Biología, Botánica, Genética y Zoología
Cèl·lula # Célula
APUNTES DE NATURALES
TEMA-1: La cèl-lula
-
La cèl-lula es la unitat més petita de que estan formats tots els èssers vius. Des dels éssers més petits, que només es poden veure amb l´ajut d´un microscopi i tenen poques cèl-lules, fins als animals o plantes més grans i complexos, formats per moltes cèl-lules.
-
La paraula cèl-lula deriva del llatí cellula. Aquest nom va ser donat per l´astrònom i físic anglès Robert Hooke (1635-1703)
-
LA TEORIA CEL-LULAR
Tots els èssers vius están formats per cèl-lules.
La cèl-lula és la unitat anatòmica dels èssers vius: en defineix la forma
La cèl-lula és la unitat fisiològica dels èssers vius: en defineix la funció.
La cèl-lula és la unitat genética dels èssers vius: en defineix la reproducció.
-
Segons que tinguin una o més cèl-lules es poden classificar en unicel-lulars i pluricel-lulars respectivament.
-
PARTS PRINCIPALS DE LA CÈL-LULES
-
ELS ORGÀNULS
-
Ribosomes: Es troben lliures, formant rosaris o adherits al reticle endoplasmàtic. Tenen la funció de fabricar proteïnes.
-
Reticle endoplasmàtic: Es troben unides al nucli, quan en la superfície es troben ribosomes rep el nom de reticle endoplamàtic rugós, quan no, es, reticle endoplasmàtic llis. Treballa en l´emmagatzematge i transport dels nutrients.
-
Aparell de Golgi: Emmagatzema i transporta substàncies a l´exterior.
-
Lisosomes: Son unes petites vesícules envoltades per una membrana i que tenen en l´interior substàncies que desfan els nutrients que entren a la cèl-lula. Es formen a partir de l´aparell de golgi.
-
Vacúols: Son unes vesícules, poden tenir diverses mides i estan envoltades per una membrana. Son molt abundants en les cèl-lules vegetals.
-
Mitocondris: Es produeix dintre seu la respiració cel-lular.
-
Cloroplasts: Es forma dins seu la clorofil-la, que fa posible la fotosíntesi. Només es troben en les cèl-lules vegetals.
-
Centríol: Intervé en la divisió cel-lular repartint equitativament els cromosomes. Només es troben en les cèl-lules animals.
-
globus vermells
-
globus blancs
Cèl-lula animal | Cèl-lula vegetal |
paret cel-lular | |
membrana plasmàtica | membarna plasmàtica |
ribosomes | ribosomes |
reticle endoplasmàtic | reticle endoplasmàtic |
aparell de golgi | aparell de golgi |
lisosomes | lisosomes |
vacúols | vacúols |
mitocondris | mitocondris |
cloroplasts | |
centríol | |
nucli | nucli |
La membrana plasmàtica es l´estructura més externa de la cèl-lula. Serveix d´embolcall, aïlla la cèl-lula del medi i alhora la hi relaciona transportant i seleccionant les substàncies que entren i surten de la cèl-lula.
El citoplasma és l´espai que hi ha entre la membrana plasmàtica, esta formada per aigua, proteïnes i substàncies minerals dissoltes. Al citoplasma es troben també els orgànuls.
Els orgànuls vibràctils de la cèl-lula tenen aspecte de filament. N´hi ha de dos tipus: els flagels i els cíl-lis. Els flagels son llargs i poc abundants o únics i els cíllis són més petits i nombrosos.
El nucli és un orgànul situat generalment al centre de la cèl-lula. Te una doble membrana que el separa de la resta de la cèl-lula. Conté mol-lécules d´ADN y d´ARN, portadors de tota la informanció genètica o hereditària.
CÈL-LULES EUCARIOTES Y PROCARIOTES
Les cèl-lules eucariotes, tenen nucli, en canvi les procariotes, les procariotes no tenen un nucli diferenciat.
EL MICROSCOPI
Per l´observació de coses imposibles de veure amb l´ull, s´utilitza el microscopi òptic. Les mostres es diuen preparacions.
Les parts d´un microscopi son:
Braç, peu, l´ocular, tub òbtic, objectius, revòlver, platina, condensador, focus lluminós, diafragma, portafiltres, cargol macromètric i cargol micromèric.
COM FUNCIONA LA CÈL-LULA
La nutrició cel-lular: Les cèl-lules poden captar substàncies del medi on viuen mitjançant el mecanisme de fagocitosi. La fagocistosi es un mecanisme que les substàncies son cambiades per obtenir energia i poder desenvolupar així les altres funcions. Les prolongacions s´uneixen i el nutrient queda dins de la cèl-lula formant un vacúol. Aquest vacúol s´uneix amb un lisosoma i es digereix la subtància capturada. Quan la fagocitoci és més petita i serveix per englobar líquid, s´anomena pinocitosi.
Un altre mecanisme de nutrició es la difusió, consteix en el pas de les substàncies a l´interior de la cèl-lula a través de la membrana plasmàtica, ja que aquesta té capacitat discriminatòria peque`només hi entrin els elements que la cèl-lula pot fer servir.
Els organismes atòtrofs són capaços de formar matèria orgànica per nodrir-se, a partir de matèria inorgànica. És el cas de les cèl-lules amb clorofil-la.
Els organismes heterotrofs són els que es nodreixen amb substàncies orgàniques.
LA RESPIRACIÓ CEL-LULAR: Les cèl-lules obtenen energia a partir dels nutrients i així poden realitzar els processos vitals i fabricar les seves pròpies cèl-lules.
Aquest procés d´obtenció d´energia s´anomena respiració cel-lular. La respiració cel-lular pot ser aeròbica o anaeròbica.
Aeròbica: S´utilitza oxígen.
Anaeròbica: S´utilitzen atres elements químics.
Fermentació: S´obté energia a través de l´utilització de substàncies orgàniques en que no intervé l´oxígen.
Metabolisme: Son tots els processos químics que realitza la cèl-lula.
Hi ha de dos tipus el catabòlic i l´anabòlic.
Metabolisme catabòlic: Consisteix en la descomposició de les substàncies per fer-les més petites i obtenir-en energia, a més de la que ja s´obté amb la respiració.
Metabolisme anabòlic: Es formen substàncies més complexes a partir d´unes atres de més simples. Aquest tipus de metabolisme consumeix energia.
El moviment cel-lular:
Hi han tres tipus de moviment:
Moviment ameboide, te lloc per mitjà dels pseudopodis, els mateixos que hem vist en la fagocitosi.
Moviment vibractil depén dels cílis i els flagels.
Moviment contràctil té lloc per mitja d´unes fibres internes que
s´escurcen o s´allarguen.
La reproducció cel-lular: Les cèl-lules es reprodueixen per bipartició, es a dir, una cèl-lula es divideix en unes altres dues que son exactament iguals.
La mitosi consta de diferents etapes: profase, metafase, anafase i telofase.
Profase: Desapareix la membrana nuclear. Els centríols emigren als pols cel-lulars.
La mol-lécula d´ADN del nucli es duplica abans de començar la divisió i es replega en petits trossos que son anomenats cromosomes.
Hi han 46 cromosomes, es a dir 23 parelles de cromosomes.
Metafase: Els centríols s´uneixen a través del fus acromàtic, que és un estel de fibres que es forma a mesura que es van separant les dues meitats dels cromosomes. Els cromosomes es distribueixen en aquest fus.
Telofase: Apareixen les membranes nuclears i una prolongació de la membrana plasmàtica separa els dos citoplasmes.
Els cromosomes segueixen el procés a l´inrevés, es desfà la seva estructura i el nucli torna a ser com al principi de la divisió.
Anafase: Cada una de les parts doblades dels cromosomes és arrosegada pel fus acromàtic cap als centríols
Un organ: és una part del cos d´un èsser viu integrada per un conjunt de teixits diferents i que exerceix unes funcions particulars.
Un aparell: és un conjunt d´òrgans relacionats entre si i que duen a terme una mateixa funció.
Teixit epitelial: és un teixit format per cèl-lules que poden constituir un revestiment extern, un d´intern o glàndules. Serveix per protecció, absorció i secreció de substàncies.
Teixits connectius: estan formats per cèl-lules que mantenen juntes les altres cèl-lules de l´organisme.
Teixit muscular: Esta format per cèl-lules que tenen la capacitat d´escurçarse i allargar-se. Les cèl-lules d´aquest teixit s´anomenen fibres
perquè són allargades.
Teixits nerviós: Està format per cèl-lules especialitzades a transportar els impulsos nerviosos.
La cèl-lula fonamental del teixit nerviós s´anomena neurona. Es caracteritza per tenir prolongacions que li donen una forma així com si fos un estel.
Teixit sanguini: Es dins de l´aparell circulatori. Exemples son:
Teixit limfàtic: Forma part de l´aparell circulatori. Constitueix els ganglis i vasos limfàtics. En els ganglis hi trobem els glòbuls blancs. Pels vasos limfàtics hi circula la limfa. La limfa està formada per plasma, limfòcits i gotes de greix.
Descargar
Enviado por: | Carlos Matás |
Idioma: | catalán |
País: | España |