la seva mare li diu que ja sap que les dones amb qui hi és son distintes, que no el culpa per haver-se anat i que ella tan sols vol que s'enamori i sigui feliç. Demoleixen el Cinema Paradiso mentre que tot el poble mira emocionat, el propietari no pot evitar fins i tot plorar.

S'en va i la gent li dona la enhorabona per la seva nova pel·lícula, es director de cine, fa posar una pel·lícula (la de Alfredo) on es veuen tots els troços de pel·lícules tallats, petons i més petons que el fan emocionar moltísim, recordant aquells temps i aquell amic seu de la seva infancia que va ser com un pare per ell, el que mai va tenir i commemora la censura de l'època al cine.

Cinema Paradiso

Activitats

Pàgina 57

Personatges

Totó, Alfredo, Elena.

Defineix

Cinema paradiso: És el cinema on l'alfredo avanç de quedar-se sec fa les projeccións de les pelicules, un cop reconstruït de nou el cinema serà Totó qui les projectarà.

Pel-licula: Filmació, que es projecta en una sala de un cinema o en el exterior come m pogut observar en aquesta pel-licula.

Nostalgia: Anyorar algo o algú que coneixes i que fa molt que no veus com passa a la película Totó un cop gran anyora tot lo relacionat amb la seva infancia i el seu poble.

Amor: El sentiment d'atracció que tenen dos personas una sobre l'altre, com passa a la pel-licula amb Totó i Elena.
Descargar
Enviado por:Fardao
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar