Ciencias de la Salud


Alcoholisme


TEMA 3 L'ALCOHOLISME

28-10-1999

3.1._QUÈ ÉS L'ALCOHOLISME?

És un comportament en la ingestió repetida de begudes alcohòliques. L'alcoholic és incapaç d'exercir control damunt ell mateix. No pot controlar la possibilitat d'abstinència, com una vegada començat, poder aturar de beure.

3.1.1._ La tolerància

És un fenòmen pel qual l'individu necessita quantitats progressivement majors d'alcohol per obtenir abans en quantitats menors. Aquesta tolerància es desenvolupa per l'exposició a alcoholèmies elevades. L'individu apren a reaccionar d'una manera més efectiva als efectes de l'alcohol, exercint un control i una vigilància del propi comportament en estat de gatera.

3.1.2._ La dependència física

La dependència física i psíquica que produeix l'alcohol es caracteritza per una necessitat continua de beure alcohol per experimentar els seus efectes psíquics i evitar molèsties produides per la seva absència.

3.1.3._ El síndrome d'abstinència

L'interrupció de begudes alcohòliques, després d'un temps de dependència física, provoca els sindromes de l'abstinència. Aquests síntomes poden ser lleugers com irritabilitat i mal humor, com greus com mareig, suor, visió nuvolada, ansietat, hiperactivitat motora, etc.

En un individu que beu habitualment, els síntomes d'abstinència solen apareixer als matins al despertar-se, unes hores després d'interrompre la beguda. Aixó condueix a una incapacitat de limitar el conreu de l'alcohol per la necessitat d'evitar els sintomes. Les preocupacions i comportament estan centrats en la beguda, es preocupen d'aconseguir-ne, i d'ocasions per beure.

Aquest conjunt de fenòmens constituits per la tolerància, la dependència física i sintomes d'abstinència, és el que es denomina alcohholisme.

3.2._PER QUÈ ES BEU?

Segons les declaracions dels estudis, l'alcohol es beu per distints propòsits a distíntes hores:

-Perque em dona confiança en mi mateix. Aquest motiu sol emprar-se en moments especials en la vida d'una persona (davant un discurs, un examen...)

-Perque m'agrada el seu gust. A alts nivells d'alcohol en sang, es pert la capacitat de distingir distints sabors.

-Perque em fa sentir bé. Quan a una persona li falta l'alcohol per sentir-se bé, es que té problemes.

-Per celebrar alguna cosa.És una raó que repeteix la gent massa sovint.

-Per oblidar preocupacions. Moltes persones s'engaten sovint per oblidar els seus problemes, i l'únic que s'aconsegueix és tenir-ne més perque et fa sentir deprimit.

-Perque em conviden a beure els meus amics i companys. Normalment les persones que beuen molt arrastren a les persones que saben beure amb moderació, i la majoria de vegades ho aconsegueixen.

-Per calmar-me i relaxar-me. Sovint quan un està nerviós el primer que demana és una copa per tranquilitzar-se. L'alcoholté l'efecte contrari.

-Perque hi ha ocasions en que seria de mala educació no beure. Un no gbeg, hauria de ser tan acceptable com un no fum.

-Perque en reanima. Una quantitat petita d'alcohol (una o dues copes) són estimulants en un principi, però més alcohol et fa sentir depressiu.

-Perque fa sentir-me bé amb la gent. La timidesa d'algunes persones fa que utilitzin l'alcohol per animar-se i poder conversar amb més confiança.

3.3._ PER QUE SERVEIX L'ALCOHOL

Es diu que l'alcohol serveix per combatre el fred. La persona que ha begut alcohol té una vasodilatació perifèrica augmentada, amb major quantitat de sang. La seva pell es torna vermella, i s'encalanteix, i a través de la pell es produeix una perdua de calor i aixó disminueix amb el temperatura interior del cos. Per tant, l'alcohol no sols no senveix per combatre el ferd sinó que a més, refreda. Són molt freqüents els constipats i infeccions respiratòries en persones que han begut molt.

Es diu que l'alcohol dona forces pel treball físic. El múscul no utilitza mai alcohol pel seu treball. Això només és una sensació subjectiva per la seva acció damunt el sistema nerviós, que impedeix sentir la fatiga que després reapareix. A més aixó, produeix un retart dels reflexos per la fatiga acumulada i no sentida.

Es diu que l'alcohol estimula la gana. Alguns vins i aperitius duen substàncies estimulants que produeixen sensació de gana. El problema greu apareix quan això s'utilitza en nins desganats per desenvolupar el seu creixement.

3.4._QUÈ PASSA AMB L'ALCOHOL QUE ES BEU?

3.4.1._ On va l'alcohol?

Quan l'estomag està buit, l'alcohol l'atravessa molt ràpidament i passa a l'intestí, i d'allà a la sang en menys de trenta minuts.

Si l'estomag està ple l'alcohol arriba a la sang lentament. L'alcohol no és transformat per l'estomag amb els aliments, sinó que passa directament a la sang, i d'alla als diferents teixits de l'organisme. Però és unicament al fetge on es cremat.

3.4.2._ Què és l'alcoholèmia?

L'alcoholèmia és la quantitat d'alcohol que hi ha a la sang després d'haver begut. En dejuni l'alcoholèmiapuja ràpidament i a més tarda molt de temps en baixar. Si es geu durant els menjars, l'alcoholèmia és més baixa i disminueix ràpidament.

El límit d'alcoholèmia per conduir és de 0.25g.alc./l de sang. La negativa a fer-se proves d'alcoholèmia per part dels conductors es considera delicte i es pot anar a la presó.

3.4.3._ L'eliminació de l'alcohol

Beure alcohol de manera continuada i en intervals curts, fa que les alcoholèmies s'acumulin i pugin a nivells molt alts. El millor per contrarestar aquest efecte ajudant a crear l'alcohol és una alimentació adient.

3.5._ CONSEQÜÈNCIES DE L'ALCOHOL

3.5.1._ Físiques

-L'alcohol irrita l'estomag i produeix gastritis.

-Perdua de la gana, vòmits, oi i desequilibris nutritius.

-Hepatitis i cirrosis.

-Cancer de diferents òrgans (esòfag, estomag, pancrees...)

-Alteracions cardiovasculars

-Anèmies i avitaminori

3.5.2._ Psíquics

-Canvis de carácter que fan que la persona torni facilment irritable i de mal humor. Aixó complica la convivència amb ell.

-Confusions, al·lucinacions...

-Lesions cerebrals definitives i deteriorament de les capacitats intel·lectuals.

3.5.3._ Socials, familiars i laborals

-Absentisme laboral després del cap de setmana. Perdua de la qualificació professional i de la feina.

-Retrets, discusions, agresions i gelosies formen part de cada dia.

-L'alcohol és responsable d'avortaments, parts abans d'hora i dinfants amb greus malformacions.

-Molts suicidis es produeixen en estat d'intoxicació etílica aguda, així com moltes conductes antisocials i delictives.

3.6._L'EMBRIAGUESA

L'embriaguesa és una intoxicació etílica aguda. És un fet molt habitual i conegut a la nostra societat. Els dejunis i els medicaments augmenten la sensibilitat a l'alcohol.

1ra fase: la persona està eufòrica, ànim exaltat i se sent segura. La coordinació disminueix.

2na fase: els reflexes estàn alterats, més descoordinació i incoerència verbal.

3ra fase: dificultats d'equilibri, pèrdua de l'estabilitat, visió nuvolada i doble. Hi pot haver vòmits.

4ta fase: la persona cau i pot entrar en un somni de coma, arribant inclús a la mort.

NO S'HA DE CONFONDRE UNA INTOXICACIÓ ETÍLICA AGUDA AMB L'ALCOHOLISME.




Descargar
Enviado por:Francisco Vicens
Idioma: catalán
País: España

Te va a interesar